null Beeld

Humo sprak met de nieuwslezers (2): VTM-ankers Birgit Van Mol en Cathérine Moerkerke

'Wat Martine Tanghe doet, dát zou nog eens iets voor jou zijn.' Toen haar moeder die profetische woorden sprak, was Birgit Van Mol nog een meisje en de BRT alleenheerser in medialand. Zoveel jaar later zit Birgit in de vtm-persruimte naast Cathérine Moerkerke en niet naast Martine Tanghe, maar toch: goed gezien.

Twee weken na Wim De Vilder en Goedele Wachters van het VRT-journaal mogen de dames van vtm het opnemen voor 'Het Nieuws'. Dat begint meteen goed: ze zijn trots.


HUMO Na maanden kamperen in containers hebben jullie een nieuwe redactie en een nieuw decor. Blij?

Cathérine Moerkerke «Heel blij. 't Is pure luxe: we hebben grote computerschermen...»


Birgit Van Mol «Comfortabele stoelen...»


Moerkerke «En eigen koptelefoons! Vroeger was de redactie één kakofonie van schallende tv's: probeer je dan maar eens te concentreren.»


Van Mol «Die containers hadden anders ook wel iets. 's Ochtends en 's avonds droegen we twee paar sokken en truien tegen de kou, we gingen in groepjes koffie en thee halen in het hoofdgebouw - we leken wel samen op kamp, heel gezellig. Nu is het allemaal cleaner, letterlijk: we hebben een paperless office (een kantoor waar zo weinig mogelijk papier gebruikt wordt, red.)»


Moerkerke «Ik veeg daar mijn voeten aan.»


Van Mol «Ik niet, 't is voor het klimaat.»


Moerkerke «Ook waar. Ik veeg daar dus níét mijn voeten aan (lacht).»HUMO Hoe nauw waren jullie betrokken bij de vernieuwingsoperatie?

Van Mol «We hebben praktische suggesties mogen doen: er moet genoeg beenruimte zijn, 't is handig om op je tafel een plekje te hebben voor een glas water, zulke dingen.»


Moerkerke «Maar alles is beslist door de bazen en door gespecialiseerde bureaus.»


HUMO De vernieuwing is louter vormelijk. Criticasters vinden dat jullie niet ver genoeg zijn gegaan.
Van Mol

«Onze vorige restyling was inhoudelijk vernieuwend: de duo's verdwenen. Dat had een enorme impact.»


Moerkerke «Nu was daar geen behoefte aan. Waarom zou je gaan sleutelen aan een goeie formule?»


Van Mol «Na elke uitzending zitten de hoofdredactie, de eindredacteur, de productie en het anker samen om te evalueren, én we luisteren naar een panel van kijkers. Als bepaalde opmerkingen vaak terugkomen, grijpen we in. Daar hebben wij geen restyling voor nodig.

»En ja, de grootste vernieuwing was gepland voor het late nieuws, natuurlijk. (Tegen Cathérine:) 't Moest toch aan bod komen, hè.»

(grodb)

U leest het volledige interview in Humo 3529.
Historische nieuwsbloopers

Inderdaad, hieronder presenteren we u een kleine selectie van het geurigste en kleurigste wat nieuwsankerland de voorbije jaren heeft voortgebracht. Enjoy!

undefinedundefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234