null Beeld

Humo sprak met Louis Tobback en Bart De Wever

'Dit is niet meer vertoond sinds 1830!' Louis Tobback en Bart De Wever: het daverende dubbelinterview.

Redactie

11.000 woorden: dat is de duizelingwekkende balans van 2 uur en 6 minuten interview met Louis Tobback (70) en Bart De Wever (37). Een gemiddelde van bijna negentig per minuut, of anderhalf woord per seconde. We hadden het dan ook zelf gezocht: Humo zette de beide heren samen voor een alternatieve state of the union en moest vervolgens dekking zoeken voor een spervuur van meningen, analyses, verbanden en verwijten. Aan het adres van alles en iedereen, maar - opmerkelijk - nog het minst van al aan elkaar. Les extrêmes se touchent: SP.A en N-VA mogen zich dan aan het andere eind van het politieke spectrum bevinden, Tobback en De Wever hebben véél gemeen. Veel meer dan ze zelf geweten willen hebben.

undefined

HUMO Heren, hoeveel geld bent u kwijt door het failliet van Fortis?

Louis Tobback «Bôf, ik doe aan pensioensparen, maar enkel en alleen voor het fiscaal voordeel. Ik neem aan dat ik daar nu geld mee heb verloren, maar ik heb er ook jarenlang mee gewonnen, want ik heb al die tijd minder belastingen betaald - dat heb ik toch maar gehad. De rest pak ik erbij. Ik behoor niet tot degenen die moeten eten van hun aandelen.»

De Wever «Ik heb het geluk dat ik van bescheiden komaf ben. Mijn vader was spoorwegarbeider: bij ons was er geen traditie van beleggen, eenvoudigweg omdat er geen geld voor was. Mijn - vrij bescheiden - middelen heb ik dus op grootmoeders wijze op een spaarboekje gezet. Ik heb ook een pensioenspaarplan: zoals de meeste Vlamingen heb ik geen flauw benul wat daarin zit, maar ik neem aan dat ik zwaar verloren heb. Daar speculeert de regering nu trouwens op: de mééste mensen weten niet of ze via hun pensioenplan aandelen van Fortis bezitten.

»Mijn bankdirecteur heeft mij de afgelopen jaren herhaaldelijk aangemoedigd om 'eens op gesprek te komen'. Met als enige bedoeling: het geld van mijn spaarboekje omzetten in producten die ze bij de bank moeten slijten om hun bonussen te halen. Ik kan me voorstellen dat heel veel mensen wél voor die verleiding zijn bezweken. En dat die zich nu serieus bekocht voelen.»

HUMO Er wordt gesproken over 'de ergste beurscrisis sinds de jaren dertig'.

Tobback «Enfin, dit is 1929 toch niet? Al is het maar omdat je met die airco's van tegenwoordig het raam niet meer kan opendoen om eruit te springen. Er is ook geen inflatie van 1 miljoen procent, zoals in de Weimarrepubliek van de jaren 20. De media...»

HUMO Niet de media: Yves Leterme sprak in zijn state of the union over 'de ergste crisis in 100 jaar'.

De Wever «Die vergelijking is grotesk. Ik heb thuis een biljet liggen van 100 miljard D-Mark: daarmee kon je in Duitsland in 1923 niet eens een brood kopen! Lange rijen voor gratis soep, daar zijn we nog vér af. Voor volgend jaar wordt nog altijd een economische groei van 0,2% voorspeld. Wie durft dan nog te spreken van de jaren 30? Toen kromp de Amerikaanse economie in één jaar tijd met 40%.»

Tobback «Maar het staat als een paal boven water dat de problemen zullen uitstralen naar de bredere economie. We zien nu al de eerste ontslagen vallen.»

De Wever «20 miljard is gewoon wég, en dat beginnen de mensen te voelen in hun bestedingen. Om te beginnen in de horeca en de bouw, de graadmeters van de economie.»

