Humo sprak met Daniël Termont, misschien wel de Beste Burgemeester ter Wereld
Daniël Termont, burgemeester van Gent, kan op 3 februari de eretitel Beste Burgemeester van de Wereld krijgen. In een internationale poll van de Britse denktank City Mayors Foundation, heeft hij de shortlist van drie gehaald. Humo sprak met één van de weinige Vlaamse socialisten die nog de smaak van het succes kent.
Ik woon in Gent, al mijn hele leven, en ik woon er graag. Altijd al, en alsmaar meer. De grijze stad waarin ik in de jaren 60 en 70 kind was, een provincienest dat voor buitenstaanders definitief ingeslapen leek, heeft zichzelf een indrukwekkende make-over gegeven. De Buffalo’s spelen niet meer in tweede klasse, het historisch centrum is een autovrij winkel- en toeristenparadijs, muziek en cultuur zitten er in het drinkwater, de universiteit is de grootste van het land, innovatieve bedrijfjes – van ICT tot biochemie – schieten er als paddenstoelen uit de grond, er is meer groen, het samenleven met andere culturen verloopt er minder moeizaam dan in veel andere steden, en er wordt vaak gefeest.
Maar Gent is ook de armste stad van Vlaanderen, die kreunt onder de recente toevloed van Oost-Europese migranten én onder haar eigen succes. Sommige wijken verdienen alleen maar het etiket ongezond, en de huizenmarkt is zo verzadigd dat de prijzen net niet onbetaalbaar zijn geworden.
Omdat alles beter kan, en omdat we bang waren dat Daniël Termont zou bezwijken onder alle complimenten die hem dezer dagen komen aangewaaid, hebben we het ook over dat tweede Gent gehad. Termont kan ertegen. Zeker nu: de notoire workaholic heeft er net een week skiën met de familie op zitten, en dat heeft deugd gedaan. ‘Ik heb zelfs mijn smartphone uit gezet,’ zegt hij met de mengeling van trots en ongeloof waarmee junks elke overwinning op hun verslaving vieren.
HUMO En, geen afkickverschijnselen?
Daniël Termont «Totaal niet. Ik ben na de après-ski telkens een uur of drie achter mijn computer gekropen om mijn mails te checken en te beantwoorden (lacht).»
HUMO Kunt u goed skiën?
Termont «Ik mag dat zeggen, ja. Ik ben geen kampioen, en ik ben zeker niet van de rapsten, maar ik raak toch overal af. Vorige week heb ik een helling gedaan, dat was een muur! Dalingspercentage 60 procent: de jonge gasten in de familie durfden niet, maar ik wel. Ik hing met mijn neus over de toppen van mijn skilatten. Ge zoudt het mij niet aangeven, hè (lacht).»
HUMO Acht jaar geleden dacht ook niemand dat u een goede burgemeester zou worden.
Termont «Neen, dat is waar. Logisch: Frank Beke had het twaalf jaar uitstekend gedaan en iedereen vroeg zich af: wat nu? Mij kenden de mensen als waarnemend burgemeester tijdens de Gentse Feesten: diene lollekeshiere die op café liedjes zong en leutigheden verkocht.»
HUMO Hebt u ook uzelf verrast?
Termont «Neen. Ik wil absoluut niet pretentieus overkomen, maar ik was twaalf jaar schepen van de Haven en van Economische Aangelegenheden geweest, ik had de Bond Moyson (in de regio Gent-Eeklo, red.) een aantal jaren met succes geleid, ik wist dat ik er klaar voor was.
»Maar ik heb mezelf nooit kandidaat gesteld, ik was even graag schepen gebleven. Johan Vande Lanotte, die toen onze voorzitter was, heeft me naar Brussel geroepen en gezegd: ‘We hebben de opvolging van Frank Beke onderzocht, jij bent de populairste, we willen dat jij de lijst trekt.’ Dat was niet niks natuurlijk, de verantwoordelijkheid is redelijk verpletterend, maar ik was er gerust op. Zet mij op om het even welke politieke post en ik zal het kunnen.»
