Humo selecteert: De beste Belgenpop van de jaren '80
Het allerbeste uit de Belpop van de jaren '80. Voor maar 4,90 euro extra te koop bij uw Humo die dinsdag in de krantenwinkel ligt!
Humo's muziekredactie wordt zo nu en dan voor dwingende keuzes gesteld: kies eens gezamenlijk de Belgentop-20 met de beste songs van de jaren '80, luidde onlangs de opdracht. U wilt niet weten wat een over & weer-verkeer dat met zicht meegebracht heeft! Het hiernavolgende succulente lijstje is het resultaat van al dat kraken der hersenen: het allerbeste uit de Belpop van de jaren '80.
Bekijk de ook de clips in Linke Boel
1. 'Oh La La La' - T.C. Matic
'Tooty frooty wooty / Tooty frooty wooty / Oh la la la, oh la la la / C'est magnifique': poëzie, getekend Arno Hintjens. De muziek kwam van Jean-Marie Aerts en Ferre Baelen, de eerste bassist van de groep. Iedereen weet dat T.C. staat voor Tjens Couter, weinig mensen weten dat Matic verwijst naar de Servische surrealistische dichter Dusan Matic. Zonder dank.
2. 'I Can't Live in a Living Room' - Red Zebra
Soms mag het wel iets betekenen, vooral als het van Red Zebra komt. 'I can't piss in the toilet / Can't sleep in my bedroom / There's no food in the kitchen / I can't live in a living room'. Chuck Berry met een depressie. Dank u wel, Peter Slabbynck.
3. 'Matchbox Car' - The Scabs
Drie songs ver, we schrijven 1983, en al de tweede keer dat we Jean-Marie Aerts tegenkomen. Als producer, dit keer, van deze vroege Scabs-klassieker. Geschreven door Guy Swinnen, die toen nog gewoon zijn eigen weg ging en nog geen Stanley's Route nodig had.
4. 'There Will Be no Next Time' - The Kids
'De enige wereldhit die er nooit één was,' stond ooit te lezen in deze kolommen. Neurie het in Tibet en monniken beginnen te headbangen. De meest essentiële Belgische punksong aller tijden, geproduceerd door Leo Caerts, auteur van 'Eviva España' godbetert.
5. 'Allez Allez' - Allez Allez
Allez Allez plantte Afrikaanse invloeden in Belgische klei lang voor Kid Safari dat deed. Ontstonden uit de assen van het Brusselse Marine (zanger Marc Marine veranderde zijn naam in Marc Du Marais en richtte La Muerte op, zie verder), bleven slechts twee jaar in leven, en deelden een motto met turnster Nadia Comaneci: wrap your legs around your head. Na u.
6. 'Lena' - 2 Belgen
Het B-kantje van hun allereerste single, dat pas veel later, in deze opgesmukte versie, een vaderlandse hit werd. Oprichters Rembert De Smet en Herman Celis hadden naar eigen zeggen slechts één ding gemeen: hun nationaliteit. Vandaar: 2 Belgen. Later werden het er meer. Pas in 1993, toen niemand zich in jaren nog had afgevraagd wat er van 2 Belgen was geworden, volgde het officiële doodsbericht. Te hunner nagedachtenis vervangen wij 'De Brabançonne' graag door 'Lena'.
7. 'Beats of Love' - Nacht Und Nebel
Van twee Belgen naar één: Patrick Nebel, stuwende kracht achter het kierewiete synthesizerproject Nacht Und Nebel. Wie goed oplet, hoort in 'Beats of Love' de gitaar van de betreurde Chris Whitley, die op een blauwe maandag en bezopen dinsdag ook nog bij 2 Belgen zat. Toen 'Beats of Love' in 1984 een radiohit werd, vertoefde Patrick Nebel in een Zwitsers sanatorium. Drank, pillen en een hartziekte werden hem twee jaar later fataal.
8. 'Four Times More' - Elisa Waut
Twee jaar na winst in Humo's Rock Rally van 1984 volgde dit wondermooie 'Four Times More'. Elisa Waut, alias broer en zus Hans en Elsje Helewaut, zouden zeven langspelers maken. Gaandeweg verdween de muziek echter naar de achtergrond. Het duo ging in hartje Brugge een Body Shop uitbaten, en hun recentste wapenfeit, 'Mystica' uit 1998, was een behoorlijk esoterisch en moeilijk verteerbaar vehikel. Elsje heeft intussen een Bed & Breakfast in Zarren, in de Westhoek.
9. 'Je Suis Venue te Dire que Je m'en Vais' - Jo Lemaire & Flouze
Beste Belgische zangeres met de enige Gainsbourg-cover ter wereld die net zo goed was als het origineel. Zeg twee keer dat wij het gezegd hebben. Lemaire brengt met steeds wisselende handlangers nog steeds platen uit. Tourde in 2000 met een concertprogramma langs Vlaamse scholen om kinderen op een speelse manier te laten kennis maken met de Franse taal. Faut le faire!
10. 'Euro-Vision' - Telex
De beste Belgenmop aller tijden, verzonnen door drie Brusselaars. Marc Moulin, Michel Moers en Dan Lacksman trokken in 1980 voor ons land naar het Eurovisie Songfestival met 'Euro-Vision'. 'Que le meilleur gagne,' zongen ze. Niet dus. La Belgique: douze points. Goed voor de voorlaatste plaats. Check vooral YouTube.
