null Beeld

Humo sprak met bondscoach Dick Advocaat

De weinige keren dat ik Dick Advocaat geïnterviewd heb, stond ik tegenover een correcte en stevige kerel die voor de camera's kort van stof is, bij de zaak blijft en niet graag uitweidt. En toch kon ik me nooit van de indruk ontdoen dat onder dat wat stuurse uiterlijk een verborgen meer van passies en emoties schuilgaat, die alleen maar wachten op een geschikt ogenblik om naar boven te komen.

carl huybrechts

En misschien is dat ogenblik nu wel gekomen, want er zit ruis op de relatie tussen de bondscoach en de voetbalbond. Advocaat ergerde zich aan de herhaalde perslekken vanuit de bond en besloot zijn baan als bondscoach tot de zomer te combineren met het trainerschap van AZ, de kampioen van Nederland. Wat ze bij de bond dan weer vervelend vonden.

Dit gesprek vond plaats op de markt van Groot-Bijgaarden, vlak bij het Anderlechtstadion. Bert van Lingen was erbij, de boezemvriend en vertrouweling, de wapenbroeder in vele oorlogen in binnen- en buitenland. We hebben tong meunière gegeten met Belgische frietjes en huisgemaakte mayonaise - 'heerlijk' vond Dick. Bert en ik dronken wijn, Dick sloten Coca-Cola en twee koffies van het huismerk van Paul Van Himst. Als toetje nam hij een dame blanche met warme chocoladesaus. Veel Belgischer kan het niet.


Enkele quotes van bondscoach Dick Advocaat

«We hadden het niet breed thuis. Vijf kinderen - vier broers, van wie ik de jongste was, en één zus. Aad de Mos, die mijn leeftijd heeft, woonde over de brug bij het Zuiderpark. En weet je wat het verschil was? Over de brug hadden ze een douche in huis, in de Transvaalwijk niet. Wij gingen één keer in de week douchen in het badhuis, voor een dubbeltje.»

«Als voetballer was ik een subtopper. Ik wist niet of ik het zou halen, ik wist niet eens of ik er mijn beroep van zou kunnen maken. Ik was semiprof. De verdiensten toen waren in de verste verte niet te vergelijken met wat ze die jongens nu betalen. Toen ik in de dertig was, had ik een klein spaarpotje en wilde ik mijn trainersdiploma halen om twee amateurclubs te kunnen coachen. Helemaal nog niet met de intentie: ik ga het betaald voetbal in.»

Over de legendarische Nederlandse bondscoach Rinus Michels: «Hij draaide nergens omheen, hij zei altijd waar het op stond. Dat doe ik ook, maar iets euh... rustiger. Wat hij me ook op het hart drukte: 'Je moet nooit te veel tegen de media vertellen, want je moet alles verantwoorden wat je zegt. De media onthouden alles.'»

«Ook dat hele verhaal met Noord-Ierland (de bond had een overeenkomst met de Noord-Ieren om in Brussel een vriendschappelijke interland te spelen, maar Advocaat weigerde, red.). Een oefenwedstrijd thuis kost geld. Ik hield er rekening mee dat de bond geen geld heeft en zei dat ik niet wilde spelen tegen Wales, Noord-Ierland of Ierland. Daar komt geen hond naar kijken, dat kost alleen maar geld. Maar wel heel graag uit! Ook in Noord-Ierland, de ambiance daar is geweldig. En dan kost het niks. Ik weet waar ik het over heb, ik heb deze job twee keer voor de KNVB gedaan, ik weet heus wel waar publiek op afkomt. Maar waarom lekt dat uit? Dat behoort tot een traject dat je samen aflegt.»

«Dat is de grote fout die men in België maakt. Toen ik er aankwam waren het allemaal toppers. Real Madrid en Arsenal stonden aan te schuiven, zogezegd. Lukaku heeft veel potentie; laten we hem eerst maar eens goed begeleiden en zien wat hij écht kan. Ik hoop voor België dat-ie wereldklasse wordt, dan zullen jullie nog heel lang plezier van hem hebben. Ik heb één keer van zo'n jonge speler gedacht: dit is wereldklasse. We speelden met de Nederlandse nationale jeugdselectie met twee ploegen tegen elkaar, en wij verloren met 1-9. De spits van de andere groep maakte zeven goals: Johan Cruijff. Begrijp je wat ik bedoel?»

undefined

Het volledige interview met bondscoach Dick Advocaat leest u in Humo 3628 van dinsdag 16 maart 2010.

Dick Advocaat: Enkele videofragmenten (1)

De Wereld Draait Door over Dick Advocaat en de Rode Duivels:

Dick Advocaat: Enkele videofragmenten (2)

Voetbal International over Dick Advocaat

undefined

Dick Advocaat: Enkele videofragmenten (3)

Dick Advocaat vs. Freek de Jonge

undefined

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234