null Beeld

Humo sprak met Annemie Turtelboom

Wie denkt dat de slag om Antwerpen een man-tegen-mangevecht wordt tussen Bart De Wever en Patrick Janssens heeft gelijk, want Annemie Turtelboom (Open VLD) staat voor een mission impossible.

Eric Goens

Maar hoewel ook de nationale peilingen dramatisch zijn voor haar partij, plooit de minister van Justitie niet: 'Noem mij ouderwets, maar politiek gaat voor mij over realisaties, niet over twee haantjes die burgemeester willen worden.'

Ik heb het ook maar van horen zeggen, maar héél, héél lang geleden – zo rond de voorlaatste eeuwwisseling – was Antwerpen een donkerblauwe stad. Ja, het moet één van de betere verhalen voor het slapengaan zijn, ten huize van De Croo & co, want toentertijd en maar liefst vijftig jaar lang was de Antwerpse burgervader van blauwe makelij, met illustere figuren als Leopold De Wael, Jan Van Rijswijck en Jan De Vos.

Pour la petite histoire, die laatste deed in 1921, op zijn zevenenzevigste, voorgoed het blauwe licht uit op 't Schoon Verdiep.

En het ziet er niet meteen naar uit dat daar snel verandering zal in komen, want anno vandaag schurken de liberalen nog net niet tegen de kiesdrempel aan in de Antwerpse peilingen.

We zijn niet echt believers als het over peilingen gaat, maar één ding is duidelijk: de volgende burgervader van Antwerpen zal in elk geval geen liberaal zijn, en dus ook geen burgermoeder, want lijsttrekker van de Antwerpse Open VLD is Annemie Turtelboom, alias 'IJzeren Annie', minister van Justitie en rijzende ster aan het liberale firmament.

Het leverde de voorbije maanden een stevige paleisresolutie op, en nu dus een interview.

HUMO U heeft lang geaarzeld om dit interview toe te staan. Dat is vrij opmerkelijk voor een politicus, op minder dan een maand voor de verkiezingen.

Annemie Turtelboom «Ik ben op dat vlak een atypische politicus. Ik wimpel heel veel aanvragen af. Ik doe niet mee aan al die weekend- en overzichtsinterviews. Ik communiceer alleen als ik iets heb te vertellen, dat is een gewoonte van het huis.»

HUMO Moet een politicus dan geen campagne voeren in de media?

Turtelboom «Neen.»

HUMO Is een politicus onverstandig als hij op die vraag 'neen' antwoordt?

Turtelboom «Elke politicus voert campagne zoals hij die denkt te moeten voeren. Ik wil hier geen waardeoordeel vellen over sommige collega’s, ik spreek alleen voor mezelf: ik weet heel goed wat ik wel en vooral níét wil doen.»

HUMO Wat vindt u van de poging-tot-campagne van de liberale vicepremier Vincent Van Quickenborne, die er vorige week mee dreigde om uit te regering te stappen als de PS werk wil maken van een vermogensbelasting?

Turtelboom «Je kan niet van ons verlangen dat wij ons scrupuleus aan het regeerakkoord houden, als andere partijen in de aanloop naar de verkiezingen plots vinden dat dat voor hen niet geldt. We zitten in een regering met zes partijen en ondanks alles hebben we sinds januari heel veel gerealiseerd. Dat zal alleen zo blijven als de afspraken worden nageleefd.

»Het is niet omdat één rijke Fransman in België wil komen wonen dat er plots een vermogensbelasting moet worden ingevoerd. Dat slaat helemaal nergens op. A propos, ik mag er u toch op wijzen dat meneer Arnault nog altijd geen Belg is? Het moet nog blijken of hij daar ooit zal in slagen.

»Ik zat in 2007 als parlementslid in de commissie Naturalisatie toen de aanvraag van Johnny Hallyday op tafel lag. Daar is ook niks van in huis gekomen. Hallyday had zelfs een Belgische vader, maar uiteindelijk bleek dat hij allang geen banden meer had met zijn vader.

»Hij voldeed niet aan de criteria, het was overduidelijk dat hij om andere redenen de Belgische nationaliteit nodig had. Zo makkelijk is het allemaal niet, laat staan dat we om dat ene specifieke geval een vermogensbelasting zouden moeten invoeren.»

HUMO Maar de vraag was eigenlijk of het wel verstandig is om er naar aanleiding van een al bij al pietluttig voorval mee te dreigen om de regering te doen vallen?

Turtelboom «De aanloop naar de verkiezingen geeft altijd een zekere animositeit. Het is nooit anders geweest.»

HUMO Ik kan mij niet inbeelden dat Open VLD het lef heeft om nóg eens de stekker uit de regering te trekken.

Turtelboom «Ik zal u daar een eerlijk antwoord op geven; ik denk dat we op dit moment als politici vooral een zeer grote verantwoordelijkheid moeten tonen. Mensen leven in extreme onzekerheid. Zodra je de televisie aanzet, regent het berichten over faillissementen, ontslagen, Griekenland, Italië en de euro. Ik denk dat wij de invloed van die berichten op het denken van de mensen soms onderschatten.»

HUMO Als je die redenering volgt, dan...

Turtelboom (onderbreekt) «Dan zijn wij inderdaad verplicht om tegen de mensen te zeggen: 'Wij zullen doen wat we móéten doen.' En dat is: besturen en regeren.

»Ik ben altijd een politica geweest die dingen doet vanuit de overtuiging dat ik ze móét doen, ongeacht de reacties die dat uitlokt. Toen ik destijds aankondigde dat Fouad Belkacem minstens zes maanden in de cel zou blijven, schreeuwde iedereen dat ik op een goedkope manier campagne aan het voeren was.

»Sorry, zo zit ik niet in elkaar. Ik heb die beslissing genomen, omdat dat toen voor mij de enig mogelijke beslissing was. Het kon mij niet schelen hoe daarop zou gereageerd worden.»

HUMO Het zou een aantal politici sieren om niet bij elke discussie te dreigen de regering te doen vallen.

Turtelboom «De aanloop naar de verkiezingen geeft altijd een zekere animositeit. Het is nooit anders geweest.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234