null Beeld

Humo sprak met Lieven Maesschalck, kinesist van de Duivels

Als de Rode Duivels aan een hardnekkige blessure blijven haperen, komen ze bij hem uit. Lieven Maesschalck is een fysiotherapeut met een wereldreputatie. Hij werkte in het legendarische MilanLab en wees aanbiedingen van Chelsea en Real Madrid af.

Jan Antonissen

'Hoe complexer de blessure, hoe liever ik het heb'

Het is een prachtige lentedag op Het Eilandje in Antwerpen: opgeblonken pleziervaartuigen schitteren in het uitbundige lentelicht van het Bonapartedok. Het Museum aan de Stroom glanst als een bakstenen baken van beschaving. En één hoog aan de overkant pompen de bassen in de praktijk van fysiotherapeut Lieven Maesschalck. In een fitnesszaal werken patiënten zich de pleuris aan hun herstel, helemaal zoals Maesschalck het wil. Move to cure, is zijn adagium. In het zweet huns aanschijns herstellen patiënten hier terwijl Maesschalck in casual dress overal tussendoor loopt en alles ziet. En als hij spreekt, doet hij dat zoals hij denkt: flitsend, onstuitbaar en met de snelheid van het lentelicht.

In een kantoortje achter een schuifdeur, waar zijn vrouw Isabelle de boel bestiert, is Maesschalck bereid een beetje vaart te minderen. We beginnen bij het begin, zijn vroegste herinnering aan de sport.

Lieven Maesschalck «‘The Rumble in the Jungle’, Muhammad Ali tegen George Foreman, de kamp om de wereldtitel bij de zwaargewichten in Kinshasa. Ik was 6 jaar. En mijn vader had zijn kinderen in het holst van de nacht wakker gemaakt om samen naar die match te kijken. Hij centraal op de bank, en wij met z’n allen om hem heen. Mijn vader was een fan van Ali. Ik ben hem zelf ook mijn leven lang blijven volgen. Thuis heb ik een boek over hem liggen, het verhaal van zijn leven en werk, verluchtigd met prachtige foto’s: 25 kilogram droog aan de haak. Ik raak het alleen met witte handschoentjes aan (lacht). In Atlanta heb ik hem, trillend van parkinson, de Olympische vlam zien aansteken. Ook toen maakte hij indruk.»

HUMO Heb je zelf overwogen topsport te bedrijven?

Maesschalck «Ik had misschien wel de kop, maar zeker niet de fysieke kwaliteiten. Bij de kadetten van SK Lebbeke zat ik op de bank, dan weet je het wel.»

HUMO Wanneer wist je dat je fysiotherapeut zou worden?

Maesschalck «Op mijn 12de. Mijn vader had een praktijk, en daar stal ik met mijn ogen. Spieren manipuleren deed ik van jongs af aan: trekken, wrijven, sleuren, masseren – ik testte het hele repertoire uit op mijn broers en zussen, op mijn vader ook. Ik spiegelde me aan hem: ik wilde ook mensen helpen. Het leek me een creatief bestaan, en ik vond het sexy.»

undefined

null Beeld

undefined

'De onrust blijft sluimeren. Ik heb geen talent voor zelfgenoegzaamheid.'

HUMO Sexy?

Maesschalck «Mijn vader behandelde ook enkele lokale helden uit de sport, wielrenners en voetballers. Raymond Mommens van Sporting Lokeren, bijvoorbeeld. Dat was heel wat voor een volkse praktijk. Je moet weten: mijn vader liet zich, als het niet anders kon, betalen in kippen. Of in koebeesten. Hij had vijf kinderen thuis, een beetje vlees kwam altijd van pas. Maar ik heb wel dingen geleerd: door zijn sociale aard kon mijn vader met een minimale impact een maximaal rendement bereiken. Het was een dorpspraktijk, in de letterlijke zin van het woord: iedereen zat bij elkaar, door elkaar, van hoog tot laag. Mensen rookten zelfs, dat kun je je nu niet meer voorstellen. En mijn vader gaf het goede voorbeeld (lacht). Maar: hij kreeg veel waardering. Dat houdt je staande, dat motiveert je.

