null Beeld

Humo sprak met Glenn Audenaert

Anderhalf jaar lang volgden de makers van 'Hoge bomen' het doen en laten van Glenn Audenaert, eerste directeur van de federale gerechtelijke politie van Brussel. Het resultaat is volgende dinsdag te zien op Canvas: 51 minuten in het spoor van een flamboyante superflik. 'Weet je wat dat is, een uitzending van vijftig minuten over jezelf? Alsof je vijftig minuten voor heel België in je blote loopt. En voor heel België is mij nét iets te veel.'

Annemie Bulté


Glenn Audenaert kwam half augustus op spectaculaire manier in het nieuws. Hij had een brief geschreven aan minister van Justitie Stefaan De Clerck, waarin hij vroeg om een strafonderzoek naar corruptie binnen de Brusselse magistratuur. Met name de Brusselse handelsrechter Francine De Tandt, tevens voorzitster van de rechtbank van koophandel, zou in een frauduleuze combine zitten met allerlei advocaten. De Tandt, die in eerste aanleg ook het omstreden Fortisvonnis velde, zou vonnissen op bestelling afleveren - en mogelijk zelfs tegen betaling.

De brief sloeg in als een bom: het Brusselse hof van beroep had immers in 2004 al geoordeeld dat zo'n corruptieonderzoek niet nodig was. Maar omdat er volgens de politiediensten van Glenn Audenaert wel degelijk genoeg bezwarend materiaal in het dossier zat, zag hij geen andere mogelijkheid dan het dossier rechtstreeks aan de minister van Justitie over te maken. Die maakte gebruik van zijn 'positief injunctierecht' en gelastte een onderzoek.

De pershetze die daarop ontstond, was ongezien. 'Een tijdbom.' 'De zaak-Dutroux van de magistratuur.' 'Een gigantisch blijk van wantrouwen van de Brusselse recherche tegenover de magistratuur.' Rond rechter De Tandt doken nieuwe verhalen op, onder meer over haar dubieuze vriendschap met de Vilvoordse zakenman Luc Vergaelen.

Ook Glenn Audenaert bleef niet gespaard: hij kreeg een klacht aan zijn broek van De Tandt en van de eveneens in opspraak gebrachte zakenadvocaat Robert Peeters. Peeters beschuldigt hem ervan dat hij met zijn brief aan de minister uit eigenbelang handelde. Audenaert zou in opdracht werken van twee rijke zakenlieden met wie Peeters als advocaat in de clinch ligt. Het gaat om François De Kelver, een rijke fruit- en groenteboer uit het Leuvense, en Achiel Janssens, erfgenaam van het IJsboerke-imperium. Zij waren door advocaat Peeters 'gepluimd' in een echtscheidingsprocedure, en willen - allemaal volgens Peeters - via Audenaert wraak op hem nemen.

En Audenaert zelf? Hij veroorzaakte een storm en verdween vervolgens 'in het niets'. De baas van de Brusselse gerechtelijke politie dook enkele weken onder de radar.


HUMO In 'Hoge bomen' zien we u meteen na het losbarsten van de heisa op vakantie vertrekken, twee weken in uw eentje op uw appartement in Knokke. Werd de grond u te heet onder de voeten in Brussel?

Glenn Audenaert «Nee, ik heb dat gedaan om de zaak te depersonaliseren. Op de duur leek het een moddergevecht te worden tussen Audenaert en Peeters, of Audenaert en De Tandt. En dat is het net níét. Het is ook geen oorlog van de politie tegen de magistratuur. Ik heb gewoon gedaan wat de wet van ons verwacht. Dat is alles. Elke andere gerechtelijk directeur van een FGP (Federale Gerechtelijke Politie, red.) had in mijn plaats precies hetzelfde gedaan.»


HUMO Geen oorlog tussen de politie en de magistratuur? Laat me niet lachen.

Audenaert «Maar nee! We hebben uitstékende professionele relaties met procureur des Konings Bruno Bulthé en federaal procureur Johan Delmulle. Die relaties zijn zelfs meer dan professioneel: ze zijn hartelijk. De procureur-generaal (Marc de le Court, die van minister De Clerck de opdracht kreeg om de zaak te onderzoeken, red.) heeft na de hele heisa nogmaals gezegd dat hij alle vertrouwen had in de FGP Brussel én in de directeur van de FGP Brussel. En toch blijf ik het mikpunt van intentieprocessen. Alsof ik in loondienst zou staan van... van wat, een fruitboer en een ijsboer? Om wat te verwerven? Eeuwige roem? Rijkdom?»

Het volledige interview leest u in Humo 3610 van dinsdag 10 november.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234