null Beeld

Humo's Verhelderende Verkiezingsgids (deel 1): De economie

It’s all about the money. Dat was het altijd al, maar nu – in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei – zoemt het oorverdovend over geld, geld en geld. Geen wonder dat deel 1 van Humo’s Verhelderende Verkiezingsgids het economische deksel licht.

Tom Pardoen


Over de regering-Di Rupo I

Michel Maus «Als ik een score zou moeten geven voor het begrotingswerk, zou ik die mannen zes op tien geven. Ze hebben de begroting – in moeilijke economische omstandigheden – redelijk onder controle gehouden. Daar verdienen ze lof voor.»

Ignace Van Doorselaere «De weg was hobbelig, maar de regering heeft geen al te grote brokken gemaakt. De economie is altijd blijven draaien: ook al hebben de vakbonden luid geroepen, ze hebben níét gestaakt.»

Gert Peersman «Het day-to-day management was goed: de regering heeft wat bespaard en toch enkele economische relancemaatregelen genomen, zoals de tijdelijke bevriezing van de energieprijzen. Ze hebben ook iets gedaan om de ontspoorde loonkosten te temperen, ze hebben de fiscale fraude bestreden en eindelijk het onderscheid tussen arbeiders en bedienden weggewerkt.»

Paul De Grauwe «Di Rupo I heeft een mooi evenwicht gevonden tussen enerzijds de noodzaak om te saneren en anderzijds de noodzaak om de economische groei op peil te houden. In Nederland heeft men op religieuze wijze bespaard en de economie de dieperik ingeduwd. Hier was het beleid verstandiger.»


Over de regering-Peeters II

De Grauwe «Het zou kunnen duiden op een zekere luiheid van mijn kant, maar ik kan me niet veel realisaties herinneren.»

Peersman «Ik onthoud vooral een gebrek aan maatregelen. Het zogenaamd ‘positieve’ is dat hun begroting in evenwicht is. Nu is dat geen geweldige prestatie, want tegelijk zijn de uitgaven van de Vlaamse regering elk jaar gestegen. Vlaanderen kent ook te veel patstellingen: Oosterweel is bij uitstek een economisch dossier.»

Van Doorselaere «Ik hoef niet uit te leggen dat Peeters II veel dossiers niet of maar vaagjes heeft afgewerkt. Onderwijs. Mobiliteit. Oosterweel. Rond innovatie heeft deze regering veel lawaai gemaakt, maar er is weinig gebéúrd. Behalve voor haar budgettaire discipline mag de Vlaamse regering weinig pluimen op haar hoed steken.»


Over de belastingverlaging die elke partij belooft

Peersman «Het punt is dat ze het waarschijnlijk niet gaan doen. Wat ze de voorbije jaren aan de bedrijven beloofd hebben, zullen ze wel waarmaken, en ik twijfel niet aan hun intentie om méér te doen, maar er zal weinig ruimte zijn: we moeten té veel besparen, de komende jaren. CD&V belooft een belastingverlaging over twee jaar, omdat ze eerst de begroting op orde willen krijgen. Maar ze zullen daar nooit in slagen in die tijd. Ik verwacht dat we een hele legislatuur lang élk jaar het maximum zullen moeten besparen. Om een lastenverlaging te financieren moet je méér besparen dan het maximum. Dan moet je fundamentele keuzes maken, en dat kan alleen met een heel linkse of een heel rechtse regering. Dat zit er niet in, dus het zal wel bij gemorrel in de marge blijven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234