»Na mijn studie heb ik tijdens mijn legerdienst als kinesist in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek gewerkt: een fantastische leerschool, met pieken van tientallen patiënten per dag als het leger weer eens op manoeuvre ging. Daarna ben ik in de praktijk van mijn vader begonnen, en heb ik langzaam mijn eigen weg gezocht. Ik ben bepaalde bewegingsvormen gaan ontwikkelen om patiënten zichzelf te leren genezen. Naar het voorbeeld van pilates, dat tienduizend jaar geleden ontstaan is als een remedie voor rugproblemen en zich gaandeweg ontwikkeld heeft tot een methodologie voor bewegingsvormen. Ik heb die bewegingsvormen aan therapieën gekoppeld.

»De oude werkwijze voldeed niet: de patiënt deed zelf bijna niks. Ik zag dat patiënten meer baat hadden bij lessen in de yogaklas dan bij onze behandelingen. Dan ga je je vragen stellen over je toegevoegde waarde. Je kijkt om je heen, je verdiept je in de nieuwste wetenschappelijke inzichten, je zoekt tot je een oplossing vindt. Al doende leer je.»

HUMO Hoe stond je vader tegenover je empirische methode?

Maesschalck «In het begin heel negatief, maar dat was geen bezwaar. Het conflict is de motor van de vooruitgang. Hij was ook wel een beetje jaloers op mij: op den duur behandelde ik de jonge en actieve mensen in de praktijk, en hij de oude. In een praktijk moet je je plaats bevechten. Ik ben niet van de simpelsten: ik heb dat gedaan (lacht).»

HUMO Had je vader hetzelfde heftige karakter als jij?

Maesschalck «Hij was gepassioneerd, een man met een visie. Hij had zijn credits al lang verdiend. En dan komt er een snotneus, zijn zoon, die het allemaal eens op zijn manier zal doen. Dat is competitie. Een strijd, die ik hoe dan ook zou winnen – omdat ik jonger was. Maar ik wilde hem ook bewijzen dat ik het bij het juiste eind had.

»Het was hard tegen onzacht: in de praktijk spaarden we elkaar niet, maar als we de trap op liepen, naar de vertrekken waar we woonden, werden we weer vader en zoon. Het was nogal schizofreen.»

HUMO Wanneer heb je zijn praktijk overgenomen?

Maesschalck «In 1988, als ik me niet vergis.»

HUMO Dat is behoorlijk snel.

Maesschalck «Hij was ziek. En hij gunde het mij – hij zag dat ik er klaar voor was. Maar we waren met vijf kinderen thuis, dus dat is op rechtvaardige wijze verdeeld. Hij heeft nog enkele jaren voor mij, als eigenaar, gewerkt. In 1993 is hij gestorven.»

HUMO De eerste jaren waren tropenjaren, je hebt onwaarschijnlijk hard gewerkt.

Maesschalck «Dag en nacht, met Isabelle, die de boekhouding en de administratie deed. Er is geen geheim: als je geen volume draait, kun je niet groeien. En daarnaast moet je ook een netwerk uitbouwen. Als je vrije weekends wil, hoef je dus geen praktijk te beginnen.

»Na acht jaar zijn we voor het eerst met vakantie gegaan, naar Zuid-Frankrijk. Op weg naar onze bestemming voelde ik me onwel worden in de auto: klaplong. Een week lang heb ik in het ziekenhuis gelegen. Levensbedreigend? Nee, je hebt nog een long, hè (lacht). Mijn tweede klaplong heb ik enkele jaren later thuis gekregen. Dat was iets praktischer.»

HUMO Twee klaplongen, was dat de prijs?

Maesschalck «De passie was zo groot, daar heb je geen idee van. Ik wilde resultaten voorleggen. En als ik die had, dacht ik al aan het volgende. Ik móést top zijn in mijn vakgebied. Ik keek op tegen mensen die succesvol zijn, zoals Mohammad Ali of Pablo Picasso, die de gave had van een rechte lijn kunst te maken. Omdat hij Picasso was. Hij is zijn leven lang blijven zoeken naar het niet-bestaande. Ik heb die drive ook.»


Tussen leven en dood

HUMO Het merkwaardige is: de sport is naar jou toe gekomen, niet omgekeerd. Je wist niet dat je daarvoor was voorbestemd?