11. 'No Shuffle' - Front 242
Ontkennen heeft geen zin, er zijn foto's van: ook wij hebben midden jaren tachtig 's lands Amerikaanse stocks en zondagsmarkten afgeschuimd op zoek naar lasbrillen, camouflagejasjes, legerbroeken en bottines. Met de buit binnen kwam zaterdagavond 'Rockbox' op RTBF, waarin presentator Ray Cokes wekelijks zijn favoriete groep Front 242 wist te smokkelen: 'No Shuffle' op kop, dan 'Commando', 'Nomenklatura', 'Body to Body'... Electronic body music, een genre bestaande uit slechts één, uitzonderlijk essentiële groep.
12. 'T.V Treated' - The Neon Judgement
Diezelfde zaterdagavonden, aan de rand van datzelfde genre: The Neon Judgement, met Dirk Da Davo en TB Frank, de coolsten aller Belgen. New wave-elektro waar de seks vanaf spatte. Midden jaren tachtig speelden ze thuis om te hoek, wij mochten er van va en moe niet naartoe, wegens nog te jong, en wegens vuile-bottines-sporen op het tapijt in de woonkamer.
13. 'Death Disco' - Arbeid Adelt
Geweldige song, eigenaardige geschiedenis: eigenlijk een cover van 'Fodderstompf', een B-side van Public Image Limited uit 1979, maar vanwege het verwarrende label op het origineel door Vanthilt en co 'Death Disco' genoemd. 'Death Disco' was eigenlijk de A-side, door John Lydon geschreven voor zijn op sterven liggende moeder.
14. 'Pump Up the Jam' - Technotronic
Toen new beat onder luid gejuich van de helderen van geest ten grave werd gedragen, veegde ene Jo Bogaert - zelf een spelverdeler in de new beat - de restanten bij elkaar, voegde er wat hiphop, rock-'n-roll en Ya Kid K aan toe, en werd rijk. 'Pump Up the Jam' werd volkomen terecht een wereldhit: 3,5 miljoen verkochte exemplaren. In de Amerikaanse Billboard-charts bleef het helaas steken op nummer twee, waardoor 'Dominique' van Soeur Sourire tot nader order onze grootste hit blijft.
15. 'Putain Putain' - T.C. Matic
'Putain putain, c'est vachement bien / Nous sommes quand même tous des Européens / Ne korte dikke stoot alles in stukken / Ne lange dunne doet deugd van binnen / 'k Heb een kleintje maar 'k schiet verre / Il y a des gens qui parlent beaucoup mais ne disent rien du tout'. Als u dacht dat wij daar nog iets aan gingen toevoegen, hebt u het goed mis.
16. 'Wild Thing' - La Muerte
Wellicht onze favoriete Belgische groep aller tijden. Marc Du Marais, we hadden het al eerder over hem (zie Allez Allez), klonk alsof hij dikke maatje was met Beëlzebub, en in obscure blaadjes lazen we dat hij hield van Harley Davidsons, Lee Marvin, de geur van verbrande benzine, en porno. Dan wij ook! We hadden er tenslotte de leeftijd voor.
'Wild Thing' (The Troggs) was niet hun enige cover. In hun versie van 'Lucifer Sam' vindt u geen spoor van Pink Floyd meer terug, hun 'Mannish Boy' daarentegen deed het origineel zoveel eer aan dat Arno besloot een stukje te gaan meeblazen op zijn mondharmonica. Hulde!
17. 'As the Bottle Runs Dry' - The Wolfbanes
Niet dat wij iets hadden tegen 'Tits for Breakfast' en '(Shit) I Love Barbara Carrera', de songs op hun debuut 'Now Listen Honey!', wij hadden tenslotte ook 'I, the Jury' gezien. Maar pas toen The Wolfbanes twee jaar later zichzelf tegenkwamen en de machtige single 'As the Bottle Runs Dry' (geproducet door George Kooymans van The Golden Eearring) neerpenden, waren wij fans.
18. 'Je Veux de l'Amour' - Raymond van het Groenewoud
'Je veux de l'amour, je veux de l'amour / Voor mijn slapeloze vrouw, van tranen nat / Als ik thuiskom, strontzat'. Zie 'Putain Putain' van T.C. Matic.
19. 'En Toen Was Er Niets Meer' - De Brassers
1980, toen Belgische groepen het ijzer nog smeedden terwijl het heet was. De Brassers, Limburgs donkersten, belandden in de finale van Humo's Rock Rally en brachten meteen daarna hun piece de résistance uit: 'En Toen Was Er Niets Meer'. Niet veel meer in ieder geval, al willen De Brassers, als de wind goed zit, nog weleens samen op een podium belanden.
20. 'Zanna' - Luc Van Acker & Anna Domino
Even uit het blote hoofd de artiesten op deze compilatie opsommen met wie Luc Van Acker ooit heeft samengewerkt: Arbeid Adelt, Red Zebra, Jo Lemaire, Richard 23 van Front 242 en Jean-Marie Aerts. En wedden dat hij links en rechts nog ergens in een hoekje met een Duvel in de hand zat toe te kijken? Blij hem hier te mogen verwelkomen met 'Zanna', de beste en bekendste song op 'The Ship', een LP die u vreemd genoeg weleens in tweedehandsbakken aantreft. Nooit laten liggen, ook al hebt u 'm al vijf keer, want 'The Ship' hoort daar niet thuis.
(jub)
Check ook de aanbieding op de cover van deze Humo of op www.humo.be: de 400 beste tracks uit de Belgische popgeschiedenis voor nog geen 100 euro!