null Beeld

Humo's Zomerliefdes: 'Mevrouw Verona daalt de heuvel af' van Dimitri Verhulst

Acht weken lang presenteert Humo liefdesverhalen van topschrijvers. In een strandstoel, een berghut of uw tuin: overal is het heerlijk lezen over de menselijke hartstochten. Volgende week: ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ van Dimitri Verhulst.

Mark Schaevers

'Een mens is nooit te oud om te leren: simpel sterven is keihard werken'

De eerste zin: ‘Ergens, in de vele verhalenbanken die her en der zijn aangelegd om uit te kunnen putten wanneer de wereld een vertelling nodig heeft, moet de fabel zijn terug te vinden die ons zegt dat men bij zijn aankomst in het rijk der doden een kenmerk moet melden, slechts één, dat het hele voorbije leven typeerde.’

De laatste zin: ‘Het gezicht van iemand die een portier begroet en zich begeeft naar een balie en daar op de belangrijkste vraag antwoordt dat ze haar hele leven lang de volgzaamheid van honden heeft genoten.’

Daartussen: Mevrouw Verona is een oude vrouw van 82. Ze woont op één van de drie heuvels van het dorp Oucwègne. Vroeger was ze lerares aan de muziekacademie, nu is ze vooral weduwe. Haar man, Meneer Pottenbakker, was componist, werd ziek en heeft zich opgehangen. Hij had nog een stapel brandhout voor haar aangelegd, maar op deze ijskoude dag op het einde van februari is het hout op en besluit Mevrouw Verona ‘naar beneden te gaan’. Beneden, dat is het dorp, maar het is ook De Overkant, waar ze met haar man zal worden herenigd, want ze weet maar al te goed dat ze op deze sneeuwdag niet meer terug boven zal raken. Onderweg is er tijd zat voor herinneringen, aan het leven in dit dorp, aan het leven met haar man. Een mens is nooit te oud om te leren, deze wetenschap komt er op haar laatste dag nog bij: simpel sterven is keihard werken.

null Beeld

De sleutelquote: ‘Toen de vergauweloosden nog verliefden waren, hadden zij zich gezworen niet te willen leven zonder elkaar, ze hadden de zin van hun bestaan overgemaakt aan elkaar en het verdwijnen van de één zou om het verdwijnen van de ander schreeuwen.’

De liefde: Mevrouw Verona laat een cello maken uit de boom waaraan haar man zich heeft opgeknoopt. Zoveel is duidelijk: hier gaat het schaamteloos over de Grote Liefde. ‘Het is een liefdesverhaal en daarmee gedaan,’ zei Verhulst daarover, ‘maar net de liefde is in mijn branche een taboe.’ Voor hem geen taboes, wat hij met deze novelle zegt, is: zie mij in de liefde geloven!

De schrijver: Met ‘De zomer hou je ook niet tegen’ mocht Verhulst dit jaar het Boekenweekgeschenk schrijven – het bewijst hoezeer zijn ster schittert. Hoe zou het anders kunnen, na ‘Problemski Hotel’ (2003), ‘De helaasheid der dingen’ (2006), ‘Godverdomse dagen op een godverdomse bol’ (2008), ‘De laatkomer’ (2013) en ‘Kaddisj voor een kut’ (2014).

Het boek: Deze verstilde novelle verscheen nog in hetzelfde jaar, 2006, als ‘De helaasheid der dingen’, de wrang-vrolijke en volkse roman waarmee Verhulst doorbrak. De twee boeken leken erg verschillend, en dat was de bedoeling: in de variatie toont zich de meester.

De interviewquote: ‘Zoals nog een paar van mijn boeken is ‘Mevrouw Verona’ een goed geshakete cocktail van verhalen die mijn pad kruisten. Er zitten dingetjes in die ik heb ontleend aan een oud vrouwtje dat ik ken, en dat inderdaad op een heuvel woont waar ze gezien haar slechte heup niet meer op of af raakt. Er zitten geschiedenissen in van anderen, persoonlijke herinneringen en ervaringen, een snuifje van dit en een lepeltje van dat. Gesaust met fantasie. Maar het hele recept kan ik u niet geven, dat moet u begrijpen.’

De kritiek: ‘Lezen in ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ is als rondwandelen in een aangeharkt bloemenperk met wellustig begroeide pergola’s. Met een mierzoet geduld én merkbare liefde voor zijn creaturen schrijft Verhulst de vertraagde tijd naar zich toe.’ (De Morgen)

De troef: Hoeveel er kan zitten in zo weinig: interessant verhaal, imposante taal, gerijpte reflecties over leven en dood.


Lees meer over de actie: 'Humo's Zomerliefdes' »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234