financiënJonge beleggers
Humo sprak met drie jonge beleggers: ‘Spaarrekeningen zijn echt boomer shit’
Geld op een spaarrekening brengt steeds minder op. Veel jonge mensen kiezen ervoor om hun kapitaal te laten groeien door het te beleggen. Humo sprak met drie jonge beleggers die in de wereld van aandelen en cryptomunten zijn gedoken.
Kristof: ‘All-in met mijn spaargeld’
In het dagelijkse leven werkt Kristof D’Haeze (30) als teamleider bij de NMBS. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met beleggen op de beurs en in cryptocurrency, waarmee hij ondertussen een mooi spaarpotje heeft aangelegd. Terwijl de meeste mensen na een lange dag in de zetel ploffen, staart Kristof naar allerlei grafieken om het maximale uit zijn investeringen te halen.
KRISTOF D’HAEZE «Op mijn spaarrekening staat niets meer, nul komma nul. Al het geld dat ik heb, is geïnvesteerd op de beurs of in cryptomunten. Waarom? Drie jaar geleden besefte ik dat mijn spaarrekening eigenlijk niets opbracht. Na gesprekken met enkele vrienden die op de beurs speelden, besloot ik om ook te gaan beleggen. Ik heb eerst veel opzoekingswerk gedaan, om dan met een kleine som te beginnen. Toen dat goed begon te lukken, besloot ik om all-in te gaan.
»Mijn moeder werkt al jaren bij een bank en is nog van de generatie die gelooft in hard werken en geld sparen. Toen ik haar vertelde dat ik mijn geld wilde beleggen, waarschuwde ze me dat ik mijn geld zou verliezen. Drie jaar later is ze nog steeds even sceptisch, al heeft ze me ondertussen mooie dingen zien kopen.
»Het is iets geks, die generatiekloof. Het gaat er bij ouderen moeilijk in dat je de dag van vandaag niet hard, maar slim moet werken. Voor zelfstandigen geldt dat oude principe misschien wel nog, maar die hebben vaak weinig tijd om iets met hun geld te doen. En wat ben je met geld als je geen tijd hebt om het te spenderen? Meesterbelegger Warren Buffet zei het al: ‘Als je je geld niet laat werken voor jou, zal jij heel je leven werken voor je geld.’
»Mensen zijn vooral bang van wat ze niet snappen. Ze lezen evenveel succesverhalen als horrorverhalen, dus blijven ze liever weg van de beurs. Dat is een goede keuze als je niet zeker bent van je zaak: emoties zijn het grootste struikelblok als het op beleggen aankomt. Als je op korte termijn succes kent, kun je overmoedig worden en als het even slecht gaat, kan je in paniek slaan. Beide situaties leiden sowieso tot verlies.
»Mensen die enkel beleggen met geld dat ze te veel hebben, beleggen vaak beter: ze hebben minder te verliezen. Ik heb een rijke vriend die veel beter belegt omdat hij geen angst heeft om geld te verliezen. Als ik mijn geld kwijtraak, ben ik mijn spaarcenten kwijt: dat zorgt voor stress.
»Momenteel kampen we met een grote gezondheidscrisis, wat betekent dat er veel angst en onzekerheid is. Daardoor gaan mensen investeren in veilige havens zoals goud en zilver. Maar toen het nieuws kwam dat er vaccins op komst waren, verlieten de beleggers die veilige havens weer. Door de actualiteit in de gaten te houden en op goede momenten de juiste investeringen te doen, heb ik daar goed geld mee verdiend. De coronacrisis heeft heel veel mensen veel geld gekost, maar voor mij persoonlijk is het positief uitgedraaid.»
Sam: ‘Betalen in crypto bij de bakker’
Enkele maanden geleden verkocht Sam* (26) cocaïne, tot ze op een lucratievere business stuitte: beleggen in cryptomunten. Op korte tijd wist ze haar kapitaal te verdubbelen en ruilde ze het drugswereldje voor cryptocurrency.
SAM «Eén van mijn klanten betaalde me steevast in bitcoin. In totaal had hij voor 7.000 euro in bitcoin aan mijn product besteed, maar ik had er niet veel aandacht aan besteed. Tot er dit jaar plots een aanzienlijke stijging in de waarde van bitcoin was: toen ging ik toch maar eens een kijkje nemen op mijn account. De waarde van mijn coins was plots 13.000 euro, waarna ik besloot om het toch wat serieuzer te nemen. Ondertussen heb ik 32.000 euro in cryptomunten weten te verzamelen.