HUMO Premier van België?
Termont «Waarom niet? Ik heb absoluut geen goesting om eerste minister te worden, maar ik denk wel dat ik het zou kunnen, ja.»
HUMO Waar komt die overtuiging vandaan?
Termont «Ik heb uiteraard mijn beperkingen, maar de boel samenhouden, dat kan ik. En daar draait het in de politiek om. Mensen met verschillende opvattingen, meningen en persoonlijkheden laten samenwerken en motiveren. De regisseur zijn, zorgen dat alle rekwisieten op hun plaats staan, dat iedereen zijn tekst kent, een beetje bijsturen of aansporen als het nodig is…»
HUMO De boel samenhouden, dat is het belangrijkste volgens u?
Termont «Ik heb die uitdrukking geleend van Job Cohen. Toen hij nog burgemeester van Amsterdam was, heeft hij zijn job eens zo omschreven en dat vatte het voor mij perfect samen.»
HUMO Is visie niet nog essentiëler?
Termont «Natuurlijk, maar om die visie te realiseren, moet je een goed werkend team hebben. En weet u wat mijn visie is? Precies hetzelfde: de boel samenhouden. Dat is de essentie van mijn politiek. Ik wil een sociale, warme maatschappij, waar iedereen kansen krijgt en iedereen met iedereen kan samenleven, ook al hebben ze een andere huidskleur, religie of politieke overtuiging, ook al komen ze uit een andere sociale klasse. Zo had ook Cohen het trouwens bedoeld.»
HUMO Waarom kunt u zo goed mensen laten samenwerken, denkt u?
Termont «Omdat ik het geluk heb gehad in veel verschillende werelden te kunnen leven en werken. Toen ik geboren werd, leefden mijn ouders in een woonwagen, tussen de andere woonwagens. Dat was wild volk, ik heb daar families met rieken en met messen zien vechten. Zelf ben ik ook – letterlijk – al vechtend groot geworden: ik werd bij het proletariaat van die tijd gerekend. Maar mijn vader was ook commerçant. Hij deed in oud ijzer en occasies: auto’s, meubels, potten en pannen, alles. Als kind deed ik de markten al en daar heb ik geleerd dat ik alles kan verkopen. En dat er over alles te negotiëren valt: een heel belangrijke les als je later in de politiek stapt.
»Bij de MJA (de jeugdbeweging van de Bond Moyson, red.) ontdekte ik dat ik een publiek kon bespelen: ik was 16 en sprak een zaal van duizend man toe en ik was totaal niet zenuwachtig. Twee jaar later werkte ik voor de Bond Moyson en moest ik als baaske van 18 meteen een sportdag voor de MJA organiseren. En zo ging dat maar door. Uiteindelijk reisde ik als schepen van de Haven de halve wereld rond en zat ik voortdurend met directeurs te dineren. En overal voelde ik me op mijn gemak.»
HUMO Volksmens, middenstander, bediende, bestuurder, baas: u bent het allemaal.
Termont «Ja, en daardoor heb ik veel begrip voor de mensen. Ik hoef dat ook niet te faken. De enige raad die Frank Beke me destijds heeft gegeven, was: ‘Blijf uzelf.’ Ik heb dat gedaan, ik zou trouwens niet anders kunnen, maar ik heb het voordeel dat ik letterlijk van veel markten thuis ben. Ik kan in een café op de Muide vuile lollen vertellen met de dokwerkers, maar als ik op het koninklijk paleis uitgenodigd word, trek ik ook mijn plan.»
HUMO Een voorbeeld: in maart 2014 werd er gestaakt bij staalreus ArcelorMittal. De onderhandelingen zaten volledig in het slop, er werd stilaan voor een definitieve sluiting gevreesd, het ging – toeleveringsbedrijven meegerekend – om 10.000 banen. U hebt toen de vakbonden en de directie op uw bureau in het stadhuis gesommeerd en in een uur tijd was de zaak opgelost.
