null Beeld

Humo sprak met Guy Verhofstadt

Humo sprak met Guy Verhofstadt en keerde met rooie oortjes terug. Want de kans dat u binnenkort voor deze Humo niet langer 2,80 euro maar 113 Belgische frank betaalt, wordt met de dag groter. 'Als we blijven niks doen, is de euro gedoemd om te verdwijnen.'

Eric Goens

Ja, u kent Philipp Lahm en Angela Merkel, respectievelijk die kleine van de Mannschaft en die rare in de tribune, maar wat weet u nog over die andere Duitser, Oswald Spengler? Die joeg net na de Eerste Wereldoorlog de Europeanen massaal de kast op met zijn cultuurpessimistische turf ‘Der Untergang des Abendlandes’.

Europa was ‘in ihre Endzeit eingetreten’, voorspelde hij, het einde van het Avondland was een kwestie van hooguit een paar jaar. Daarna wachtte een plekje op de strooiweide van de gesneuvelde beschavingen, tussen de Maya’s en andere Babyloniërs.

Vandaag zit het Avondland opnieuw, en misschien wel meer dan ooit, in slechte papieren. De teller van het aantal Europese toppen slaat al enige tijd op tilt, alleen het aantal mislukkingen houdt voorbeeldig gelijke tred.

Zo ook vorige week: Europese top nummer negentien. Negentiende keer, goede keer, want ditmaal zou het plots allemaal anders zijn. De Grote Doorbraak was in aantocht, de oplossing in zicht, de redding nabij.

Tot Guy Verhofstadt onbeschaamd in de Europese soep spuwde. ‘Er is niks opgelost, ze hebben alleen maar een beetje tijd gekocht,’ zei de fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa.

En zo geschiedde, want nauwelijks enkele dagen later bleef er van het akkoord niets meer over en vloeide er opnieuw bloed op de Europese beurzen. Wij dus naar Straatsburg, om samen met de fractieleider te genieten van de zonsondergang in het Avondland.

Guy Verhofstadt «Europa zit meer dan ooit in een diepe eurocrisis, en daar is één reden voor: het fundamentele probleem wordt niet aangepakt, ook al ziet en kent iedereen het. We denken dat we veel hebben verwezenlijkt, omdat we een gemeenschappelijke munt hebben. Maar zolang die munt niet wordt gekoppeld aan één centrale bankenunie, één schatkist en één obligatiemarkt, zijn we eraan voor de moeite.»

HUMO Ik hoor u nu al bijna drie jaar zeggen: ‘Het is nu of nooit.’ Vandaag lijkt vooral het ‘nooit’ aan de orde.

Verhofstadt «Je kunt het ook omgekeerd zien. Misschien komen we op die manier wel dichter bij ‘nu’ dan bij ‘nooit’.»

HUMO Ik merk bij weinig Europese politici de bereidheid om naar ‘nu’ te evolueren.

Verhofstadt «Het goede nieuws is dat het Europees Parlement nu nagenoeg unaniem een aantal aanbevelingen heeft goedgekeurd om naar een gemeenschappelijk beleid te evolueren: onze laatste resolutie is aangenomen met 501 ja-stemmen, alleen extreemlinks en extreemrechts hebben tegengestemd.

»We hebben zelfs een deadline gesteld aan de Europese Commissie, want voor september moeten de échte maatregelen er komen. Dat gaat heel concreet over die bankenunie en de euro-obligaties.

»Het wordt buigen of barsten. De boodschap van het Parlement is héél duidelijk: we gaan niet meer wachten op één of ander zogezegd finaal rapport in december, het moet nú gebeuren.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234