null Beeld

Humo sprak met Bart De Wever en Liesbeth Homans (N-VA)

Het leven zoals het is, aan tafel met de N-VA-kopstukken Bart De Wever en Liesbeth Homans, voorzitter respectievelijk fractieleider, in een Italiaans restaurant in Schaarbeek.

Eric Goens

Over een uur of acht vertrekt de partijtop, vijf man en één vrouw sterk, op weekend naar Schotland, waar De Wever één van de sprekers én guest of honour is op het congres van de Scottish National Party. De speech is klaar, de koffers zijn gepakt en het programma ligt vast, inclusief de vrije namiddag. 'Ik was graag een zalmkwekerij gaan bezoeken,' protesteert De Wever. Maar duivel-doet-al Homans heeft gekozen voor een werkbezoek aan een plaatselijke whiskydistillateur. 'Als we jou hadden laten doen, waren we schapen gaan scheren,' voegt ze daar nog aan toe.


Enkele quotes van De Wever en Homans

De Wever «Ik vind wel meer van de uitspraken van De Croo van de voorbije weken betreurenswaardig. Ik hoorde en zag maar al te goed dat de Franstaligen rijp waren voor een aantal hervormingen ten gronde. Als de Vlaamse partijen 'nee' hadden gezegd op de nota-Di Rupo, waren we in een stroomversnelling gekomen. Daar ben ik van overtuigd.»

De Wever «Ik ben tijdens de onderhandelingen zeer diep gegaan om de Open VLD aan boord te krijgen - Di Rupo heeft zich daar maanden tegen verzet. Dan hijs je De Croo aan boord en het eerste wat hij doet, is ons eraf rijden. Wat hij ons heeft geflikt, ik ben daar nog altijd niet goed van. Hoe haalt hij het in zijn hoofd om 'ja' te zeggen tegen een man over wie hij een paar weken later doodleuk in Humo komt vertellen dat hij dit land naar de afgrond leidt? Ik viel van mijn stoel toen ik dat las. Bon, in het geval van CD&V stemt het mij zo mogelijk nog bitterder. Je moest eens weten hoe vaak wij door de PS onder druk zijn gezet om de CD&V te laten vallen.»

Homans «Dat is toch ook zo? Bart heeft voor zijn opdracht tien dagen gekregen, en het paleis had duidelijk afgelijnd met wie hij mocht praten, en vooral met wie niet. Het stond letterlijk in de mededeling van het paleis dat zijn formatieronde was beperkt tot de zeven onderhandelende partijen. Met de liberalen mocht hij zelfs niet spreken! Mag ik dat ondemocratisch noemen? De grootste partij mocht tien dagen onderhandelen. Daarna kreeg Vande Lanotte drie maanden, en Beke nog eens drie maanden. Bart moest zelfs zijn ontslag niet komen aanbieden op het paleis: zijn opdracht verviel gewoon na tien dagen.»

De Wever «Uiteindelijk vroeg Elio: 'Wat is uw visie dan?' Toen ik aan mijn uitleg over onze grote systeemhervorming begon, kreeg ik de indruk dat er bij elk woord nog een donderwolk bijkwam. Na een kwartier zat Elio verijsd in de zetel. Ik schrok toen ik hem zo zag zitten, dat is een beeld dat ik niet snel zal vergeten. Ik hoor mezelf nog zeggen: 'Ik heb de indruk dat het je niet echt aanstaat wat ik allemaal zeg.' En toen hij uiteindelijk wegging, zei ik: 'Elio, ik vrees dat we in twee compleet verschillende werelden leven.' 'Ik weet het,' zei hij toen, 'maar we gaan het onverzoenbare verzoenen.' Uiteindelijk zijn we nooit verder gekomen dan een stellingenoorlog van een jaar.»

Homans «Hebben er al andere partijen hun kandidaat-burgemeester naar voren geschoven? Wij zijn nu bezig met de inhoud en het programma, en ik kan met de beste wil van de wereld nog niet zeggen wie straks de kandidaat-burgemeester wordt. Die beslissing is nog niet genomen, zo simpel is het. Dat Bart een belangrijke rol gaat spelen, is evident; of dat ook als lijsttrekker zal zijn, moet nog blijken. Op 21 april 2012 hebben we een congres: dán zullen we aankondigen wie kandidaat-burgemeester is.»

undefined

Het volledige artikel leest u in Humo 3712 van dinsdag 25 oktober 2011.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234