Termont «Dat kon alleen omdat beide partijen mij vertrouwden, omdat ze geloofden dat ik met allebei het beste voorhad. De mannen van de vakbond, de directeurs van de haven, ik ken ze allemaal, stuk voor stuk, en al jaren. Dat is mijn grote geluk: er zijn weinig politici met zo’n verscheiden achtergrond.»
HUMO U had het over gevechten met rieken in het woonwagenpark waar u als kind woonde. In mei 2014 raakten veertig Bulgaren slaags in Gent, er werden messen getrokken, twee politieagenten raakten gewond. Reageert u, door uw afkomst, anders op zo’n incident?
Termont «Eerlijk gezegd: ik kan het mij zelfs niet meer herinneren.»
HUMO Dat zegt alles, neen? U tilt er minder zwaar aan dan de meeste mensen.
Termont «Ik minimaliseer het zeker niet – er zijn helaas wel meer vechtpartijen in Gent – maar ik raak niet in paniek als ik zoiets hoor. Zelfs niet als ik ermee geconfronteerd word. Ik ben ooit zelf op rellende voetbalsupporters afgestapt. ‘Wilde ne kier eu manieren èwen? Of: ‘’k Zalle ’k ik eu sebiet ne lap geven en toens zal ’t rap gedoan zijn.’ Als een flik dat zegt, gooit hij olie op het vuur, maar ik kan mij dat precies permitteren. Ik spreek de taal van die mannen.»
HUMO Toch raar dat u die vechtpartij bent vergeten.
Termont «Ik blijf nooit lang bij problemen hangen. Op mijn 20ste was ik voorzitter van de toenmalige BSP-afdeling in Mariakerke. Er was ruzie tussen het bestuur van de afdeling en de gepensioneerden over het gebruik van onze zaal. Twee nachten heb ik daar toen van wakker gelegen. En toen heb ik gezegd: ‘Als ge voor zo’n onnozeliteit al uw slaap laat? Voor een koffietafel? Genoeg!’ En van de ene dag op de andere heb ik de knop omgedraaid. Anders maak je jezelf kapot. Nu kom ik thuis, ik hang mijn vest aan de kapstok en die problemen blijven in mijn vestzak zitten. Thuis ontspan ik, vooral door aan gemakkelijke dossiers te werken (lacht).»
Kabouterdorp
HUMO Aan Siegfried Bracke, de fractieleider van de Gentse N-VA, hebben we gevraagd om één goeie reden te geven waarom u de titel Beste Burgemeester ter Wereld niet verdient. Hij zei wat u zelf eerder al aanhaalde: ‘Termont gaat er prat op dat hij álles kan verkopen. Om dat te kunnen, moet je natuurlijk de truken van de foor toepassen. En één van die truken is: bepaalde facetten van de werkelijkheid minimaliseren of verzwijgen als je dat goed uitkomt. Termont doet dat voortdurend, bijvoorbeeld als het gaat over de problemen met Bulgaarse inwijkelingen.’
Termont «Weet u hoeveel Bulgaren overlast veroorzaken in Gent? Gasten die huizen kraken en boel zoeken enzovoort? Twintig families. Meer niet. Dát zijn de feiten.»
HUMO Door de discussie te beperken tot dat soort overlast, doet u wat Bracke u verwijt: u minimaliseert de werkelijkheid. In nog geen tien jaar tijd zijn er in een stad van 250.000 inwoners ongeveer 20.000 niet-Nederlandstalige mensen bijgekomen, van wie de meerderheid arm is. Die verpaupering zet niet alleen de bevolking in de armere wijken onder druk, maar ook het hele stadsapparaat: van de sociale woningdiensten over het OCMW tot het onderwijs. En Gent zit al niet goed bij kas.
Termont «Het zal u verbazen, maar er zijn weinig Slovaken of Bulgaren die een beroep doen op het OCMW. Voor de rest geef ik u voor 100 procent gelijk. De toestroom van mensen uit Oost-Europese landen heeft voor een toename van de armoede gezorgd, en ook qua integratie moesten we opnieuw van nul beginnen. Het is één van de grootste problemen waar deze stad mee kampt.
