null Beeld

Humo sprak met Joëlle Milquet en Laurette Onkelinx

'Mensen halen ons wel eens door elkaar. Als ik door Brussel wandel, noemen ze mij dikwijls Laurette,' lacht Joëlle Milquet (48). 'En mij noemen ze soms Joëlle!', giechelt Laurette Onkelinx (50) erachteraan. Maar vergis u niet: onder dat laagje meisjesachtige charme schuilen de twee machtigste en meest gevreesde vrouwen van de vaderlandse politiek. Onkelinx (nauwsluitend knalrood jasje en een zweem van hippierok) is vicepremier, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en PS-boegbeeld. En Milquet (zwarte chemise en jeans) is vicepremier, minister van Werk, Gelijke Kansen, Migratie- en Asielbeleid en voorzitster van de CdH. Hun eerste dubbelinterview.

HUMO Werkt premier Van Rompuy anders dan zijn voorganger Leterme?

Onkelinx «Iedereen pakt het anders aan. Leterme en ook Verhofstadt voerden de druk op, en dan was het soms dag en nacht vergaderen om tot een resultaat te komen. Van Rompuy is veel rustiger. Hij heeft veel ervaring - hij heeft al heel wat meegemaakt. Hij heeft gevoel voor humor, hij heeft cultuur én hij gedraagt zich als een verzoener. Kijk maar hoe hij een complex dossier als de regularisatie van illegalen heeft opgelost.»
Milquet «Hij heeft ook een grote morele autoriteit. Hij wordt gerespecteerd.»

HUMO Meer dan Leterme?

Milquet «Ik praat over Van Rompuy. Hij werkt stap voor stap, voorzichtig, subtiel. Leterme zei van zichzelf dat hij een man van de cijfers was, en dat klopt. Herman is net zo goed een man van de cijfers, maar óók van de letters.»
Onkelinx «Ik had een goed contact met Yves als premier, en ik respecteer hem. Vergeet niet dat hij een bankencrisis op zijn bord heeft gekregen die geen énkele premier voor hem heeft meegemaakt.»
Milquet «Het ritme van Van Rompuy is ietsje menselijker, vind ik. Blijkbaar wil hij ook nog een privéleven (lacht).»
Onkelinx «Hij is ook minder prikkelbaar dan Yves, denk ik. Kwestie van leeftijd, misschien?»

...

Onkelinx »(...) Het is heel snel gegaan. Ik kreeg in Luik bij de verkiezingen van 1987 meteen de derde plaats, na André Cools en Alain Van der Biest. Een jonge vrouw op de lijst stond goed, vonden ze. Ik haalde meteen meer stemmen dan Van der Biest, wat me zijn diepe haat opleverde (glimlacht).»

...

HUMO Zouden jullie in dezelfde partij kunnen zitten?
Milquet
«Als je de partijen opnieuw zou uitvinden, zouden Laurette en ik het op heel wat punten volkomen eens zijn: asiel, migratie, gelijke kansen en rechten voor vrouwen... Maar zelfs al zitten we in een andere partij, je zal ons nooit frontaal zien botsen.»

...

Milquet «Ik denk dat we met een heleboel vrouwen stevig aan de kar hebben geduwd. Denk maar aan Isabelle Durant, en veel vroeger nog aan Antoinette Spaak. Het Wetstraatmilieu is toch al wat in de goede richting geëvolueerd.»
Onkelinx «In de media is het machismo vaak nog meer aanwezig dan in de politiek zelf. Van mannelijke politici schrijven ze dat ze 'intelligent' zijn; als een vrouw hetzelfde presteert, is ze 'moedig' of 'koppig'.»

...

HUMO Jullie hebben allebei een groot gezin met vier kinderen. Heeft jullie beroep een grote invloed op hun leven?
Onkelinx «Je kan jezelf natuurlijk sussen: de kwaliteit telt, niet het aantal uren dat je met je kinderen doorbrengt. Maar je kan er niet omheen, het hééft een invloed, positief en negatief. Politiek vreet tijd, en je wordt een publiek persoon. Je kinderen horen de kritiek die je krijgt: evident dat ze daar gevolgen van ondervinden.»
Milquet «Ik voel me daar enorm schuldig over - dat vind ik nog het moeilijkste van alles. Ik stel mezelf gerust omdat ik zie dat ze goed in hun vel zitten, maar er zijn moeilijke momenten. Meestal door het tijdsgebrek.»

...

HUMO Denkt u dat uw kinderen oud zullen worden in België? Dat het land dan nog zal bestaan?
Onkelinx
«Dat denk ik wel, maar het zal niet meer hetzelfde België zijn. Toen ik jong was, woonde ik ook niet in hetzelfde België als vandaag. We moeten evolueren.»
Milquet «Ik hoop ook dat het land dan nog bestaat, zeker in een sterk en federaal Europa. Als we de meningsverschillen in ons kleine landje al niet kunnen oplossen, hoe zou dat dan in Europa moeten?»

Lees het volledige dubbelinterview in Humo 3604 van 29-09-2009

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234