null Beeld

Humo's zomerliefdes: 'Denken aan Bruce Kennedy' van Herman Koch

Acht weken lang presenteert Humo liefdesverhalen van topschrijvers. Literaire verpozing op maat: perfecte boekjes voor een luie namiddag, al dan niet op het strand. Volgende week: ‘Denken aan Bruce Kennedy’ van Herman Koch.

Bart Vanegeren

'Geen andere novelle van Humo's Zomerliefdes zit een vakantieliefde zo dicht op de door de zon geaaide huid'

De eerste zin: ‘Ze zag hem opnieuw bij het ontbijt.’

De laatste zin: ‘‘Nooit meer,’ zei ze nog een keer.’

Daartussen: Miriam Wenger, de vrouw van een pretentieuze regisseur van art movies, neemt even vrij van haar man en twee kinderen tijdens een weekje vakantie aan de Zuid-Spaanse kust. Bij het ontbijtbuffet in haar hotel ontmoet ze Bruce Kennedy, wereldberoemd Hollywoodacteur. Hij heeft streken, zin in gezelschap en een drankprobleem. De twee krijgen iets met elkaar, maar naarmate hun verhouding zich ontwikkelt (in een plaatselijk restaurant, aan het verlaten strand en in een inderhaast gehuurd appartement), blijkt – tot tweemaal toe – dat niets is wat het lijkt.

null Beeld

De liefde: Geen andere novelle van Humo’s Zomerliefdes zit een vakantieliefde zo dicht op de door de zon geaaide huid. Vakantie moedigt dromen aan, want aan zee is de horizon immer eindelozer. Maar wie tegen de zon in kijkt, is onvermijdelijk ook tijdelijk verblind.

De sleutelquote: ‘In de ogen van Bruce Kennedy veranderde iets op een manier die ze voorheen alleen in een natuurfilm op National Geographic had gezien. Het was een film over uilen geweest. Wanneer uilen wakend sliepen, dus zonder hun oogleden te sluiten, schoof er een soort vlies over hun ogen dat ze tegen het licht beschermde.’ Miriam en de lezer ontdekken dat het met haar verhouding met de filmster net iets anders zit dan gedacht, middels een vergelijking waarmee Herman Koch wel erg nadrukkelijk naar een Gouden Boekenuil hengelt.

De schrijver: Herman Koch (61) werd bekend met de VPRO-televisieserie ‘Jiskefet’, immer onrubriceerbaar en nog altijd ongeëvenaard. Zijn romandebuut, ‘Red ons, Maria Montanelli’ (1989), viel op, mede door de referenties aan Reve en Salinger. Met ‘Het diner’ (2009) en ‘Zomerhuis met zwembad’ (2011) vestigde Koch zich als absoluut bestsellerschrijver, tot vertalingen in Amerika toe. Geen enkele Nederlandstalige schrijver stond ooit hoger in de Amerikaanse bestsellerlijsten.

Het boek: ‘Denken aan Bruce Kennedy’ is een sleutelboek in het oeuvre van Koch. Het verscheen in 2005, het jaar waarin ‘Jiskefet’ ophield te bestaan, en is de roman die aan ‘Het diner’ voorafgaat.

Het boek draagt de sporen van de ‘Jiskefet’-satire, met name in de passages over de Nederlandse filmwereld – men herkent makkelijk Paul Verhoeven in de in Hollywood succes en rijkdom vergarende regisseur Stan Voorthuizen. Tegelijk evenaart het boek de sneltreinvaart van Kochs grote bestsellers. Er zijn ook inhoudelijke echo’s: Miriam wordt, net zoals de huisarts in ‘Zomerhuis met zwembad’, niet voor vol aangezien door het kunstenaarsmilieu van haar man en zijn vrienden; haar man Ben is, net als de succesvolle politicus in ‘Het diner’, een antipathieke sukkel die er in Kochs met mededogen neergezette portret uiteindelijk toch ook maar het beste van probeert te maken. Het opvallendste verschil met het vertaalde tweeluik is dat het morele dilemma dat die beide romans draagt, hier rudimentair onder de oppervlakte blijft.

De troef: ‘Denken aan Bruce Kennedy’ is Kochs enige boek met een vrouwelijk hoofdpersonage. Hij zet Miriam heel uitgebalanceerd en overtuigend neer, haar twijfels en dromen incluis.

De interviewquote: ‘Ik wilde het een keer proberen: een roman schrijven over een vrouw die zich gemangeld voelt in een verkeerd milieu. En dan van die vrouw geen dronken lor maken, zoals sommige schrijvers zouden doen. Wel een vrouw met zwakheden, die een echte, internationale beroemdheid als de acteur Bruce Kennedy wel erg interessant vindt.

‘Denken aan Bruce Kennedy’ is ook een beetje gebaseerd op een fenomeen uit mijn eigen leven. Je staat op een feestje en je merkt dat ze vooral jou moeten hebben. Je vrouw vinden ze altijd minder interessant: die is tenslotte niet beroemd. Tegen haar zeggen ze dingen als: ‘Herman komt toch wel vanavond?’ Het boek gaat over zo’n kunstenaarsvrouw en is aan mijn vrouw opgedragen. En aan de vrouw van Michiel Romeyn. Die verzucht ook weleens: ‘Mij zien die lui niet eens staan!’’ (in Delft Integraal in 2010).

De kritiek: ‘‘Denken aan Bruce Kennedy’ toont ons Koch op zijn best, een auteur die eindelijk de balans binnen zijn schrijverschap gevonden heeft.’ (Vrij Nederland)


Lees meer over de actie 'Humo's Zomerliefdes' »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234