»We zijn in vier Bulgaarse dorpen, waar veel van onze inwijkelingen vandaan komen, met Europees geld een sociaal tewerkstellingsproject begonnen in de hoop de mensen daar te houden. En in februari vorig jaar heb ik bij de Europese Commissie aan de alarmbel getrokken: Europa moet véél meer doen om die migratiestromen tegen te gaan. Nu betalen wij twee keer: via de Europese belastingen die naar die nieuwe lidstaten gaan – waar vervolgens meestal prestigeprojecten mee opgezet worden – en dan mogen we hier nog eens huizen en scholen bouwen voor alle mensen die er wegvluchten. Europa moet erop toezien dat ons belastinggeld goed besteed wordt, en straffen als dat niet gebeurt. Ook daarvoor hebben we lof gekregen van de City Mayor Foundation. Net zoals voor de humane manier waarop we die nieuwkomers opvangen.»
HUMO Heeft die humane aanpak Gent extra aantrekkelijk voor hen gemaakt?
Termont «Kun je dan té humaan zijn? Sorry, volgens mij niet.
»De belangrijkste reden waarom ze massaal naar hier zijn gekomen is dat Gent de enige stad in België is waar ze zo makkelijk konden integreren, omdat hier zo’n grote Turkse gemeenschap leeft. De meeste van onze Bulgaren zijn Turks-sprekend. Zonder onze taal te leren konden ze hier aan werk raken – vaak bij werkgevers van Turkse afkomst die hun een aalmoes betaalden – en konden ze ook in het dagelijkse leven hun plan trekken. In Gent kun je omzeggens álles in het Turks doen: naar de kapper gaan, winkelen, noem maar op.»
HUMO Maar de toestroom moet stoppen, zegt u. Zit Gent vol, om een beladen uitdrukking te gebruiken?
Termont «Ja.»
HUMO Gent zit ook létterlijk bijna vol: je raakt er nog maar moeilijk aan een huis.
Termont «Het aanbod is te klein geworden, niet alleen voor goedkope sociale woningen, maar ook voor dure huizen en alles wat daartussen zit. Onlangs stond er een loft te koop, niet eens afgewerkt. Ze vroegen 1 miljoen euro, en hij was meteen verkocht. Ongelofelijk, maar het is zo. Gent is een populaire stad, steeds meer mensen willen hier wonen.»
HUMO Maar er is amper nog ruimte om bij te bouwen.
Termont «Er is nog een beetje plaats. Aan de Nieuwe Dokken bij de Dampoort, bijvoorbeeld, en aan de Fabiolalaan bij het Sint-Pietersstation zijn nieuwe wijken gepland, en zo lopen er nog een aantal projecten. Maar veel blijft er inderdaad niet over. Bovendien zitten we met veel verouderde sociale appartementen. Sommige renoveren we, andere breken we af en vervangen we door nieuwbouw, maar daarin zullen minder mensen wonen dan nu, want van die torens uit de jaren 60, daar zijn we van afgestapt.»
HUMO Gent heeft plaats te kort, maar weigert in de hoogte te bouwen.
Termont «Omdat die verticale cités gewoonweg niet leefbaar zijn. Bovendien kunnen we van Gent geen New York maken. We zijn geen kabouterdorp, maar we moeten ook niet aan onze eigenheid raken. Het centrum vol wolkenkrabbers zetten, dat ziet geen enkele Gentenaar zitten.»
HUMO Wonen in Gent is de voorbije tien jaar tweeënhalf keer zo duur geworden. Onder uw bewind.
Termont «Dat is zo, maar daar kan ik niks aan doen.»
HUMO Het kan u niet verweten worden, maar het is vermoedelijk wel een gevolg van de goede dingen die u hebt verwezenlijkt. U hebt Gent hip gemaakt en de binnenstad is een uiterst aangename plek geworden.
Termont «Vicieus verhaal, hè?»
HUMO Wie door de binnenstad wandelt, zal nooit geloven dat dit ook de stad is waar – procentueel – het meeste arme kinderen in Vlaanderen wonen. Eén op de vijf, liefst.
