null Beeld

Humo sprak met Freya Van den Bossche

'Ik bén geen supermama. het is soms frustrerend en lastig om tegelijk mama, vrouw en politica te zijn.' Vicepremier Freya Van den Bossche privé.

Wat is het verschil tussen Herman De Croo en Freya Van den Bossche? Als De Croo in verkiezingstijd een café binnenstapt, geeft hij een rondje. Als Van den Bossche (31) binnenkomt in de Gentse kroeg Het Oeverloze Eiland, waar we hebben afgesproken, biedt een stamgast haar een glas witte wijn aan. Het wordt in dank aanvaard.

Even leek het erop dat de SP.A-vicepremier en minister van Begroting, Consumentenzaken en Telecommunicatie haar 'golden touch' kwijt was. Maandenlang lag ze onder vuur: in de Wetstraat, in de media en zelfs in haar eigen partij. Blijkbaar is het lonely at the top.


HUMO In een vakantie-interview zei u dat u ertegen opzag om opnieuw aan de slag te gaan. Waarom?

FREYA VAN DEN BOSSCHE « De laatste weken voor de vakantie waren topzwaar, met de begrotingscontrole. Maar nu kriebelde het toch weer om opnieuw te beginnen, ook al weet ik dat er lastige weken aankomen, met de begroting voor volgend jaar. Als Begrotingsminister sta je er dan alleen voor; het is één tegen veertien.»


HUMO Wisselen vicepremiers op hun eerste werkdag na de vakantie verhalen en kiekjes uit?

VAN DEN BOSSCHE « Ik zit meestal naast Laurette (Onkelinx), en tijdens onze eerste vergadering heb ik even gevraagd hoe haar vakantie was geweest. 'Prima,' zei ze, 'tot die achtentwintig gevangenen ontsnapten.' En dat was het. In het kernkabinet is het direct business as usual


HUMO Het voorbije halfjaar hebt u geregeld onder vuur gelegen. Onhandige communicatie over de stookoliepremie, geruchten dat u uw thesis niet zelf zou hebben geschreven, en tijdens vergaderingen van het kernkabinet zou u voortdurend aan de telefoon hangen om te weten wat u wel en niet mag doen.

VAN DEN BOSSCHE « Pff. Het heeft toch wel even geduurd voor dat flutverhaaltje over 'even Apeldoorn bellen' de kranten haalde. Naar verluidt zijn er heel wat verwoede pogingen voor nodig geweest om toch maar een journalist te vinden die die roddel wilde oppikken.»


HUMO Hebt u Patrick Dewael al aangesproken? Hij zou dat Apeldoorn-verhaal de wereld ingestuurd hebben.

VAN DEN BOSSCHE « Roddelaars vind je overal, maar sommige mensen gebruiken roddels blijkbaar als een politieke strategie. Het probleem is: achteraf ontkennen ze altijd staalhard dat ze die geruchten verspreid hebben.

» Ik flap er ook weleens iets uit op het verkeerde moment of in het verkeerde gezelschap, maar dan ben ik niet te beroerd om dat toe te geven en sorry te zeggen. Ik kan het moeilijk wegstoppen als iets of iemand me ergert. Ik kán geen pokerface opzetten. Iedere vakantie neem ik mezelf voor om me voortaan minder druk te maken. Na een tijdje vergeet ik dat goede voornemen weer, maar het lukt me toch ieder jaar een beetje beter.»


HUMO Mag Dewael nu een extra strenge behandeling verwachten als hij zijn plannen aan de Begrotingsminister voorlegt?

VAN DEN BOSSCHE « Ik zal tegen ál mijn collega's zeer vaak 'nee' moeten zeggen. De rekeningen moeten kloppen, punt uit.

Sommige collega's nemen het je bijna persoonlijk kwalijk dat je hun cijfers checkt: ze worden er horendol van als ik hun voorstellen tot vier keer toe laat narekenen (lacht). Maar vaak blijkt dat ook echt nodig te zijn.»


HUMO Zoals met de cijfers van minister Reynders van Financiën, die blijkbaar een slordige 850 miljoen euro 'vergeten' was?

VAN DEN BOSSCHE « Ik geloof niet dat Didier Reynders gelukkig is met die fout van zijn administratieve diensten, laat staan met het feit dat hij er zelf pas heel laat van op de hoogte is gebracht. Blijkbaar vonden ze hun cijfers heel geloofwaardig, want toen er tijdens het vorige begrotingsconclaaf vragen over werden gesteld, hadden ze allerlei verklaringen klaar.»


HUMO Gebeurt het wel vaker dat collega's u met dubieuze cijfers in de luren proberen te leggen?

VAN DEN BOSSCHE « De schoolpremie is een recent voorbeeld. Wekenlang hadden we er in een speciale werkgroep over gedebatteerd, maar we waren er niet uit geraakt. Op de vergadering waarop we eindelijk een politiek akkoord zouden sluiten, doken er opeens drie of vier alternatieve financieringsmethodes op. Hallo! Toen ik hardop zei dat ik het niet vertrouwde en al die creatieve voorstellen wilde checken, werd ik uitgescholden. Tja, dat moet dan maar zeker?»


HUMO Wat zegt dat over de ernst waarmee plannen die miljoenen euro's kosten in elkaar worden geflanst?

VAN DEN BOSSCHE « De collega's hebben verschillende keren uitgetest of ik het allemaal wel snapte. Ze proberen mij te laten geloven dat er voor al hun mooie plannen geld is. En als hun voorstel wordt goedgekeurd, stappen ze met een big smile naar buiten. Yes, we hebben gewonnen! Dát is de mentaliteit. Wel, de testfase is wat mij betreft al een tijdje voorbij. Als je niet op je strepen staat, ben je de risee.»


HUMO Nogmaals: vindt u dat een ernstige manier van werken?

VAN DEN BOSSCHE « Zo gaat het helaas. Toen Johan (Vande Lanotte) nog op mijn stoel zat, ging het ook zo.

» In dat soort discussies krijg ik nog de meeste steun van premier Verhofstadt. Hij is ernstig bezig met het bewaken van het budget. Misschien omdat hij zelf nog Begrotingsminister is geweest?

» Als je foute cijfers voorgeschoteld krijgt, weet je nooit zeker of er een rekenfout is gebeurd of dat er moedwil in het spel is.»

Meer in Humo 3446

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234