null Beeld

Humo sprak met Bart De Wever en Frank Vandenbroucke

Als een verkiezingscampagne een top kan hebben, dan zit ik erop. Hij bevindt zich in de Rik Wouterszaal van het Vlaams Parlement: in de designzeteltjes zitten Bart De Wever, N-VA, populairste politicus in alle recente polls, talk of the political town, en Frank Vandenbroucke, SP.A, zijn slimste tegenstander, en ondanks de poolbries tussen hem en zijn partijtop ook ferm populair.

Mark Schaevers

Lees enkele quotes van Frank Vandenbroucke en Bart De Wever

De Wever «Ik ben een Vlaams patriot, niet zozeer een antibelgicist. Daar is een zekere emotie mee gemoeid, en daar ben ik niet beschaamd om. Alleen mag dat niet de drijfveer van je politiek zijn. In de kringen waar ik vandaan kom, heb ik genoeg gezien dat zoiets tot verzuring en verbittering leidt.»

HUMO Mogen we u flamingant noemen?
Vandenbroucke «Vlaamsvoelend, ja. Maar ik ben niet in een Vlaams-nationale partij gestapt, omdat die emancipatie voor mij ook een sociale betekenis had: dat is de tweede invloed van thuis uit. Ik heb gelukkig gemerkt hoe bevoorrecht ik was met ouders die een opleiding hadden genoten en die geen financiële problemen hadden. Het inzicht dat er kinderen waren zonder dat voorrecht, heeft mij socialist gemaakt.»

De Wever «In België staan twee totaal autonome democratieën tegenover elkaar, met andere culturele en economische agenda's: in meerderheid linkse verzuchtingen in Wallonië staan tegenover in meerderheid rechtse verzuchtingen in Vlaanderen. Activering van vijftigplussers noemen de Franstaligen 'een klopjacht op werklozen' - Frank Vandenbroucke weet dat al te goed. Dus kunnen politici in hun eigen democratie nooit leveren wat van ze gevraagd wordt. En dat zal nog dramatischer worden nu de bodem onder de schatkist uitvalt. Als ik ook eens een axioma mag lanceren: ik zie niet in hoe je het daarmee oneens kunt zijn. Of vind jij België nog een democratie?»
Vandenbroucke «Het is een democratie die niet goed functioneert, en daarom moet ze hervormd worden. Of zeg jij dat België een dictatuur is of zoiets? Je hebt ongetwijfeld twee gemeenschappen met een eigen politiek leven, ik vind het naïef dat te willen ontkennen. De vraag is: wat moeten die twee gemeenschappen noodzakelijkerwijze samen doen?»

HUMO Nogal wat mensen vinden u arrogant.
De Wever «Ha, natuurlijk. Ik ben een Antwerpenaar, da's hetzelfde als arrogant.»
Vandenbroucke «Men heeft te gauw de neiging om te zeggen dat iemand met een mening arrogant is: ik heb gráág mensen met een mening.»
De Wever «Naar recepties en feestjes aan het Hof gaan wij nooit, want dat zou ik hypocriet vinden: als je als republikein daar gaat feesten, dan ben je een partypooper. Ik ben één keer bij de koning geweest, hij heeft me toen gevraagd wat mijn politieke ideeën waren, en het resultaat was dat ik nooit meer gevraagd ben. Maar als de koning zich in zijn functie van staatshoofd moreel verplicht voelt om mij op audiëntie te vragen, dan zal ik gaan. Het staatshoofd, of vooral zijn entourage, heeft nu eenmaal de regie in handen.»

Vandenbroucke «Alles evolueert, en democratie is een levend iets, maar er zijn belangrijke aspecten van ons maatschappelijk leven die stabiliteit en zekerheid nodig hebben. Er zijn dingen die we nu moeten beslissen, niet voor vijf of tien jaar, maar met een perspectief van twintig, dertig, veertig jaar. Pensioenen bijvoorbeeld: mensen moeten nú weten welke overheid daarvoor garant staat. Wij zijn daar erg duidelijk over, en die duidelijkheid mis ik bij Bart De Wever.»

U lees het volledige interview vanaf dinsdag 8 juni in Humo 3640/23

Politici en hun imago: de Humo-enquête

null Beeld

Bekijk hier de Humo-enquête

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234