Maesschalck «Een lokale renner heeft me op het pad gezet: Franky De Buyst, de vader van Jasper (van Lotto Soudal, red.). Franky was op training tegen een aanhangwagen geknald en had van alles gebroken: knieën, rug, gezicht – enfin, alles. Hij heeft me in contact gebracht met het sportmilieu: het wielrennen, de atletiek, het handbal. In twee jaar tijd was ik binnen.»

HUMO Waarom ben jij uitermate geschikt voor topsport?

Maesschalck «Mentaliteit. Topsporters zijn veeleisend, zijn dag en nacht met hun job bezig, staan niet stil bij succes, snakken naar het volgende. ‘Next!’ Dat is ook mijn motor. Ze voelen dat ik dezelfde obsessieve wil heb om hen terug te brengen.»

HUMO Hoe voelen ze dat?

Maesschalck «Mensen noemen mij hard. Dat is niet helemaal juist: ik ben consequent.»

HUMO En hard.

Maesschalck «Als het moeilijk wordt, zie je het verschil. Dan moet je naar de oplossing blijven zoeken. Niet opgeven.»

HUMO En jij stimuleert dat door te provoceren?

Maesschalck «Het is een creatief proces, het gaat ’m om de details. Een letsel met kraakbeen, bijvoorbeeld, heeft vaak te maken met druk. Daar heb ik me het hoofd over gebroken: hoe los je dat op? Ik ben met mensen op hoogspringmatten gaan lopen, ik heb de ondergrond veranderd, en ik haalde resultaat.

»Topsporters hebben een scherper lichaamsgevoel dan gewone patiënten , en ze hebben ook minder tijd om te revalideren. Een topsporter staat altijd onder tijdsdruk: het herstel kan niet snel genoeg verlopen. Maar de gouden regel blijft: respect biology. De natuur zal je niet verder laten gaan dan ze kan. Voor het herstel van een breuk heb je zes weken nodig. Punt uit.»

HUMO Waarom heb je nooit gekozen: particulieren of topsporters?

Maesschalck «Ik steek van allebei dingen op die me helpen bij de genezing van de anderen. Op topsporters kun je nieuwe technologieën toepassen, die je kunt vertalen naar particulieren. In onze praktijk gaan 70-jarigen met een knieprothese weer skiën. Daar was vroeger geen denken aan. En omgekeerd: doordat ik hier zoveel gescheurde kruisbanden behandel, heb ik de expertise om topsporters met knieproblemen sneller te helpen.»

HUMO Johan Museeuw, die het kan weten, heeft ooit gezegd: ‘Hoe complexer een blessure, hoe liever Lieven het heeft.’

Maesschalck «Dat is de challenge, hè. Topsporters willen records breken, ik wil mijn grenzen verleggen.»

HUMO Als Museeuw binnenkomt met z’n knie aan flarden, sta jij te popelen?

Maesschalck «Ik heb hier net een Australiër binnen, knie compleet kapot: prach-tig letsel! Maar het blijft hard als het níét lukt, en als je het nieuws moet brengen: ‘Het is afgelopen, sorry.’»

HUMO Wist je van tevoren dat het met Museeuw zou lukken?

Maesschalck «Ik gaf mezelf 80 procent kans: een infectie van de knie na een banale operatie. Moest kunnen.»

undefined

null Beeld

HUMO Ook als heel België je op de vingers zit te kijken?

Maesschalck (hoofdschuddend) «Ik focus op de patiënt. We moeten samen het probleem oplossen.»

HUMO Als Museeuw achteraf in Parijs-Roubaix als winnaar over de streep rijdt, wijzend op zijn knie, win jij dan mee?

Maesschalck «In mijn hele leven heb ik nog maar weinig emoties getoond, maar toen Museeuw in Parijs-Roubaix vooruit ging rijden, zat ik in mijn auto met de radio aan en ben ik rechtstreeks naar huis gereden: ik móést het op de televisie zien. En dan deed hij dat gebaar. Het blijft het mooiste moment uit mijn carrière, ook omdat ik weet van hoe ver hij is teruggekeerd. Hij had tussen leven en dood gezweefd, zijn been was bijna afgezet.»

undefined

'Van deze blessure komt Vincent Kompany terug'

HUMO Toen Gella Vandecaveye twee maanden voor de Olympische Spelen in Sydney (2000) met een gescheurde kruisband uitviel, zei je: ‘Dat fiksen we wel voor Sydney.’

