null Beeld

Humo sprak met Alexander De Croo

Anderhalf uur
tijd heeft hij, Alexander De Croo, tussen de voor- en de namiddagsessie van de
onderhandelingen door, terwijl Elio I zich richting Albert II spoedt. Maar vandaag moet er geen
concreet resultaat worden verwacht. 'The day after,' luidt het.

Eric Goens

'Vannacht is er lang en zwaar doorvergaderd, 's anderendaags zit iedereen dan met een houten kop aan tafel.' De sporen zijn inderdaad zichtbaar. Je kunt koffie zetten in de wallen onder zijn ogen, de sporen van de wekenlange zoektocht naar een schier onvindbare coalitie.

Het was wel degelijk Alexander De Croo die in april van vorig jaar de regering-Leterme een dolk in de rug stak. Tot woede van velen. Jean-Luc Dehaene, die van Dexia, reserveert straks een forse alinea in zijn memoires voor de kleine De Croo, weet die nu al: 'Jean-Luc is nog altijd kwaad op mij. Hij zal het me nooit vergeven dat ik anderhalf jaar geleden de regering heb doen vallen.'

Ook azijnridder Hugo Camps had geen goed woord voor hem over: 'Een bekakte jongeling, zó armoedig van taal dat hij het elke drie woorden over context heeft.' Edoch, herr Hugo, vandaag geen context, want ondanks de wallen oogt én praat De Croo scherp. Met de hulp weliswaar van de stressbal die de onderhandelaars een dag eerder van een attente middenstander hebben gekregen. En die stressballen zijn, nog altijd, hard nodig.

Alexander De Croo «We kwamen 's morgens de vergaderzaal binnen en er lagen plots acht stressballen op tafel. 'Het schijnt dat jullie het nodig hebben,' stond erbij geschreven. Iemand is die blijkbaar komen brengen. Ik moet zeggen, dat balleke komt goed van pas. Ik heb gisteren af en toe gedacht om die naar iemand zijn hoofd te gooien.»

HUMO Wie was de gelukkige?

De Croo «Daar zullen we het maar niet over hebben, zeker? (lacht) Maar het was in elk geval niet naar het hoofd van één van mijn medewerkers.»

HUMO Hoe is de sfeer daar, zou een nieuwsanker vragen?

De Croo «Tja, hoe is de sfeer? Bizar, eigenlijk. Je voelt telkens opnieuw goed aan wanneer de tijd rijp is voor een akkoord. We hebben nu al drie akkoorden gesloten: BHV, het gerechtelijke hoofdstuk en de financieringswet, en telkens wist ik een paar uur op voorhand: 'Nú gaat het lukken.' Vorige week maandag bijvoorbeeld werd er keihard gebikkeld, toen voelde je dat de mayonaise nog niet genoeg pakte om naar een akkoord te gaan. Maar vaak is het voldoende dat er één dominosteen valt, dat er één cruciale toegeving komt, en dan zijn we erdoor. Dan weet je: 'Als dít kan, dan kan dat andere ook, en dan kan nóg iets anders ook.' Zo subtiel ligt het vaak. Tot nu toe is trouwens altijd gebleken dat er welgeteld acht uur tijd zit tussen die eerste cruciale toegeving en het moment van het akkoord.»

HUMO Het is bijna een wiskundige formule?

De Croo «Op basis van de drie akkoorden klopt die. Het kan best zijn dat we in die acht uur nog een paar keer serieus kwaad worden op elkaar, maar toch is het altijd gelukt.»

HUMO Wordt er echt zoveel ruzie gemaakt?

De Croo «Jaja... Er zijn momenten van grote emoties. Bij sommigen vertaalt dat zich in een zeer Latijnse vorm van roepen, tieren en gesticuleren. Anderen verlaten de tafel en gaan in de zetel zitten mokken. En nog anderen verlaten de zaal. Je zult mij niet kwalijk nemen dat ik ook hier niet in detail kan gaan. Ik heb de zaal in elk geval nog nooit verlaten en ik ben nog nooit in de zetel gaan zitten.»

HUMO Wat betekent dat u wel al hebt staan roepen en tieren?

De Croo «Ik heb mijn stem al een paar keer, euhm, verheven. Dat moet kunnen, vind ik. Zeker als je voelt dat je naar een akkoord gaat, kookt het potje net iets sneller over. Het valt op dat de hardste woorden vallen tussen mensen van dezelfde ideologische strekking. Mijn zwaarste ruzie heb ik met Charles Michel gehad. Dat wil daarom niet zeggen dat we achteraf niet gewoon maten kunnen zijn.»

HUMO Eigenlijk zijn jullie veroordeeld om een akkoord te sluiten. Er is geen andere optie, het is van móéten.

De Croo «Dat wordt vaak gezegd. Maar die externe factoren worden door de buitenwereld overschat. Het aangekondigde vertrek van Leterme op de vooravond van het BHV-akkoord is bijvoorbeeld totaal geen factor geweest. Zoals ik net zei, we zaten toen al in die laatste acht uur.»

Het volledige interview leest u in Humo 3710 van dinsdag 11 oktober 2011.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234