null Beeld

Humo sprak met Julien Ries, de nieuwe Belgische kardinaal

België heeft straks een tweede kardinaal, naast Godfried Danneels. Op 18 februari zal Julien Ries van paus Benedictus XVI (91) persoonlijk zijn vermiljoenrode kardinaalshoed ontvangen in Rome.

Stefanie De Jonge

undefined

Ries «We zijn héél goeie vrienden, Léonard en ik. We hebben nog samen gestudeerd. Hij weet ook dat hij nu eenmaal vastzit aan de regel die paus Johannes Paulus II heeft ingevoerd: elk land mag maar één kardinaal hebben met stemrecht in een eventueel conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. Ik heb geen stemrecht, want je mag daarvoor niet ouder zijn dan tachtig. Kardinaal Danneels heeft wél stemrecht: tot hij tachtig is (volgend jaar, red.), kán Léonard gewoon geen kardinaal worden.»

HUMO Besefte u waar u aan begon? Bij een twaalfjarige jongen beginnen de hormonen toch al te spelen?
RIES «Voor mij is dat nooit een probleem geweest. Nooit. Integendeel: ik ben héél gelukkig met het celibaat, en ik hoop dat men het nooit zal afschaffen. Ik vind het fantastisch dat ik daardoor mijn leven zo absoluut aan anderen heb kunnen wijden, en aan de eucharistie en mijn geloof.»

HUMO Maar als jongeman moet het soms toch even moeilijk zijn geweest?
RIES «Er zijn wel meisjes geweest die verliefd op me waren, denk ik. Op mijn dertiende al - ik had vroeger mooie haren en zo. Maar dan zei ik: 'Nee. Geen sprake van.'
»Het is een keuze. Als je ervoor kiest om je leven aan Christus te wijden, dan dóé je dat.»

HUMO U bent al vijftig jaar omringd door vrouwen. Dat heeft u goed geregeld.
RIES «Ja (schatert). Dat heb ik heel goed geregeld. Dat is waar, haha. Net als Jezus. Die had ook altijd vrouwen om zich heen om Hem te helpen en voor hem te zorgen. Toen Hij verrees, verscheen Hij ook eerst aan Maria Magdalena. Dat betekent iets, hè. Het bewijst hoe belangrijk de vrouw voor Hem was en hoeveel respect Hij voor haar had.»

RIES «Ik ben volkomen anti-Freud. Vooral omdat hij zegt dat het gedrag van elke man en vrouw in eerste instantie door seksuele impulsen gestuurd wordt. Alles draait volgens hem om seks. Wat een onzin! Seks speelt misschien wel een rol in ons gedrag, maar zeker geen fundamentele rol. Er zijn echt wel belangrijker dingen die ons bewegen: ons bewustzijn, ons geweten, ons verstand, onze zoektocht naar de zin van het leven, en natuurlijk ook de manier waarop we zijn opgevoed.»

HUMO Bent u het ermee eens dat pedofilie een ziekte is?
RIES «Dat zou ik niet zeggen, maar het is zeker niet normaal. Een pedofiel is iemand die zichzelf niet in de hand heeft en zijn verantwoordelijkheid niet neemt, maar zich laat sturen door iets anders.»
HUMO Door seksuele impulsen.
RIES «Nee, nee. Net als Johannes Paulus II denk ik dat de rede boven alles staat, en dat alles een kwestie is van keuzes maken: als je de juiste keuzes maakt, moet je vervolgens alleen nog maar rechtdoor lopen op hetzelfde pad. Maar als je er - als pedofiel - voor kiest om je te amuseren met het kijken naar bepaalde beelden, ja, dan stuur je jezelf natuurlijk in een andere richting. En dan gebeurt er met jou hetzelfde als wanneer je in een auto de macht over het stuur verliest: dan raak je van de weg en rij je de greppel in.
»Het is zaak je te laten leiden door een ideaal, dat je constant voor ogen hebt. Of je daarin slaagt, hangt natuurlijk voor een groot stuk af van hoe je bent opgevoed en opgeleid.

HUMO Denkt u niet dat de machtstructuren van de kerk pedofilie in de hand werken?
RIES «Dat durf ik niet te zeggen. Voor mij blijft pedofilie een mysterie. Ik denk wel dat we niet genoeg aandacht aan het probleem hebben besteed, en dat we mensen in de kerk hebben toegelaten die eigenlijk niet voor het priesterschap gemaakt waren. Daarom is het zo goed dat aartsbisschop Léonard heeft beslist dat alle seminaries de toekomstige priesters voortaan psychologisch moeten screenen.»

RIES «Het is net Léonards kracht, vind ik, dat hij zo uitgesproken zijn mening geeft en de dingen zo duidelijk stelt. Dat is nodig in zijn functie. België had nood aan een aartsbisschop zoals hij, die richting geeft aan de kerk.»
HUMO Danneels heeft de kerk wel proberen te moderniseren.
RIES «Ja, maar is dat een succes geworden? Danneels is een man van het compromis, en minder controversieel dan Léonard. Maar zou een iets directere manier van praten, een iets duidelijkere aanpak, niet beter zijn geweest om de crisis in de Belgische kerk te voorkomen? Verschillende priester hebben mij verteld dat Danneels wel degelijk op de hoogte was van een aantal van de probleemgevallen in zijn diocese. In Namen heeft Léonard daar altijd korte metten mee gemaakt.
»Het is niet voor niks dat Léonard op dit moment overal zo'n succes heeft. Overal waar hij de mis opdraagt, zitten de kerken vol - hij zei het me gisteren nog aan de telefoon. Daarom kan hij jammer genoeg ook niet naar Rome komen voor mijn kardinaalscreatie: er staat die dag een bezoek gepland aan de parochie van Leuven, waar hij veel mensen verwacht. Hij wil zich aan zijn programma houden. Ik begrijp dat volkomen.»

RIES «Wat is dat, een democratie? Betekent het dat je eender wat mag doen, als je de meerderheid achter je hebt staan? Dát is de vraag. Is het, bijvoorbeeld, gepermitteerd om jezelf te euthanaseren? Het antwoord is: neen! Wij beschikken niet over het Leven. Het Leven is een mysterie, het behoort toe aan God. Maar als men met een meerderheid van twee man in het parlement een wet stemt, dan kan het opeens wél (schudt zijn hoofd).
»Weet je nog wat koning Boudewijn heeft gezegd? 'Ik teken niet voor de dood.' Dat mág een ander mens ook niet, vind ik.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234