Termont «Als je kijkt naar het aantal OCMW-trekkers, is Gent al sinds net na de Tweede Wereldoorlog de armste stad van Vlaanderen. Dat heeft alles te maken met ons aanbod aan sociale woningen: 13 procent van de hele markt. Je trekt automatisch meer arme mensen aan. Die kloof tussen arm en rijk is er in de stad altijd geweest.»
HUMO Maar ze was nog nooit zo zichtbaar. Gent was vroeger helemaal aan de sjofele kant. Nu heb je een prachtige stadskern, maar aan de rand van het centrum vind je wijken die er erger aan toe zijn dan twintig jaar geleden. Wat dat betreft wordt Gent stilaan echt een grote stad: het centrum is voor de rijken, de buitenwijken voor de armen.
Termont «Dat vind ik overdreven. Er is ook in de binnenstad nog altijd een mix. En in de 19de-eeuwse gordel rond Gent zie je ook een evolutie, daar gaan ook steeds meer jonge tweeverdieners wonen. Daar hebben we al veel inspanningen gedaan om de levenskwaliteit te verbeteren. De Stadshal en de heraanleg van de Korenmarkt springen natuurlijk meer in het oog, maar ook in de armere wijken hebben we de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd. En dat blijven we doen.»
HUMO Ondertussen ligt een intrieste probleemwijk als Nieuw Gent – die u binnenkort gaat aanpakken – er al jaren onveranderd bij. Jaren waarin u miljoenen hebt gepompt in het verfraaien van de binnenstad en in het faciliteren van shoppen en cultuur. Dat is een keuze die u hebt gemaakt. Hoe verantwoordde u – als socialist – die keuze voor uzelf?
Termont «Ten eerste hebben we ervoor gekozen om wijk per wijk grondig aan te pakken, in plaats van overal tegelijk een klein beetje te doen. Ledeberg, het Rabot en de Brugse Poort waren eerst aan de beurt, nu is het aan de Dampoort, de Muide en Nieuw Gent.
»Ten tweede: het domste wat je als stad kan doen, is al je middelen rechtstreeks inzetten op armoedebestrijding. Dan maak je je stad in één legislatuur helemaal kapot. Om armoede te bestrijden, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat er werk is. Werk is er pas als er investeerders zijn en investeerders komen alleen naar steden die vertrouwen inboezemen: bloeiende, propere, bruisende steden.»
HUMO Past de 40 miljoen euro die de stad in de Ghelamco Arena van AA Gent heeft gestopt – de helft rechtstreeks, de helft via watermaatschappij TMVW – ook in dat plaatje? Of had je met dat geld beter een wijk of twee aangepakt?
Termont «Natuurlijk past dat in het plaatje. Een goeie voetbalploeg zet je stad op de kaart. Het oude Ottenstadion stond pal in een woonwijk, dat is niet meer van deze tijd. En AA Gent had het nieuwe stadion ook nodig om gezond te worden. Eindelijk heeft de club financiële marge. Ik heb onlangs de cijfers gezien, en het zit goed. Hun begroting was gebaseerd op een gemiddelde van 14.000 toeschouwers, en ze halen er 18.500. Eerst wilden ze een spel voor 40.000 man zetten, maar ik ben blij dat ik het been stijf heb gehouden. Ik vond 20.000 realistischer.
»Weet u: ik had dat stadion zelfs gratis en voor niets kunnen laten zetten. Twee aanbiedingen waren er, van een Belgische en van een Franse groep. ‘Laat ons een shoppingcenter van 30.000 vierkante meter bouwen en we geven er u het stadion bij.’ Ik heb geweigerd en ik sta nog altijd achter die beslissing: ik heb gezien hoe Waasland Shopping Centrum de winkelstraat in het centrum van Sint-Niklaas heeft kapotgemaakt.»
HUMO Maar uw bestuur heeft net groen licht gegeven voor een winkelcentrum van 30.000 vierkante meter aan The Loop, bij Flanders Expo.
