null Beeld

Humo Sprak met Maya Detiège

Humo Sprak met Maya Detiège (SP.A), dochter van Leona, vriendin van Chris Dusauchoit (zie ook Het Gat van de Wereld), en zelf ook ijverig timmerend aan een betere wereld: 'Ik leef in pieken. Ik hou van hevigheid.'

Redactie


'Ik leef in pieken,' zegt Maya Detiège (40). De belangrijkste reden dat ze eerst apotheker werd voor ze zich aan de onafwendbare politiek overgaf, was, zegt ze: angst voor verveling. Afgelopen jaar beklom de SP.A-politica ijsbergen in het programma '71 ° Noord', poseerde ze in bikini, ging ze weg bij haar man en dook blozend van verliefdheid op in de armen van Chris Dusauchoit. Maar dat lijkt na haar uitleg opeens compleet logisch. Ook tijdens de crisis die haar partij beleefde, zei ze onstuitbaar waar het op stond. En als ik haar vraag wat ze vindt van Louis Tobback zijn felle reactie op de voor de SP.A desastreuze peiling - 'Er zit geen lijn in de partij!' zei hij - krijg ik een loepzuivere analyse.


Maya Detiège «Zo kennen we hem, hè. Louis Tobback is niet de man die zijn mond houdt als 'm iets dwars zit. Ik denk ook dat hij echt bezorgd is, mensen echt wakker wil schudden. Niet alleen Caroline Gennez. De kritiek van Tobback en Luc Van den Bossche is volgens mij ook een signaal aan de teletubbies-generatie: 'Let een beetje op wat je doet. Geef die nieuwe mensen een kans om te doen wat zij moeten doen.' Zo interpreteer ik het toch.

»Tobback heeft ook gelijk. Als je de partij van buitenaf bekijkt, begin je je inderdaad af te vragen: waar staan ze eigenlijk voor? Dat we op het Vlaams niveau met Frank Vandenbroucke en Kathleen Van Brempt regeren maar nationaal in de oppositie zitten, is voor de kiezers toch vreselijk verwarrend? Ik vind het heel goed dat de partij bewust gekozen heeft voor de oppositie. Maar het komt wel heel raar over als wij zeggen: 'Die uitspraak van premier Leterme pikken wij niet!' terwijl Frank Vandenbroucke ondertussen laat weten: 'Vlaams premier Kris Peeters is heel goed bezig.' Aan die tweespalt moeten we echt werken.»


HUMO Wat stel je voor?

Detiège «Groen! heeft ook in die situatie gezeten, en zij hebben er toen bewust voor gekozen zich in het Vlaams parlement low profile op te stellen.»


HUMO Maar dat ziet Vandenbroucke duidelijk niet zitten.

Detiège «Daarover hebben we dus al een discussie gehad op het partijbureau, tijdens het communautaire getouwtrek. Ik en nog veel andere mensen hebben toen gezegd dat het belangrijk is dat wij oppositie kunnen voeren, en Frank heeft vervolgens een signaal gegeven in - volgens mij - de verkeerde richting: 'Ik stap op als Vlaams minister.' Een extreme reactie van dat moment, denk ik, want Frank is heel loyaal. En ja, hij is ook al jaren gewoon te besturen en verantwoordelijkheid te hebben. Maar ik denk dus dat de SP.A daar afstand van moet leren te nemen, en voluit voor de oppositie moet kunnen gaan.

»Kijk, de Teletubbie-generatie heeft op den duur terecht het verwijt gekregen te elitair aan politiek te doen. Ik heb dat ook gezegd: dat mensen het gevoel kregen dat we niet meer bezig waren met hen. Je zag dat aan de stijl van onze congressen - die moesten allemaal hip zijn. Ik hoor ook wel bij de generatie die van een bepaald soort muziek houdt en in hippe cafés komt, maar het mag niet alleen maar dat zijn. Mensen moeten het gevoel blijven hebben dat je ook nog naar hén luistert.

»Wel heel begrijpelijk, wat er is gebeurd. We hebben het succes gehad van Steve Stevaert, en dat wàs ongelofelijk. Je voelde dat overal. Die man werd op handen gedragen. Oude vrouwen begonnen bijna te huilen als ze hem zagen, ze drukten hem vol overgave tegen hun dikke borsten. Als je zo euforisch bent, begin je als partij makkelijk te denken: 'Mij kan niks meer gebeuren.' En ja, dan ga je niet meer aftoetsen: 'Zijn we nog goed bezig? Welke koers moeten we varen?' Zo kom je bijna ongemerkt in een elitaire vorm van politiek terecht. Ik voelde de top op een bepaald moment echt wegzweven, en kreeg - samen met heel veel mensen, denk ik - steeds meer het gevoel verweesd achter te blijven.»

(sdj)

U vindt het volledige interview met Maya Detiège vanaf dinsdag 18 november in Humo 3559

undefined

Maya Detiège in Het Gat van de Wereld »

null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

Maya in '71° noord'

undefined

Maya beantwoordt de vragen van de België Quiz van GVA

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234