Maesschalck «We hebben er alles aan gedaan om haar kapotte knie te optimaliseren. Delicaat, want het bleef wel judo: je moet tegen een beenveeg bestand zijn. En dan maakt zij het af met een bronzen medaille. Fantastisch! Ze keert terug uit Sydney, wordt geopereerd, en een week of zeven later wordt ze wereldkampioen. Onderschat niet wat de mindset van een mens kan doen.»

HUMO Je kunt je opwinden over mensen die niet diezelfde onverschrokken houding hebben. Italiaanse wielrenners, bijvoorbeeld.

Maesschalck (lacht) «Als mensen het al bij voorbaat opgeven, begin je er beter niet aan.»

HUMO Denk je nooit: wat als het niet lukt?

Maesschalck «Dat moet je incalculeren en bespreken met je patiënt. Eerlijkheid is stelregel nummer één: maak geen beloftes die je niet kunt waarmaken.»


Haantjes

HUMO Nu ben je weer aan een mission impossible begonnen.

Maesschalck (verbaasd) «Ah ja?»

HUMO Vincent Kompany. Iedereen waant hem fin de carrière. Jij zegt: ‘Een maand of vier, en hij is weer klaar voor vijf jaar aan de top.’

Maesschalck «Over Vincent wil ik niet te veel kwijt, tenzij: je moet zijn geschiedenis kennen. En weten dat je mooi met ’m kunt samenwerken. Wees gerust: van deze blessure komt hij terug.»

undefined

null Beeld

HUMO De slanke dijbeenspier was het, toch?

Maesschalck «Het komt goed. Ik ken het verhaal van zijn kuiten, ik ken de oorzaak: in het belang van de club is hij zo snel mogelijk teruggekomen. Soms volgt daarop een terugval. Maar ik ken nog topsporters die veel blessures hebben gehad: twaalf operaties en ze zijn blijven spelen. Onze huidige bondscoach, bijvoorbeeld (lacht). Paolo Maldini heeft ook tot zijn 40ste met kapotte knieën gevoetbald.»

HUMO Maldini was niet zo vaak geblesseerd als Kompany.

Maesschalck «Vincent is nu 30, hij staat er sinds zijn 16de. Kan hij nog mee? Ja, maar misschien zijn daar maatregelen voor nodig. Er zijn nog mogelijkheden.»

HUMO Je bedoelt: dat hij niet alle wedstrijden speelt? Dat deed hij nu al niet meer.

Maesschalck «Hij mag alles spelen. Vincent is een workaholic. Wij hebben samen de prewarming-up bij de nationale ploeg geïntroduceerd. Als de training om tien uur begon, was Vincent in een nabijgelegen zaaltje al een uurtje bezig zijn lichaam klaar te maken. Net zoals Michael Jordan dat deed. De nieuwe topsporters nemen zelf de verantwoordelijkheid op voor de fitheid van hun lichaam. Voor de training, maar ook erna.»

HUMO Als Kompany al zo verantwoordelijk is, zijn zoveel blessures dan geen teken aan de wand?

Maesschalck «Niet noodzakelijk. Nogmaals, hij is na zijn kuitblessure te snel teruggekomen. Dat is tegengevallen. Okay, we’ll take it to the next level. Hij zal het zelf wel voelen als het niet klopt.» Isabelle komt het kantoortje binnen met een nieuwsflash op haar smartphone. Het eerste interview van Kompany sinds zijn blessure. Ze citeert de voetballer: ‘Ik heb een moeilijke tijd gehad, maar ik heb me dit seizoen te goed gevoeld om me nu zorgen te maken.’

Maesschalck (triomfantelijk) «Wat heb ik gezegd? Tegen volgend seizoen is hij in orde. Jammer voor het EK, maar hij heeft de juiste keuze gemaakt.»

HUMO Gaan de Rode Duivels hem missen?

