null Beeld

Humo's Verhelderende Verkiezingsgids: armoedebestrijding 'Er hangt ons een zwaard van Damocles boven het hoofd'

15,3 procent van alle Belgen leeft in armoede: een abominabele statistiek. Men zou dus denken dat de federale en de Vlaamse regering zich dubbel zouden plooien om daar paal en perk aan te stellen. Het oordeel van de drie specialisten die voor Humo het armoedebeleid wikten en wogen, samengevat in één treffende onomatopee: mja.

Nochtans kan men de drie niet verdenken van kwade wil. ‘Zal ik een positieve aanzet geven?’ opent Bert D’hondt van armoedeorganisatie Welzijnszorg de deliberatie.

Bert D’hondt «Het siert de regering dat de armoede in België – ondanks de crisis – niet ontspoord is. Ik vrees wel dat het goede nieuws daarmee verteld is.»

Jan Vranken (Universiteit Antwerpen) «Klopt. Als je de Belgische cijfers in Europees perspectief plaatst, zou het recente knikje omhoog het begin kunnen zijn van een opwaartse trénd.

»Wat de sociale zekerheid in strikte zin betreft – het uitkeren van vergoedingen aan mensen in moeilijkheden – is de balans negatief. De regering-Di Rupo heeft maatregelen genomen die de armoede zullen doen stijgen. Ik vrees voor de armoedecijfers van volgend jaar. Er hangt ons een zwaard van Damocles boven het hoofd.»

Dirk Masquillier van Samenlevingsopbouw Vlaanderen licht toe.

Dirk Masquillier «We weten zeker dat een nieuwe groep mensen in armoede terecht zal komen: 50-plussers die jarenlang hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid, door een sanering werkloos worden en na drie jaar uit het systeem gegooid worden.

»De regering heeft ook de wachtuitkering voor jongeren verscherpt: wie van school komt, moet langer wachten op een werkloosheidsuitkering, en bovendien arbeidsprestaties kunnen voorleggen om tot het systeem toegelaten te worden. Het onvermijdelijke gevolg: ook veel jongeren zullen terugvallen op het leefloon.»


Over de laagste uitkeringen, té laag om decent van te leven, en de 1,5 miljard die nodig zijn om ze boven de armoedegrens uit te tillen:

D’hondt «Een zeer haalbare kaart: op een federale begroting is het allesbehalve onoverkomelijk. Zelfs als je de minimumlonen optrekt, wat nodig is om de werkloosheidsval dicht te klappen, kom je ruim toe met het budget dat – ik zeg maar wat – Pieter De Crem wil uittrekken voor zijn straaljagers. Elke partij die in een regering stapt zonder akkoord over de uitkeringen, vindt het de facto niet erg dat 1,6 miljoen Belgen in armoede leven.»


Over federaal staatssecretaris Armoedebestrijding Maggie De Block:

Masquillier «Ik beweer niet dat ze geen maatregelen genomen heeft, maar het is sowieso té weinig, té laat.»

D’hondt «Ik denk dat De Block haar politiek gewicht onvoldoende in de schaal heeft gelegd. Ze heeft niet op tafel geklopt als het over armoede ging.»


Over Vlaams minister Armoedebestrijding Ingrid Lieten:

Vranken «De beste die we tot nog toe gehad hebben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234