Termont «Een outletcenter. Dat is iets anders. Het gaat alleen om producten die niet meer in de gewone winkels liggen.»
Kogelvrij vest
HUMO We hebben ook Veli Yüksel, de fractievoorzitter van de CD&V, gevraagd waarom u niet de beste burgemeester ter wereld kan zijn. Hij vindt dat u te weinig doet aan de armoedebestrijding waar u het net over had. U praat er wel over en u neemt wel initiatieven, maar de resultaten blijven uit, zegt hij. Al sinds 2004 stijgt de armoede in Gent.
Termont «Die cijfers kloppen, en hij heeft gelijk dat het een gigantisch probleem is, maar om dan te zeggen dat we er niet alles aan doen? Redelijk straf toch van iemand wiens partij in een regering zit die het de armen niet echt makkelijker maakt. U mag zoeken: noch in de Vlaamse, noch in de federale regeringsteksten staat er iets over amoedebestrijding. Wij hebben daar speciaal een cel voor opgericht, met de beperkte middelen die we daar als stad voor hebben. Bovendien stijgt de armoede overál in het Westen. Meer armen en meer rijken: je ziet het overal, dus ook in Gent.»
HUMO Wat doet die armoedebestrijdingscel?
Termont «We mikken vooral op de kinderen: als we die goed kunnen opleiden, is de kans groter dat ze later aan werk geraken. We moeten proberen om die generatiearmoede te doorbreken.»
HUMO U hebt onlangs een nieuw mobiliteitsplan voor Gent aangekondigd, wat de binnenstad nog meer autovrij zal maken. Het gevolg – daar is zowat iedereen het over eens – is dat de binnenring van Gent nog meer zal dichtslibben dan nu het geval is. Daar hebt u géén oplossing voor.
Termont «Toch wel: de ring aanpassen, maar daar hebben we de steun van de Vlaamse overheid voor nodig. Ik hoop dat we ze kunnen overtuigen om daarin te investeren. Maar we moesten íéts doen om de binnenstad te ontlasten. Een alternatief heb ik niet gehoord. Toch: ‘Alles laten zoals het is.’ Maar dat is helemaal geen oplossing.
»Een mentaliteitsverandering teweegbrengen is altijd moeilijk. Toen VLD-schepen Sas van Rouveroij vijftien jaar geleden zijn plannen bekendmaakte om het hart van Gent autovrij te maken, was het kot te klein. Frank Beke heeft toen drie maanden met een kogelvrij vest rondgelopen omdat hij met de dood werd bedreigd! Had je het een jaar later geavontuurd om het verkeer weer toe te laten, dan had de stad in rep en roer gestaan. Iedereen was pro geworden. Wel: dat zal nu ook gebeuren. Trouwens, die negatieve reacties vielen wreed goed mee, vond ik. Als zelfs het Voka zegt dat het goed is, de studieclub van de N-VA… (lacht)»
HUMO U bent voor de verkiezingen met Groen op één lijst gaan staan. De Gentse socialisten waren al lang vragende partij voor progressieve frontvorming – Frank Beke heeft jaren geleden nog geprobeerd, en u ook – maar het kon nu pas. De eerste toenaderingspogingen zijn deze keer door Freya Van den Bossche ondernomen. Was dit een initiatief van de SP.A-top?
Termont «Niet dat ik weet. Freya werkte in het Vlaams Parlement goed samen met Filip Watteeuw (Gents schepen van Mobiliteit, red.): zo is het begonnen. Zij is mij komen polsen en toen ik ermee naar Bruno (Tobback, red.) ben gegaan, had ik niet de indruk dat hij ervan op de hoogte was. Hij leek me verbaasd. Maar hij was er wel blij mee.»
HUMO Ziet de partij Gent, net zoals met paars destijds, als een proefproject?
Termont «Ja.»
HUMO Een nationaal kartel met Groen behoort dus tot de mogelijkheden?
Termont «Ik ben daar alleszins een vurig voorstander van. Ik mag dat zeggen, want naar mij wordt toch niet geluisterd (lacht).»
