Humo sprak met Benno Barnard: 'Ik heb spijt van alles'
Een fabeldier noemt hij zichzelf: links, liberaal én conservatief. Benno Barnard is één grote paradox. In zijn boeken bezingt hij de verrukkingen van het verleden, daarbuiten levert hij een bittere strijd tegen de gedateerde opvattingen van de islam. En sinds zijn lezing over de islam aan de Universiteit van Antwerpen werd verstoord door jonge moslims, is het fabeldier een bedreigde diersoort geworden.
Leve God
HUMO Waarom heb je besloten een lezing te geven onder de welluidende titel: 'Leve God, weg met Allah'?
Benno Barnard: «Jurgen Slembrouck van de vrijzinnige dienst van de Universiteit Antwerpen organiseerde een reeks lezingen over 'De erfenis van de verlichting'. Hij vroeg me over het islamdebat te spreken. Ik zeg: 'Wie komt er op die lezingen af?' - 'Een stuk of vijftig middelbare vrijzinnigen.' Ik dacht, we zullen die vrijzinnigen eens wat jennen, en ik stel als titel voor: 'Leve God, weg met Allah'. De verlichting als uitloper van het christendom, dat idee. Ik had nooit gedacht dat er onder die vijftig vrijzinnigen één moslim zou zijn. Later heb ik vernomen hoe ze er toch op afgekomen zijn: aan de Universiteit Antwerpen heb je een opleiding tot imam. Díé studenten, leden van Sharia4Belgium, hebben de aankondiging voor mijn lezing gezien.
Op mijn niet-bestaande communiezieltje: ik heb nooit de bedoeling gehad moslims te provoceren. Ik ben niet gek. Schrijfster Simone Lenaerts, die erbij aanwezig was, heeft me achteraf over de dreigende sfeer in de zaal verteld. Het was níét een punker die luidruchtig opstond. Het waren géén Vlaams-nationalisten die de Vlaamse Leeuw aanhieven. Het was van een andere aard. Ik zag het in hun ogen, ik hoorde het in hun stem. Het mist zijn effect niet als twintig jongens overeind komen en hysterisch 'Allah Akbar!' schreeuwen.»
HUMO De filmpjes op het internet laten anders vermoeden.
Barnard: «De filmpjes doen er bepaald geen recht aan.»
HUMO 'Snotneuzen die zich met hun protest niet goed raad weten,' postte Gerrit Komrij op Facebook. 'Nog niet.'
Barnard: «De sharia zou Komrij, als homo, maar al te graag ophangen.»
HUMO Wist je vóór de lezing dat er protest in de lucht hing?
Barnard: «De politie heeft Slembrouck de dag daarvoor gebeld. Op de dag zelf was de aard van de dreiging verscherpt omdat de politie sms'jes van Jongeren voor Islam had onderschept. Er ging onmiddellijk een rood lapje bij me branden. Ik wilde het afzeggen, maar mijn vrouw vond het geen goed idee: 'Dan geef je toe aan de intimidatie.' Ze vond wel dat ik bescherming moest vragen.
Ik heb uitvoerig overlegd met Taleb, een Marokkaanse agent van de Antwerpse politie, een schitterende kerel. Hij was, samen met een collega, in burger aanwezig op de lezing. Taleb zei: 'We kunnen pas ingrijpen als het werkelijk fysiek wordt.' Maar ik dacht: 'Dan kan het al te laat zijn.' Ik moest bescherming hebben. Alleen, hoe regel je dat? Toen kwam de naam van Tanguy Veys in me op, de enige VB'er die ik ooit had ontmoet. Na een Israëldebat in Gent hadden we achteraf met enkele mensen, onder wie Veys, op een terrasje gezeten. In het gesprek was gebleken dat hij een provincieraadslid voor het VB was. Bon, ik dacht: 'De kopstukken van het VB krijgen geregeld bescherming: ik bel Veys.'»
HUMO 'Een vriendelijke intellectueel' noemde je hem in de krant.
Barnard: «Ik heb hem maar twee keer ontmoet: in Gent, op dat debat, en in Antwerpen, op de lezing. Een zeer katholieke, intellectuele man, in wiens hoofd ik verder ook niet kan kijken. Ik heb gezegd: 'Als hij een neonazi is, ben ik een neomaoïst.'»
HUMO Veys is veroordeeld voor slagen en verwondingen.
Barnard: (Verbaasd) «Tanguy Veys? Méén je niet.»
HUMO Volgens Wikipedia zijn er nog andere dubieuze feiten.
Barnard: «Volstrekt nieuw voor mij. Ons contact bestond erin dat hij me dingen stuurde uit zijn digitale knipseldienst. Over de islam. Over maatschappelijke toestanden.
Toen ik hem belde, vroeg hij: 'Wil je dat ik een bodyguard voor je regel?' - 'Doe maar,' zei ik. En vervolgens merkte ik in Antwerpen dat hij twee lijfwachten van Filip Dewinter had geregeld. Wat moest ik zeggen? 'Gaan jullie maar fijn terug naar huis'?»
HUMO Je voelt je onveilig. Je belt het VB, en je vraagt hen je veiligheidsprobleem te regelen. Weet je wie chef veiligheid bij het VB is?
Barnard: «Geen idee.»
HUMO Bart Debie. Geschorste politiecommissaris, voor vijf jaar uit zijn politieke rechten ontheven omdat hij onder meer Turkse arrestanten met hun gezicht tegen een radiator heeft gesmakt.
Barnard: (Zwijgt)
HUMO En wat is er mooier voor Debie dan de lijfwachten van Dewinter op je dak te sturen. Gratis publiciteit gegarandeerd.
Barnard: «Dat verhaal van Debie ken ik niet. Ik wist ook niet dat hij hoofd veiligheid was. Om je de waarheid te zeggen: ik hou me al jaren niet meer met het VB bezig, omdat ik ze niet interessant vind. Ik wéét dat er van alles aan het VB stinkt.»
HUMO Maar waarom loop je dan naar het VB?
Barnard: (Zucht) «Vergeef mij, vader, ik heb gezondigd. Ik verkeerde in een toestand van bewustzijnsvernauwing. Eén ding hield me nog bezig: hoe overleef ik deze lezing? Ik had me desnoods door Satan laten beschermen! Ik dacht niet aan de gevolgen. Welke logica zou erachter schuilen dat ik me zou encanailleren met het VB?»
U leest het volledige artikel in Humo 3636 van 11-05-2010