Humo sprak met Louis Theroux over 'My Scientology Movie': 'Humo, natuurlijk ken ik jullie nog!'

Dit weekend maakte Louis Theroux nog eens de oversteek naar België, om de feestelijke opening van het documentairefestival Docville in Leuven bij te wonen. Theroux was er eregast en zag zijn nieuwste film, 'My Scientology Movie', warm onthaald worden door het aanwezige publiek. 'My Scientology Movie’ toont dan ook een Theroux in bloedvorm: de Britse documentairemaker zet de megalomane Hollywoodreligie op zijn geheel typische wijze in haar hemd, maar toont tegelijk dat de scientologen geen onschuldige doetjes zijn. Des te straffer als je weet dat de Amerikaanse beweging elke medewerking aan Theroux' film weigerde.

'Scientology zou op zoek zijn naar bezwarende feiten over mij - ze doen maar: ik heb niets te verbergen'

HUMO Ik werk voor Humo en in ons blad...

Louis Theroux: U-moow, dat ken ik nog! Volgens mij heb ik ooit al eens met jullie gepraat.

HUMO Dat klopt, vier jaar geleden hebt u met een collega van me gesproken. Toen zei u al dat het uw grootste droom was om ooit een docu over scientology te draaien.

Theroux: Heb ik dat toen, in 2012, al gezegd? Straf! Maar het klopt helemaal: als iemand me vroeg wat mijn absolute droomonderwerp voor een docu was, zei ik steevast: ‘Scientology.' Omdat het zoveel thema's combineert die me fascineren: de Amerikaanse cultuur, religieus fanatisme, ufo's, Hollywoodberoemdheden... Sterker nog: ik denk dat we toen, in 2012, nét het licht op groen hadden gezet om er ook effectief aan te beginnen.

HUMO En nu, vier jaar later, is de documentaire klaar. Waarom heeft het zo lang geduurd?

Theroux: Kijk, ik wist dat ik sowieso niet bij scientology moest gaan aankloppen voor een verhelderend gesprek. Het is algemeen geweten dat ze daar niet tuk zijn op journalisten. Maar hoe ik de kwestie dan wél moest aanpakken? Die vraag heeft me lange tijd dwarsgezeten. Onze regisseur, John Dower, kwam vrij snel met het idee aanzetten om enkele belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van scientology te reconstueren met acteurs. Een goed idee, al ging het keihard in tegen alles waar ik als documentairemaker voor stond.

Je moet weten, op het vlak van televisiemaken ben ik vrij conservatief ingesteld: ik ga ergens filmen, praat daar met enkele mensen en ben nadien weer weg. Ik voel me ook het meest op mijn gemak als ik mensen in hun natuurlijke habitat kan interviewen - in de gevangenis waar ze opgesloten zitten of op de set van de pornofilm die ze aan het draaien zijn. 'My Scientology Movie' zou veel artificiëler worden, en dat idee schrok me lange tijd af.

HUMO Wie of wat heeft u dan toch over de streep getrokken?

Theroux: De klik kwam er toen ik 'The Act of Killing' zag, die documentaire van Joshua Oppenheimer (over de Indonesische doodseskaders die in 1965 een reusachtig bloedbad aanrichtten, red.). Oppenheimer laat in die documentaire de moordenaars van toen hun daden reconstrueren voor de camera. Briljant uitgangspunt, want die reconstructies weken enorm veel los: door alles na te spelen, beleven zijn interviewees de feiten als het ware opnieuw. In 'My Scientology Movie' doe ik eigenlijk net hetzelfde met enkele ex-scientologen. Ik laat hen de scènes die we naspelen regisseren - de ideale manier om hen aan het praten te krijgen over wat er destijds precies is gebeurd.

'De invloed van Scientology in Hollywood wordt soms wat overroepen' Theroux, dit weekend op het Docville-festival in Leuven

HUMO 'My Scientology Movie' is uw eerste echte bioscoopfilm. Al zal scientology er vast een stokje voor steken dat-ie ooit, pakweg, een Oscar wint.

Theroux: (lacht) Daar reken ik inderdaad niet op. Hoewel ik soms denk dat de invloed van scientology in Hollywood ook wat overroepen is. Je hebt natuurlijk grote sterren, zoals John Travolta en Tom Cruise, die fervente aanhangers zijn. Maar er zijn nog veel meer mensen in Hollywood die helemaal niets met scientology te maken willen hebben. Toch denk ik niet dat 'My Scientology Movie' kans maakt op een Oscar. Ik weet niet goed welke maatstaven de Oscarjury gebruikt om de beste documentaire uit te kiezen, maar ik ben het vaak niet met ze eens.

HUMO Van twijfelachtige docu's gesproken: naar verluidt zou scientology bezig zijn met het draaien van een documentaire over u, als wraakactie.

Theroux: Dat heb ik ook gehoord, ja, dat ze in mijn verleden aan het spitten zijn op zoek naar bezwarende feiten. Ze doen maar, want ik heb helemaal niets te verbergen. Het ergste wat ze kunnen bovenspitten is een oude interviewee die zegt: 'Tijdens een gesprek liet hij er plots eentje vliegen!' (lacht)

Ik heb trouwens ook gehoord dat leden van scientology stiekem screenings van mijn documentaire bijwonen. Maar ook daar lig ik niet wakker van. 't Is niet alsof ik in elke kamer die ik binnenga, snel even check of er geen scientoloog achter de deur staat.

HUMO Zullen we bij het buitengaan toch even checken. Bedankt voor het gesprek!


Bekijk een fragment uit 'My Scientology Movie':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234