Humo sprak met Louis Tobback

'Stel je eens voor dat iemand voor dit conflict zou sterven! Om je dood te lachen, nietwaar?' De politieke crisis volgens Louis Tobback.

Op drie mei wordt Louis Tobback 70 - zo rond het feest van de arbeid, zoals het een orthodox volkssocialist betaamt. Dat hij oud wordt wil de burgemeester van Groot-Leuven en belendende percelen niet geweten hebben: 'Probeert u mij te beledigen?' Toch lijken de jaren vat te krijgen op Tobback. Wanneer Yves Leterme ter sprake komt, menen we zelfs een zweem van mildheid te ontwaren in zijn oordeel: 'Ik weiger pertinent mee te stappen in het Leterme-bashen.'


HUMO Begrijpt u nog iets van de Belgische politiek?

LOUIS Tobback «Ik denk dat ik het helemáál begrijp, maar misschien is dat het begin van het einde (grijnst).»


HUMO Dat zou kunnen: politicoloog Stefaan Walgrave zei dat niemand er nog iets van snapt.

Tobback «Eigenlijk valt er niet veel te begrijpen: men raakt gewoon niet tot een werkbaar compromis. Dat heeft niet eens veel te maken met de persoonlijkheden van de hoofdrolspelers, en je kan ook moeilijk beweren dat iemand als Reynders geen ervaring heeft. In deze situatie zijn mensen niet belangrijk, om eens een historische politieke slogan te parafraseren.

»De partijen die een coalitie proberen te vormen, hebben vooral zeer tegengestelde belangen. Yves Leterme heeft in alle toonaarden een staatshervorming beloofd en zei erbij dat het een kwestie van vijf minuten politieke moed was - (pauzeert even) wees gerust, het is de laatste keer dat ik u verveel met het oprakelen van deze flauwekul. In zijn boodschap zat impliciet ook de suggestie dat paars een bende knoeiers en lafaards was. 800.000 kiezers hebben echt geloofd dat hij in een handomdraai het land zou hervormen, en daarvoor betaalt hij nu de prijs. Hij heeft zich zozeer vastgereden in zijn eigen beloften dat hij zonder enorme politieke schade niet meer achteruit kan.

»De verkiezingen brachten ook een primeur aan Franstalige kant: voor het eerst sinds een oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog zich kan heugen zijn de liberalen groter dan de socialisten. Reynders wil die situatie uitbuiten, zeker met de regionale verkiezingen van 2009 in het verschiet.

»Tot slot is er de simpele vaststelling dat de Belgische bevolking op 10 juni gestemd heeft voor een centrum-rechts kabinet: oranje-blauw heeft 81 zetels op 150. Bon, zonder vreugde, maar toch met enig leedvermaak stel ik vast dat die 81 niet in staat zijn tot een akkoord te komen. Al hebben ze, tot grote treurnis van (ACV-baas) Luc Cortebeeck, geen meningsverschillen over de sociaal-economische dossiers - wat de Letermes, Schouppes en Vandeurzens ook mogen beweren. Het fundamentele probleem blijft dat een deel van die 81 alléén geïnteresseerd is in een staatshervorming. En dan heb ik het niet over die luide verklaring van de CD&V, voor de verkiezingen, dat ze nooit in een regering zou stappen zolang Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst was. Wat zien we? De CD&V zit wél in een regering, en stapt binnenkort zelfs in een regering met haar eigen eerste minister zonder dat BHV geregeld is. Er wordt zelfs niet meer over gesproken.»

(tp & pv)

U vindt het volledige interview met Louis Tobback in Humo 3523

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234