Maesschalck «Vincent is de kapitein, sowieso zullen ze hem missen.»

HUMO Was zijn belang op den duur niet groter náást dan op het veld?

Maesschalck «Over het voetbal zelf spreek ik niet, daarvoor ken ik er te weinig van. Maar als kapitein nam hij op alle vlakken zijn verantwoordelijkheid op – tegenover de coach, tegenover de bond. Hij is een natuurlijke leider, door iedereen aanvaard. Een Belg in hart en nieren.»

HUMO Wie kan zijn rol overnemen?

Maesschalck «Je hebt Jan Vertonghen en Eden Hazard

HUMO Hazard is, bij afwezigheid van Kompany, de nieuwe kapitein. Maar is hij ook een natuurlijke leider?

Maesschalck «Vertonghen is dat eerder dan Hazard. Jan kan dat. Hij zal het ook niet erg vinden, vermoed ik (lacht).»

HUMO Vind je het erg dat jij er niet bij bent?

Maesschalck «Dat is twee jaar geleden al beslist, daar heb ik geen spijt van. Deze keer supporter ik vanuit mijn luie stoel».

HUMO Zullen we eens opsommen hoeveel geblesseerde Rode Duivels jij voor het EK hebt klaargestoomd? Origi, De Bruyne, Benteke, Vermaelen…

Maesschalck (onderbreekt) «Dat heeft geen belang. Ik zal je uitleggen hoe het werkt. Als een speler met een blessure sukkelt, belt de club me vaak voor advies. Ik ken de meeste clubartsen. Soms gebeurt het dat ik een kijkje ter plaatse neem, voor lichte letsels. De enkel van Origi was zo’n geval: daarvoor ben ik naar Liverpool gegaan. Niet zo moeilijk, maar ik word erbij geroepen als het herstel niet opschiet.»

undefined

'Een goeie entrecote met frietjes om krachten op te doen: dat kan nu niet meer in het voetbal'

HUMO Benteke is toch naar Antwerpen gekomen?

Maesschalck «Nogmaals, het heeft geen belang. (Zwijgt) Ik heb met bijna iedereen nog contact, kan dat kwaad?»

HUMO Nee, maar het maakt je ontslag moeilijk te begrijpen. En het wordt nog moeilijker als je weet dat Marc Wilmots en jij zeventien jaar lang vrienden waren.

Maesschalck «Wegen scheiden soms.»

HUMO Adjunct-bondscoach Vital Borkelmans verklaarde laatst in De Standaard dat het ego van sommigen groter was dan het belang van de groep. Dan houdt het op, zei hij. Dat ging vermoedelijk niet over de ontslagen buschauffeur van de Rode Duivels.

Maesschalck «Ik heb vandaag nog contact met de artsen, de therapeuten, de kok, de food coach, noem maar op. Wat is het probleem met de groep?»

HUMO Kennelijk is de verwijdering tussen Wilmots en jou begonnen met de aanstelling van Frédéric Van Burm, een osteopaat die jij had aangebracht.

Maesschalck «De fysiotherapeuten hebben hem aangebracht, omdat zij met hem wilden samenwerken. Wij hebben daarmee ingestemd. Frédéric Van Burm is een man met een uitstekende reputatie, die in zijn privépraktijk al heel wat Rode Duivels behandelde. Maar ik kende hem niet persoonlijk.»

HUMO Op stage in Zweden kwam hij, na een nachtelijk uitje, tien minuten te laat in het hotel aan. Hij werd aan de deur gezet ‘wegens een gebrek aan discipline’.

Maesschalck «Dat argument is gebruikt, ja. Maar de echte reden was het niet.»

HUMO Nee, daar heeft De Morgen over geschreven.

Maesschalck «Ah ja?»

HUMO De vriend van de beste vriendin van mevrouw Wilmots moest meegaan als fysiotherapeut met specialisme osteopathie, niet Van Burm.

Maesschalck «Is ook zo.»

HUMO Hebben jullie daarover ruzie gemaakt in Brazilië?

Maesschalck «Ik ging daar niet mee akkoord, maar discussiëren had geen zin: één week later vertrokken we naar Brazilië. De groep gaat voor alles. Ik schik me naar de beslissingen van de bondscoach.»