HUMO Heeft het kapitalisme afgedaan, zoals hier en daar zwaarwichtig wordt geconcludeerd?

De Wever (tegen Tobback) «Dat hebt gij toch beweerd op Kanaal Z?»

Tobback «Dat heb ik nooit gezegd!»

De Wever «Sommige van uw partijgenoten wel.»

Tobback (geërgerd) «Jamaar, hebben we het nu over mij of over 'sommige van mijn partijgenoten?' Natuurlijk is dit níét het einde van het kapitalisme en de vrije markt. Het is het einde van de wildernis - van het laissez-faire van het neoliberalisme.»

HUMO Dat hebben we al vaker gehoord. Na het Enron-schandaal met name, en ook nog 's na het uiteenspatten van de dotcom-bubble en het bankroet van Lernout & Hauspie.

Tobback «Er is nooit écht ingegrepen: we hebben dertig jaar geleefd in het tijdperk Reagan-Thatcher

De Wever «Van die dertig jaar hebt ge er wel twintig mee in de regering gezeten.»

Tobback «U zult me niet verwijten dat ik nu met enige ironie terugkijk op de beruchte uitspraak van Milton Friedman: 'Laat de staat de Sahara beheren en na twee jaar is er een tekort aan zand.' We mogen van geluk spreken dat er genoeg belastingen zijn geheven om de fantastische prestaties van de neoliberale genieën recht te trekken.

»Dáár maak ik mij kwaad over: mijn belastinggeld moet dienen voor de gezondheidszorg, voor het milieu en de wegen. Niet om het faillissement te beletten van een paar tiepen die dachten dat ze de slimste waren.»

Lees het volledige dubbelinterview in Humo 3555.

undefined


Louis Tobback: de sterkste oneliners

Tobback is een ancien; hoe lang hij al politiek bedrijft hebben we niet uitgerekend maar in elk geval lang genoeg om geregeld het voorwerp te zijn van een 'Humo sprak met'. Een selectie van de snedigste quotes en scherpste oneliners uit 15 Humo-interviews!


'Natuurlijk was mijn generatie beter. Maar dat kan ik toch niet hardop zeggen?'

'Je moet dood zijn voor ze een plein naar je kunnen noemen. Wel, dat heb ik er niet voor over.'

'Stel je eens voor dat iemand voor dit conflict zou sterven! Om je dood te lachen, nietwaar?' ('De politieke crisis volgens Louis Tobback', Humo 3523)

'Het is dramatisch: niemand durft nog rechts te zijn.' (Humo 3183, 4 september 2001)

(Over de naam SP.A): 'Een andere naam bedenken is niet makkelijk. Kijk maar naar de CVP.'

'De monarchie zaagt de tak af waarop ze zit.' (Humo 3496)

'Om ze (die van Agalev, nvdr) te plagen zeg ik weleens dat ze niet mogen vergeten dat de eerste Neanderthaler die in een grot ging schuilen daarmee waarschijnlijk een unieke biotoop compleet heeft verstoord.'

'Aan het boek van Dedecker begin ik pas als 'Mein Kampf' uit is, en dat zal nog wel even duren.' (Humo 3416)

'Soms zou je denken dat het VB het cordon zelf heeft uitgevonden om toch maar de martelaarsrol te kunnen spelen.'

'Als de rat zegt dat ze nooit meer in het riool zal kruipen, moet ik haar nog niet geloven. Racisme is hun (van het Vlaams Belang, nvdr) natuur, het is hun diepste inspiratie.'

'Bush gedraagt zich als een cowboy die een bar in Texas binnenstapt en stoer vraagt wie er met hem een robbertje wil vechten.'

'Tegenwoordig vind ik vooral de VLD vis noch vlees - ze worden zelfs erger dan de kwal die de oude CVP was.'

'Zoals u weet ben ik maar een simpele Realpolitiker'.

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234