null Beeld

Humo sprak met Herman De Croo, Willy Claes en Mark Eyskens

In het chique Salon Des Ambassadeurs van de Kamer van Volksvertegenwoordigers vallen drie ministers van staat mekaar om de hals. Schouderklopjes worden uitgedeeld. Telefoonnummers worden uitgewisseld. Er wordt een schuine mop verteld over ambassadeurs en Thaise danseressen. Even dreigt het een gezellig onderonsje te worden.

jl/tp

Toch hebben twee van deze drie heren weinig reden tot jolijt: de Open VLD van Herman De Croo (71) en de SP.A van Willy Claes (70) kregen klop op verkiezingsdag. Alleen bij de CD&V van Mark Eyskens (76) is de sfeer opperbest, om niet te zeggen: uitgelaten.

Enkele quotes

Herman De Croo «Er zijn in dit land twee hoofdkussenpartijen: CD&V en PS. Partijen die zeggen: 'Zolang wij er zijn, kunt ge op uw twee oren slapen!' De MR zei: 'We moeten ingrijpen, maar het zal bloed, zweet en tranen kosten.' De PS zei: 'Het komt wel in orde.' Daarom hebben ze bijna niets verloren. Ze waren zoals die middeleeuwers die met spijkers onder hun klompen door de straten liepen en een hels lawaai maakten: 'Dormez bien, braves gens!' Enfin, een zieke hoort ook niet graag dat hij naar de operatietafel moet. Hij hoort ook liever: 'Rust wat uit en ge zult vanzelf beter worden.'»

Mark Eyskens «Kris Peeters heeft zich uitgesloofd in dossiers met grote symboolwaarde - in de automobielnijverheid, bijvoorbeeld. Hij is naar Detroit en Duitsland gereisd om te onderhandelen over Opel. Dat heeft indruk gemaakt.»

Willy Claes «Je kan de zwakte van de socialistische beweging ook anders uitleggen: de conservatieven passen nu zonder verpinken onze remedies toe. Ze nationaliseren, interveniëren en reguleren dat het een lieve lust is. We zijn onze unique selling proposition kwijt: links is niet meer nodig, want rechts doet het in onze plaats. Dat Verhofstadt het zo goed heeft gedaan in Europa, heeft hij te danken aan de socialistische kiezers: zijn Europese programma is ronduit sociaal-democratisch.»

Mark Eyskens «Onze vriend De Wever heeft een prachtig resultaat gehaald: 13% in Vlaanderen. Op nationaal niveau is hij dus goed voor 7%. Als hij zijn staatshervorming wil doorvoeren, moet hij dus nog 93% andersdenkenden overtuigen van zijn grote gelijk. Dat gaat dus niet! De kans dat hij zijn grote staatshervorming krijgt, is even groot als de kans dat er een meteoriet in zijn zwembad valt.»

Herman De Croo «Toen Willy minister van Buitenlandse Zaken was en ik in de oppositie zat, was België met een delicate operatie in Congo bezig. Ik kreeg zeer betrouwbare informatie over de toestand ter plaatse, en ik heb meteen naar Willy gebeld om hem in te lichten. (Claes knikt) Wat er precies aan de hand was zal ik in Humo niet uit de doeken doen, maar vandaag is zoiets ondenkbaar.»

Willy Claes «Met de huidige economische toestand is het in elk geval geen cadeau om in de federale regering te zitten. Ik vind een Vlaamse regering met vier partijen alleen zinvol als Peeters II niet hetzelfde lot is beschoren als de federale regering-Leterme I: N-VA en de Franstalige partijen hebben het Leterme daar aartsmoeilijk gemaakt. Je hebt garanties nodig dat dat spelletje zich niet herhaalt op Vlaams niveau.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234