null Beeld

Humo's verrassende verkiezingsduels: Marc Coucke vs. John Crombez

Dat het vuurwerk zou worden tussen de staatssecretaris voor Fraudebestrijding en het Jommeke van de Vlaamse ondernemersgilde, daar bestond weinig twijfel over. Maar op de duur werd het wel érg pittig.

‘Kunt ge straks wel efkes uw handtekening zetten voor die cola?’ vraagt Marc Coucke (49) nadat hij er John Crombez (40) één heeft ingeschonken. ‘Anders geloven ze mij straks weer niet, als ik die als bedrijfskost aangeef.’

Het mag de Keizer van China­ zijn die voor hem zit, Marc Coucke­ is er de man niet naar om zijn woorden te wikken. Een voorbeeld:

John Crombez «Sorry – we hebben wél al veel gedaan.»

Marc Coucke (zucht) «’t Is niet veranderd, John. Er is níks veranderd.»

Crombez «We hebben een stuk kunnen doen. We hebben de contractuelen al goedkoper gemaakt.»

Coucke (fel) «Maar het probléém is niet opgelost, John. Dan is er toch niks veranderd, als het probleem niet opgelost is?»

Crombez «Een deel van de ­zaken is wél opgelost. Ge gaat ook mensen vinden die wél content zijn.»

Coucke «Ja, John, maar het moet rapper gaan, jong. Véél rapper. En ge kunt niet zeggen: ‘Ik heb het geprobeerd, dus alles is in orde.’ Zo werkt het niet.»

Het is bijna het einde van het interview en het gaat van krak, boem, knots en pataat, om het jaren na de feiten nog maar eens met Belgian Asociality te zeggen. Maar eigenlijk zijn het goede verstaanders, en eerlijke vechters, en zelfs kameraden, deze twee krachtpatsers die wij ontmoeten in de corporate meeting room van Omega Pharma in Nazareth, tussen de doosjes Bronchostop, Reduflux, Redugas en Silence Hevige Snurker – ’t is altijd lachen in de farmacie.

Marc Coucke kennen we: die zien we al bijna twintig jaar in vele vormen en kleuren, maar altijd met het hart op de tong, op de tv kwinkeleren. John Crombez is nog maar net uit de coulissen van de SP.A getreden; hij is een bedachtzame jonge veertiger, een aangename, rustige man bij wie je niettemin voelt dat er onder z’n grijze pak nog flink wat rock-’n-roll schuilgaat. Hij zíét er ook geen veertig uit.

Coucke loopt luidop te hopen dat zijn KV Oostende nu eens stopt met winnen, in Play-Off II. ‘Straks spelen we nog Euro­pees, en dan is ons komende seizoen naar de vaantjes. Te veel in één keer. Cercle Brugge heeft dat twee jaar geleden meegemaakt.’

HUMO Zou u het over uw hart krijgen om te zeggen: ‘Mik een keertje in het zijnet, jongens’?

Coucke «Natuurlijk niet. Maar ik wil het écht niet. Ik ben de enige in Oostende die zo redeneert, vrees ik (lacht).»

Crombez «Als je vorig weekend die Mexican waves zag, ben ik geneigd je gelijk te geven.»

Coucke «Ik ga er nog rap iets over twitteren, zie, vooraleer we beginnen.»

HUMO U twittert wat af.

Coucke «Een tiental per dag verstuur ik er. Als ik naar het toilet ga, doe ik een tweetje. Ik ben er echt niet de hele dag mee bezig.»

HUMO Integreert dat vlot, als Oost-Vlaming in West-Vlaanderen?

Coucke «Ik woon er al lang. Ik ben er graag. West-Vlaanderen en Limburg zijn mijn favoriete provincies. Mijn vrouw is een Limburgse.»

HUMO Is John Crombez in ondernemingskringen nu Het Beest, mijnheer Coucke? Wordt zijn naam honend en bevend uitgesproken?

Coucke «Nee. Ik denk dat iedereen wel weet wat zijn job is: zichzelf zo overbodig mogelijk maken. De fraude bevechten, wat zeer goed is, maar wel op zo’n manier dat het ondernemen niet in gevaar komt. We weten dat John naar dat evenwicht zoekt.»

Crombez «In plaats van ‘Fraudebestrijding’ zouden we het beter ‘staatssecretaris voor Eerlijke Concurrentie’ noemen. Mensen voelen zich geviseerd, te veel aangesproken: ‘’t Is die van Fraudebestrijding die het zegt.’ In de bouwsector zien de kmo’s echt af door oneerlijke concurrentie: die kloppen bij óns aan. ’t Is niet het cliché van de staatssecretaris versus de ondernemer.»

Coucke «Ze moeten die naam in de volgende regering echt veranderen. Nu is er die constante connotatie: ‘Zelfstandig ondernemen, daar zit altijd een reukje aan.’ En er zijn al pertinent te weinig ondernemers in België. Dat heeft met loonkosten te maken, opvoeding, risico-aversie, noem maar op – maar ook met dat imago. We beseffen niet hoeveel problemen we daardoor over tien jaar zullen hebben. We hebben dringend honderd nieuwe Omega Pharma’s nodig, in alle sectoren. Anders gaat dit land enorm verarmen.»

HUMO Is het dan wel verstandig om net nu een pitbull voor de poort te zetten?

Crombez «Ik slijt mijn dagen niet bij de ondernemingen. Ik ben bezig met financiële criminaliteit – zo noem ik het steeds vaker: sociale dumping, btw-carrousels, de grote fenomenen. Groeiende kmo’s zijn daar niet mee bezig.

»Het is veeleer maatschappelijk, dat imagoprobleem: wie bij ons iets onderneemt en mislukt, wordt scheef bekeken.»

Coucke «Heel belangrijk punt. In Amerika zeggen ze: ‘He’s had the experience, better luck next time!’ Bij ons zetten ze je nét niet op de Grote Markt met een zotskap op. Maar die houding heerst hier net zo goed bij de overheid en de instellingen. Ik werk prima samen met de banken, maar op het gebied van falen zijn ze een ramp: ga één keer failliet, en je staat voor de rest van je leven op een zwarte lijst.»

Crombez «We moeten inderdaad leren aanvaarden dat op je bek gaan niet zo erg is.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234