HUMO U lacht nu, maar het is misschien wel uw grootste frustratie: dat de partij met uw mening te weinig rekening houdt. U pleit al langer voor een progressieve frontvorming, voor een volksere aanpak.
Termont «Het is simpel: ik heb op nationaal vlak geen enkele verantwoordelijkheid. Er is mij meer dan eens gevraagd om in het parlement te zetelen, om minister te worden zelfs, maar ik heb dat altijd geweigerd, omdat ik me volop voor mijn stad wil kunnen inzetten. Wel: wie geen verantwoordelijkheid draagt, moet ook niet verwachten dat hij iets in de pap te brokken heeft. Bovendien ben ik de 60 gepasseerd: ik ben de toekomst van de partij niet, hè? Nu, ik ben wel degelijk belangrijk binnen het partijbureau. Zij zijn ook niet blind voor wat we hier realiseren, natuurlijk.»
HUMO Gent is één van de laatste steden in het land waar links populair is gebleven. Dat er degelijk is bestuurd, heeft daar ongetwijfeld mee te maken, maar u hebt natuurlijk ook het geluk dat het links potentieel in Gent, met al die universitairen en hogeschoolstudenten die zijn blijven hangen, veel groter is dan in andere steden.
Termont «Dat is waar. Voor hetzelfde geld was het Brugge geweest, dat weet u toch? Toen de Hollanders hier baas waren, hebben ze lang getwijfeld waar ze een universiteit zouden zetten. Het ging tussen Gent en Brugge. Wij zuigen West-Vlaanderen leeg. Massa’s jonge intellectuelen zijn hier blijven hangen. Gent heeft véél aan hen te danken.»
HUM0 Ook met die andere migrantengroep heeft u geluk gehad: de Turken, een volk dat overal makkelijker is geïntegreerd dan de Noord-Afrikanen, waardoor de samenlevingsproblemen hier lange tijd beduidend kleiner waren dan in steden als Antwerpen of Brussel.
Termont «Ook dat zal ik niet ontkennen.»
HUMO En u hebt het geluk dat Gent niet te groot is, waardoor u en uw schepenen heel dicht bij de bevolking kunnen staan. Mocht Bart De Wever evenveel buurtfeestjes en recepties afschuimen als u, dan zou de helft van zijn stad nog altijd kunnen zeggen: ‘We zien die man nooit.’ U lijkt overal te zijn.
Termont «Dat klopt ook.»
HUMO En toch denkt u dat het Gentse model in heel het land zou kunnen werken?
Termont «Absoluut. Ik beweer niet dat je dezelfde successen kan behalen, maar dat een kartel met Groen zou werken, daar ben ik rotsvast van overtuigd. Toen wij ons kartel bekend maakten, zijn mij honderden mensen – ik overdrijf niet – komen zeggen hoe blij ze wel waren dat ze nu eindelijk van die verscheurende keuze tussen groen en rood af waren.»
HUMO In 2018 loopt uw legislatuur af. Stopt u dan, zoals u hebt aangekondigd.
Termont «Ja.»
HUMO En als de partij u vraagt om toch nog de volgende verkiezingen mee te doen en er dan een jaar of twee later mee te stoppen?
Termont «Dan zeg ik neen. Het is genoeg geweest.»
HUMO Bent u moe?
Termont «Bijlange niet, ik ben zelfs al aan het nadenken over wat ik na mijn burgemeestersschap zal doen. Maar het is niet gezond om deze job langer dan twaalf jaar uit te oefenen, ook al is het de mooiste job van de wereld.»
HUMO Wie moet u opvolgen als lijsttrekker? Freya Van den Bossche?
Termont «Er zijn een handvol goeie kandidaten om mij op te volgen, maar van mij zal u geen enkele naam horen.»
HUMO Bij de SP.A doen ze nu al in hun broek, hoor. Die zijn helemaal niet gerust dat er een goeie opvolger voor u klaarstaat.
Termont «Na Frank Beke dachten ze net hetzelfde (lacht).»