HUMO Stonden er twee haantjes tegenover elkaar?

Maesschalck «Het was geen haantjesgevecht. Wij hadden een medische staf die goed was. Wat moest daaraan veranderd worden?»

HUMO Was het een blijk van wantrouwen tegenover jou, hoofd van de medische staf?

Maesschalck «Ik weet nog altijd niet waarom Van Burm eruit moest, echt niet. Er is ook geen reden.»


Joske Populair

HUMO Na het WK hebben Wilmots en jij de plooien weer gladgestreken. Maar even later ging het weer fout. Je wilde niet mee op verplaatsing naar Albanië. Je achtte je groter dan de groep?

Maesschalck «Ik had aangegeven dat ik voor mijn werk naar Australië moest en daardoor twee dagen, met inbegrip van de wedstrijd in Albanië, zou missen. Ik heb een drukke praktijk, ik ben een vijftiger, ik had alles doorgesproken met de al even drukbezette dokter Declercq – met wie ik afwisselde. Wat was het probleem? Ik had mijn afwezigheid van tevoren via mail aangekondigd. Er was geen argument om de samenwerking stop te zetten.»

HUMO Je vrouw had gemaild.

Maesschalck «Mijn vrouw mailt alles voor mij. Ik bedoel: iedereen was op de hoogte. Er was geen argument om mij te ontslaan. Meer zeg ik daar niet over.»

HUMO Nog één citaat van Wilmots. Op een persconferentie na je ontslag zei hij: ‘In medisch opzicht was Lieven Maesschalck niet de belangrijkste man in mijn carrière als voetballer, wel dokter Declercq.’ Dat moet hard binnengekomen zijn.

Maesschalck «Twee dingen. Eén: na een operatie aan zijn enkel – ik denk door dokter Declercq – was Marc Wilmots op de sukkel. Hij klopte overal aan, maar hij vond nergens een oplossing. Declercq, met wie ik al jarenlang een schitterende relatie heb, heeft Wilmots naar mij gestuurd. Ik heb hem in zes weken teruggebracht. Twee: zijn meniscus. Die was gescheurd, net voor het WK in Japan. Declercq heeft ’m geopereerd, ik heb ’m teruggebracht: na tien dagen liep hij alweer op het veld. Is dat belangrijk? Laat Wilmots daar zelf op antwoorden.»

HUMO Jij was de ster van de documentairereeks over De Rode Duivels op Eén, ‘Iedereen duivel’. Hugo Camps had het zelfs over ‘onze eigen James Dean’. Kwam je iets te prominent in beeld?

Maesschalck «Marc Wilmots had vetorecht over die documentaire: hij besliste wat in de uitzending kwam en wat niet.»

HUMO Je hebt een kamervullende persoonlijkheid. Was je een bedreiging?

Maesschalck «Ik ben wie ik ben: enthousiast, gedreven. En ik straal dat uit, ja.»

HUMO Je had een bevoorrechte relatie met de spelers.

Maesschalck «Dat is normaal. Ik zit met die gasten in de kleedkamer, ik breng ze terug als ze met een blessure worstelen. De voormalige bondscoach Georges Leekens had ons de kans gegeven een goede medische staf uit te bouwen, een environment of no excuses waarin internationals optimaal kunnen presteren. Soms gaf ik hun ook daarbuiten advies, ik deelde mijn ervaring. Maar: er bleef wel een afstand. Zij zijn 20, ik ben een vijftiger. Ik hoef echt niet Joske Populair te zijn. Ik doe mijn werk met hart en ziel, maar zij bellen mij als ze met een probleem zitten – niet omgekeerd.»

HUMO Ze weten ook dat je voor het legendarische MilanLab hebt gewerkt. Dat je bent gevraagd door Chelsea en Real Madrid. Je hebt een cv.

Maesschalck «Oké, maar ik moet mezelf wel waarmaken tegenover hen, anders houdt het op. Een cv is tof als je 90 bent.»

HUMO Wat heb jij de nationale ploeg bijgebracht?

Maesschalck «De ploeg heeft zichzelf gemaakt. Dat we vandaag zo ver staan, is de verdienste van de ploeg.»