»Momenteel is het grote geld niet te verdienen met bitcoin. Het is alt-season, wat wil zeggen dat de grote winsten te maken zijn met kleine, alternatieve coins. Die komen vaak op de markt als ze niet meer dan een paar cent waard zijn. Plots kan die prijs exploderen naar tientallen euro’s. Onlangs heb ik nog in zo’n coin geïnvesteerd: ik kocht voor 1.000 euro in op een munt die op dat moment 10 cent waard was. Enkele dagen later stond die op 1,33 euro. Ik heb toen mijn winst genomen. Maar nu heb ik spijt van die keuze: vorige week is diezelfde coin de lucht in geschoten en was hij plots 9 euro waard. Ik had 90.000 euro kunnen verdienen.
»Al mijn kennis heb ik opgedaan via het internet. Sommige discord- en telegramgroepen zijn absolute goudmijnen aan kennis, maar ook 4chan en reddit maakten me wegwijs in het wereldje. Sommigen zeggen dat beleggen in crypto meer gokken dan speculeren is, maar dat is afhankelijk van munt tot munt. Achter sommige coins zit een echt idee, en is het plan de technologie achter crypto in te zetten voor andere doeleinden. Zo verdiende ik mijn eerste 3.000 euro: toen het werd aangekondigd dat het brein achter de coin, BNB, een interview met Bloomberg zou doen, kocht ik me meteen in. Na het interview steeg de waarde aanzienlijk en kon ik mijn winst afhalen.
»Ik snap niet waarom mensen nog een bankrekening willen hebben, dat is echt boomer shit. Je geld staat er gewoon op te verkommeren. Hét argument van mensen die crypto niet snappen is dat je met cryptomunten geen brood bij de bakker kunt kopen. Dat kun je toch ook niet met aandelen? Of met een klomp goud? Je moet je investeringen eerst in valuta omzetten, net zoals bij crypto. Nu heb ik trouwens een crypto-visakaart, waarmee ik gemakkelijk geld kan afhalen of betalen in de winkel, dus dat argument houdt geen steek meer.»
Ruben: ‘Blijf weg van wat je niet snapt’
Naast zijn studies handelsingenieur en zijn deelname aan het Belgische Solar Team (dat meedoet aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens) vindt Ruben Van Acker (22) nog de tijd om in aandelen te beleggen op de beurs. De jonge investeerder heeft al een pak ervaring voor zijn piepjonge leeftijd en deelt een stuk van zijn wijsheid met Humo.
RUBEN VAN ACKER «Op mijn 16de maakte ik al een dummyaccount aan, waarmee je met fictief geld kunt speculeren op de beurs. Toen ik op mijn 18de verjaardag een som geld ontving, heb ik die meteen geïnvesteerd, op doordachte wijze. Omdat ik op langere termijn investeer, gaat aan elke investering die ik maak een grondige analyse vooraf, waarbij ik naar de fundamenten van een bedrijf kijk. Als, volgens mijn analyse, de waarde van een bedrijf op de beurs ondergewaardeerd is, dan is dat een goede investering. Dan zal de waarde van dat bedrijf in de toekomst nog stijgen.
»Het is enorm belangrijk dat je begrijpt waarin je investeert. Anders blijf je er beter van weg. De markt en bedrijven bestuderen kan tijdrovend zijn, maar het is wel het belangrijkste onderdeel van beleggen. Gelukkig vind ik dat een leuke bezigheid, je leert er veel door bij over de wereld..
»Momenteel blijf ik weg van cryptocurrency, omdat ik er niet genoeg kennis van heb. Hoe bepaal je de waarde van zo’n munt? Bitcoin werkt als een valuta en heeft momenteel voornamelijk waarde omdat mensen er geld in steken, met het grote verschil dat er geen bedrijf of land is dat de munt ondersteunt. Maar het is moeilijk ontkomen aan de succesverhalen die je hoort van mensen die in crypto investeren. Dat goede nieuws is volgens mij één van de redenen dat er steeds meer mensen gaan beleggen, sinds 2009 is er alleen maar positief nieuws. Dat geeft de de twijfelaars het laatste duwtje in de rug. Oké, de markt heeft wel wat rare dingen gedaan in het begin van de pandemie, maar intussen is ze weer gezond. Een andere factor die ervoor zorgt dat mensen meer gaan beleggen, is de toegankelijkheid. Vroeger moest je naar de bank als je geld wilde beleggen, nu kan alles via apps van thuis uit. Ook de mediatisering van beleggers zal de populariteit helpen: in 2010 zou er nog geen Humo-artikel over jonge beleggers geschreven worden, toch?
* Sam is een schuilnaam