null Beeld

Humo sprak met Freya Van den Bossche

'Eén keer, toen ik dagen was weggeweest, lag er een briefje van mijn dochter: 'Mama, ik wil je zien.' Ja, dan breekt mijn hart en denk ik: morgen moet ik maar stoppen.' Freya Van den Bossche(32), vice-premier en minister van Begroting en consumentenzaken.

Redactie

Freya Van den Bossche
Johan Vande Lanotte

Dat ze, aldus Steve Stevaert, president van Amerika kan worden, is misschien een beetje overdreven, maar ze is een straffe madam, daar konden ook Wilfried Martens en Jos Geysels vorige week in Humo's regeringsrapport niet langer omheen. Alleen weten ze allemaal niet echt raad met haar verschijning. Zelf beseft ze dat maar al te goed. In haar strakke jeans, zwart T-shirt en knalrode motorjack blaast ze me als ze binnenstormt moeiteloos omver. Ze lijkt alles onder controle te hebben. Alleen privé krijgt ze de zaken maar niet op orde - en dat is nog een understatement. Maar laten we positief beginnen.


HUMO Je krijgt veel goeie punten op het regeringsrapport

FREYA VAN DEN BOSSCHE « Dat doet zo'n deugd, dat mensen van het kaliber van Martens en Geysels zeggen: 'Eigenlijk kan ze het wel.' Zelfs al zetten ze er een maar bij. Ik ben niet anders dan andere mensen: ik wil ook graag wel wat bevestiging. Zeker na die bakken kritiek die ik over mijn kop heb gekregen.»


HUMO Je had politiek een moeilijk jaar, en daar nog privé-problemen bovenop, maar je woordvoerder zei net dat je helemaal op scherp staat en verschrikkelijk veel zin hebt in de verkiezingen.

VAN DEN BOSSCHE « Jaaa! Het is voor het echt, hè - zoals ze zeggen. Vier jaar geleden ben ik minister geworden. Ik heb op Milieu het Kyoto-akkoord gemaakt, als minister van Werk het generatiepact gesloten, en heb op Begroting twee keer na mekaar het jaar met overschot afgesloten. Op Consumentenzaken heb ik onder andere de bank en de onroerendgoedsector aangepakt. Nu maken de mensen de balans op. Ik kijk er zo naar uit om te weten of ik het volgens hen goed gedaan heb.»


HUMO Ook al is je populariteit elk jaar gedaald.

VAN DEN BOSSCHE « Ik ben gewoon zo benieuwd, al leef ik er ook wel met een klein hartje naartoe. Ik wil natuurlijk geen klappen krijgen.»


HUMO Ben je daarom in de campagne voor de gemeenteraad naast Verhofstadt op dat Gentse bankje gaan zitten? Je wist toen al dat Verhofstadt bij de federale verkiezingen de senaatslijst zou trekken, en dus geen concurrentie voor je zou betekenen. En misschien zou je associatie met hem wel kiezers kunnen wegtrekken van je echte tegenstander op de Kamerlijst: De Gucht.

VAN DEN BOSSCHE « Maar je beseft op dat moment toch ook al dat Leterme de gedoodverfde nieuwe premier is - dus je neemt tegelijkertijd een beetje een risico als je daar gaat zitten. Je weet niet wat de mensen het jaar erop van Verhofstadt vinden.»

(sdj)

undefined

U vindt het volledige interview met Freya Van den Bossche in Humo 3481

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234