HUMO Was jij tevreden met een kwartfinale op het WK?

Maesschalck «Nogmaals, ik ben geen voetbalkenner: ik spreek me daar niet over uit. Maar Argentinië is wel top.»

HUMO De Duivels waren in de kwartfinale niet top. Kúnnen ze dat zijn als het er echt om gaat?

Maesschalck «We zijn twee jaar later, de spelers hebben ervaring opgedaan in de Champions League, België is top 4 in de wereld. Je kunt dan niet meer als underdog aan het EK beginnen. Ik geloof in de ploeg.»

HUMO Jij zei twee jaar geleden al dat ze wereldkampioen zouden worden.

Maesschalck «En nu ben ik ervan overtuigd dat ze Europees kampioen worden (lacht).»

undefined

'De voetbalbond had geen enkel argument om de samenwerking met mij stop te zetten'

HUMO Wat is er waar van Real Madrid?

Maesschalck «Ik heb Luka Modric teruggebracht en ik heb nog wat andere spelers begeleid. Maar op dit moment is de begeleiding van een team niet aan de orde.»

HUMO Je kent trainer Zidane, hè.

Maesschalck «Ik heb ’m al enkele keren ontmoet, maar toen ik daar aankwam, was Carlo Ancelotti nog aan de macht. Die kende ik nog van Milan. It’s a small world. Maar nogmaals: ik heb hier veel werk op de plank. En revalidatie blijf ik het liefste doen, als onafhankelijke.»

HUMO Voor het MilanLab heb je meer gedaan. Je begeleidde het team.

Maesschalck «Het technologische aspect van het lab, dat onder leiding van chiropractor Jean-Pierre Meersseman stond, interesseerde me: de relatie tussen robotica en blessures, het meten en voorspellen van blessures aan de hand van fysieke en mentale parameters, training bedenken op maat van het individu. Ik heb er plaatselijke therapeuten mijn inzichten over herstel bijgebracht, maar de zwaarst geblesseerden kwamen wel naar Antwerpen: Filippo Inzaghi en Andrei Shevchenko zijn drie maanden hier geweest.»

undefined

null Beeld

undefined

'Over de breuk met Marc Wilmots, na zeventien jaar vriendschap: 'Wegen scheiden soms.'

HUMO Meersseman was ook de lijfarts van Silvio Berlusconi.

Maesschalck «Onder anderen.»

HUMO Heb jij Berlusconi ooit onder handen genomen?

Maesschalck (lacht) «Heeft geen belang.»

HUMO Aan het MilanLab heeft wel altijd een dopingreukje gezeten.

Maesschalck «Ik heb nooit van mijn leven doping in een voetbalkleedkamer gezien. Wat is de relevantie ervan? Zijn er al veel voetballers op doping betrapt? Ik dacht het niet, hè.»

HUMO In het voetbal wordt ook niet buitengewoon streng gecontroleerd.

Maesschalck «Daar laat ik me niet over uit. En over wat ik niet zie, kan ik niet spreken. C’est tout. Misschien zullen ze het me niet laten zien, dat kan. Maar het voetbal is in de afgelopen jaren ontzettend geprofessionaliseerd. Kijk alleen nog maar naar het vetpercentage van de voetballers: dat is tegenwoordig gemiddeld 8 procent. Het zijn allemaal atleten geworden. Hetzelfde zie je ook in het tennis, het vrouwenvolleybal – in alle sporten maken de details het verschil.»

HUMO Hoeveel was het vetpercentage van voetballers vroeger?

Maesschalck «18 procent heb ik nog geweten. En clubs die hun spelers een goeie entrecote met frietjes gaven, om krachten op te doen. Dat kan nu niet meer.»

HUMO De lichamen van voetballers zijn spectaculair veranderd, dat staat vast.

Maesschalck «Ze zitten in het krachthonk, doen sit-ups, volgen speciale diëten – ze wérken aan hun lichaam. Deze generatie is bewust met zijn job bezig. Anders hou je het geen tien jaar vol.»

HUMO De tijden zijn veranderd: het is al een schandaal als Eden Hazard in de businessseats een ijsje eet.

