null Beeld

Humo sprak met Maggie De Block


‘Voor het eerst in 49 jaar wordt er aan mijn verstandelijke vermogens getwijfeld. Maar wees gerust: ze gaan me echt geen burn-out aanpraten.’ Humo sprak met Maggie De Block, risee van de regering-Di Rupo.

Eric Goens


De kantoren van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding - toen waren de bevoegdheden op - ogen koud en kaal: vaalwitte muren, grijze tafels en vuile tapijttegels. Druk, druk, druk, nietwaar. En toch zou een mens bijna wensen dat de drukte nooit ophield, want binnenkort komt de Leuvense schilder-politicus Hendrik Daems hier langs, om al die prachtige muren te verbergen onder zijn geabstraheerde kindertekeningen. Voor alle duidelijkheid: Daems is niet gevráágd - hij heeft zichzelf aangeboden. Schilderwerkjes op zoek naar een verblijfsvergunning, zoiets. Maggie De Block houdt gelukkig nog een slag om de arm: 'Ik heb wel tegen Rik gezegd dat ik eerst wil zien wat hij gaat ophangen,' zegt ze.


Ik vertel haar dat er op de luchthaven van Zaventem ook een paar échte Daemsen hangen: ze kunnen veel zeggen over onze overheid, maar niet dat ze niet alles op alles zet om gelukszoekers die voet op Belgische bodem durven te zetten in extremis de stuipen op het lijf te jagen.


Voor de rest niks dan slecht nieuws over dit departement en zijn veelbesproken bestuursvrouw. Op het moment dat wij dit schrijven heeft Philippe Muyters zijn veelbesproken mail nog niet verstuurd en is Maggie De Block de risee van de Belgische politiek. Vatten we de tonnen kritiek aan het adres van De Block in vijf woorden samen: 'Ze kent er niks van.'


Ze hoort het niet graag, maar De Blocks eerste verschijning voor de bevoegde commissie was een afgang. In een begeleidend commentaartje in De Morgen heette het zelfs: 'Maggie is niet dom, maar onwetend.' Het moet van de tijd van Rik Daems geleden zijn dat er nog zo’n lelijke dingen - het zinnetje leest als een vernietigende opmerking in het rapport van een schoolkind - over iemand zijn geschreven.

Maggie De Block «Eerlijk waar: ik wist niet wat ik las. Als parlementslid heb ik de naam een dossiervreter te zijn. Vriend en vijand waren het daarover eens. Dan ben je een paar weken staatssecretaris en schrijft een krant plots dat je niet meteen dom, maar toch op zijn minst onwetend bent. Voor het eerst in 49 jaar wordt er aan mijn verstandelijke vermogens getwijfeld. Op de kleuterschool is dat nooit gebeurd, op de universiteit ook niet en later in het parlement ook niet.»


HUMO Met alle respect, maar uw interview in De Morgen was potsierlijk. U kende uw dossiers niet of niet goed genoeg, u haspelde cijfers door elkaar en u had het over gangbangs in plaats van bendes.

Maggie De Block «Dat laatste was hallucinant, ja. Ik heb het tijdens dat gesprek over 'gangs en bendes' gehad en die journaliste heeft daar 'gangbangs' van gemaakt. Alsof ik het verschil niet ken. Ik heb die dag drie interviews gegeven - één aan een Franstalige krant en twee aan een Vlaamse krant. Alleen in De Morgen blijk ik er niks van te kennen. Moet je zulke journalistiek nog serieus nemen? Voor mij is dat van hetzelfde niveau als die cartoon op het internet waarin ik plots op die toren sta, in plaats van die andere politica.»


HUMO (lacht uitbundig)

Maggie De Block «Voor u gaat twijfelen: ik ben nooit op die toren geweest. Kijk, ik kan veel hebben, maar er is de voorbije weken vooral op de man gespeeld. Of op de vrouw, in mijn geval. Bij elke aanval klonk het: 'Maggie, het is echt niet persoonlijk, hoor.' Ja, hallo! Wat zou het anders geweest zijn?

Ik ben vijfentwintig jaar huisarts geweest: ik heb patiënten vaak goed nieuws mogen brengen, maar nog veel meer slecht nieuws. Kennelijk had ik daar talent voor. Je moet medeleven kunnen tonen, maar ook leren hoe je zo'n nieuws zélf verwerkt. Wil je er niet aan kapotgaan, dan mag je dat niet meenemen naar huis. Om maar te zeggen dat ze mij nu echt geen burn-out gaan aanpraten.»


Op hotel


HUMO Het viel wel op dat u ook werd aangevallen door uw eigen coalitiepartners. Tijdens de eerste commissiezitting noemde CD&V uw beleidsnota 'zwak' en volgens SP.A bood ze 'geen antwoorden op de asielcrisis'.

Maggie De Block «Ach, er is zelfs geïnsinueerd dat ik binnen mijn eigen partij niet meer werd gesteund. Vorig weekend is tijdens ons partijcongres in elk geval gebleken dat daar niks van aan is. Integendeel: het publiek barstte in een spontaan applaus uit en begon zelfs mijn naam te scanderen. 'Maggie! Maggie!' Ik wist niet wat ik hoorde. Nog nooit meegemaakt. (Glundert) En ja, dat deed ongelooflijk veel deugd.»


HUMO Waarom valt iedereen over u en niet over pakweg Hendrik Bogaert of Servais Verherstraeten?

Maggie De Block «Dat vraag ik mij dus ook af. Ik zou begot niet weten waar ik dat aan heb verdiend. Wat denkt u?»


HUMO Ik denk dat u zeer onvoorzichtig bent geweest door openlijk en bij herhaling toe te geven dat u niks afwist van uw departement. Misschien bent u te eerlijk geweest.

Maggie De Block «Wat had ik moeten zeggen? 'Hallo, ik ben Maggie en ik heb altijd een boontje gehad voor asiel en migratie.' Niet onnozel doen hè.

Ik hou al een eeuwigheid een website bij over mijn parlementair werk. Alles wat ik de voorbije jaren heb gedaan, kan je daar terugvinden. Elke interventie, elke parlementaire vraag, elke tussenkomst – alles sinds 1999. Wel, ik nodig u vriendelijk uit: vind mij één parlementaire vraag of één wetgevend initiatief over asiel en migratie... Ik zal u de moeite besparen: er zijn er geen. Dan ga ik toch niet staan liegen en beweren dat ik de grote deskundige ben? Als u dat 'te eerlijk' vindt, dan ben ik maar te eerlijk.

Intussen heb ik mijn tweede commissie achter de rug en stel ik vast dat de meeste kritiek al is verstomd. Ik heb gisteren (vorige week dinsdag, red.) mijn beleidsnota toegelicht en álle vragen beantwoord. Ik kan u verzekeren dat het er veel waren. Sarah Smeyers van de N-VA zei letterlijk: 'Maggie, ik had niet verwacht dat je nu al op alle vragen zou antwoorden.' Sarah kent haar dossiers ook zeer goed, dus als zij zoiets zegt, is dat een compliment.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234