null Beeld

Humo sprak met Alexander De Croo

Twee weken geleden voltrok zich een heus koningsdrama, ergens aan een keukentafel in Brakel, waar vader Herman, een handvol getrouwen en zoon Alexander zich bogen over de ultieme beslissing. Een moeilijke beslissing, maar wat niemand voor mogelijk hield, gebeurde toch: Herman De Croo gooide, na veertig jaar onverdroten dienstbetoon, de sjerp op tafel.

Eric Goens

Maak u geen zorgen: we hebben het straks nog wel over regeringswerk, liberale ruzies en andere heel erg belangrijke dingen. Maar nu eerst: emotie! En dus: rewind, naar die bewuste middag ten huize De Croo.

HUMO Hoe verliep het gesprek over de troonsafstand?

Alexander De Croo «Goh... Het waren eigenlijk meerdere gesprekken, met vooral heel veel stiltes. Zoals dat tussen vader en zoon wel vaker gaat, zeker? Soms zeg je meer door niks te zeggen.

»Het is een onderwerp dat de voorbije jaren vaak ter sprake is gekomen, maar bijna al die gesprekken verliepen op dezelfde manier: we begonnen erover, vervolgens viel er een stilte, en daarna gingen we snel over naar iets anders.»

HUMO Hoelang heeft het uiteindelijk geduurd voor uw vader instemde?

De Croo «Na elk gesprek was de conclusie dezelfde: dat het tijd was voor een nieuwe lijsttrekker. Alleen hebben we na het allerlaatste gesprek gezegd: ‘Oké, dit is nu beslist.’ Dat was dus een week of twee geleden.

»Het was niet zijn of mijn beslissing. We hebben na die vergadering gezegd: ‘We hebben beslist dat we het gaan doen.’ En ik heb eraan toegevoegd: ‘Oké, nu komen we hier niet meer op terug’.»

HUMO Volgens uw vader heeft hij u moeten ‘pousseren’. Ik vermoed eerder het omgekeerde.

De Croo «We hebben elkaar gepousseerd.

»Ik heb lang getwijfeld of ik mij op gemeentelijk vlak wou engageren, omdat ik vond dat mijn vader dat uitstekend deed. Maar het moeilijkste aan deze beslissing was dat we allebei wisten: ‘Het is hij of ik.’ Wettelijk mogen familieleden in de eerste graad niet samen in de gemeenteraad zitten.

»In de nationale politiek is dat geen probleem: mijn vader zit in de Kamer, ik in de Senaat. Zoals je misschien weet, zal dat nog wel een tijdje zo blijven, want hij zegt altijd dat hij in de Kamer blijft zitten tot hij doodgaat. En als hij dood is, mogen ze hem naar de Senaat brengen. Vandaar dat ik daar nu zit. Ik zal ervoor zorgen dat de Senaat tegen dan is afgeschaft (lacht).

»Bij de familie Detiège is dat ongeveer op dezelfde manier geregeld. Alleen heeft Maya er voor gezorgd dat zij in de Kamer zit en haar moeder Leona in de Senaat. Dat lijkt mij een iets logischer keuze. Ik heb haar destijds nog een mail gestuurd om haar te feliciteren: ‘Maya, je hebt dat beter geregeld dan ik.’»

HUMO Gaat u op dezelfde intense manier aan gemeentepolitiek doen als uw vader?

De Croo «We zijn op dat vlak twee totaal verschillende mensen. De aanwezigheidsgraad van mijn vader op feesten en evenementen kan ik nóóit evenaren. Zijn stelling is: ‘Ik moet op zo veel mogelijk plaatsen aanwezig zijn.’

»Die aanwezigheid is vaak bijzonder kort. Als mijn vader ergens binnenkomt, is hij eigenlijk alweer weg. Binnen, pintje en buiten. Ik wil iets meer de tijd nemen. Hij wrijft het mij vaak genoeg onder mijn neus: ‘Alexander, je bent veel te traag, je blijft overal te lang.’

»Ik moet natuurlijk nog veel leren. Mijn vader kent alles en iedereen, hij weet alles, zelfs alles wat je niet mag weten.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234