Maesschalck «Perceptie. Voetballers worden gewogen en gemeten bij hun clubs. De tijd dat ze met 5 kilogram overgewicht van vakantie terugkeerden, is voorgoed voorbij. Ook in België, ja. De nieuwe regel is: ook in een groepssport moet het individu zorg dragen voor zichzelf. Je hebt het recht niet met andermans palmares te spelen. De concurrentie is ook veel groter geworden. China, Afrika, Amerika, Australië – goede voetballers komen werkelijk van overal. Het is talent én werkkracht. Eén frats of twee per seizoen kan nog, maar geen tien meer.»


De Vuitton-generatie

HUMO Is de wil om te winnen nog even groot bij deze generatie?

Maesschalck (verbaasd) «Waarom zou ik daaraan twijfelen?»

HUMO Cultuurpessimisme is niet aan jou besteed, ook niet in verband met de Louis Vuitton-generatie?

Maesschalck «Die gasten zijn 20, wat zou je willen?»

HUMO En toch heb jij daar een klik mee.

Maesschalck «20-jarigen snakken naar erkenning en exposure, vandaar hun manifestatiedrang. Wat is er mis met mensen die zich manifesteren? Andere mensen kijken daar graag naar. Die gasten zitten in de mooiste fase van hun leven: strak afgetraind lijf, goeie kop, geen rimpel te bespeuren. Let it be! Kijk naar het dierenrijk, daar showen paarden ook trots wat ze hebben.»

HUMO Jij straalt ook trots en zelfbewustzijn uit, in je kleding en je houding.

Maesschalck «Ik kan dat waarderen, absoluut (lacht).»

HUMO Hoe zit het met jouw manifestatiedrang: wat wil je nog bereiken?

Maesschalck «Me goed voorbereiden op de toekomst, de nieuwe technologie implementeren. En ik heb een team rond me gebouwd, een topteam. Mijn droom is dat ik zo’n goede coach word dat mijn medewerkers beter worden dan ikzelf. Next level, next step. Het ultieme streven is: overbodig worden. En daarin heb ik maar één vijand: mezelf.»

HUMO Valt het je makkelijk je eigen overbodigheid te organiseren?

Maesschalck «Als mijn medewerkers beter zijn wel, ja. Ze zijn jong, moeten nog veel leren, maar ze komen opzetten. Ik stuur ze ook de hele wereld rond om nieuwe dingen op te pikken, ik inviteer buitenlandse gasttherapeuten voor clinics. Ik stimuleer het competitieve, maar ik geloof ook in delen. Delen van kennis en inzicht. Het grote geheim is dat er geen geheim is. Laatst was ik in Amerika voor Google Health: daar komen mensen uit de hele wereld op af, je voelt de competitiedrang, maar tegelijk stel je ook vast hoe stimulerend zoiets werkt: je duwt elkaar omhoog.»

HUMO Wat studeert je dochter?

Maesschalck «Toegepaste economische wetenschappen.»

HUMO Ze komt niet in de zaak?

Maesschalck «Ze gaat haar eigen weg, heeft ze besloten. En dat juich ik toe.»

HUMO Aan wie ga je de zaak doorgeven?

Maesschalck «Ik heb kandidaten in de zaak zelf.»

HUMO Hebben ze al geboden?

Maesschalck «Dat heb je altijd. Maar het zal nog even duren, ik ben 52.»

undefined

null Beeld

undefined

'De passie was zo groot: ik móést top zijn in mijn vakgebied'

HUMO Ben je tevreden met waar je nu staat?

Maesschalck «Moeilijke kwestie. Ja, natuurlijk, maar de onrust blijft sluimeren, ik heb geen talent voor zelfgenoegzaamheid.»

HUMO Zeggen mensen nog weleens: ‘Zit stil, Lieven’?

Maesschalck «Ze kennen me intussen (lacht). Ik weet echt niet wat die onrust veroorzaakt, maar het blijft ontzettend plezierig: ik kan mijn creativiteit in mijn job kwijt.»

HUMO Je hebt alles samen met je vrouw gedaan. Was dat vanzelfsprekend?

Maesschalck «Ik kan alleen voor mezelf spreken: het is fantastisch.»

HUMO Yin en Yang?

Maesschalck «Wees daar maar zeker van (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234