null Beeld

Humo sprak met Omar bin Laden (27), de zoon van Osama

'Ik weet zeker dat ik Al-Qaeda aan de onderhandelingstafel kan krijgen.' Humo sprak met de zoon van Osama bin Laden.

Redactie

Brussel, dinsdag na de middag. In de vitrine van een boekenwinkel op de Anspachlaan staat een vuistdik boek prominent uitgestald: 'Les plus célèbres terroristes'. Op de cover heft de beroemdste terrorist van allemaal een bezwerende wijsvinger: Osama bin Laden. Aan de andere kant van de vitrine staat Omar bin Laden (27), de vierde zoon ván. Sinds ze in 2000 afscheid namen in een Afghaans bergdorp, heeft hij zijn vader alleen nog gezien op covers van tijdschriften en boeken en in dreigende videoboodschappen op Al-Jazeera.

De gelijkenissen tussen de zoon en de vader zijn treffend: dezelfde droeve ogen, dezelfde prominente neus. Voor de rest ziet Bin Laden junior er opvallend westers uit, met zijn leren jekker en een knoert van een Calvin Klein-riem.

Tot 2006 was Omar één van de vele zoons van Osama die waren uitgezwermd over het Midden-Oosten. Hij had zich als schroothandelaar gevestigd in de Saudische stad Jeddah en was getrouwd met een Saudische vrouw, bij wie hij ook een zoon had. Maar toen hij ook nog eens in het huwelijksbootje stapte met Jane Felix-Browne, een 52-jarige Britse die sindsdien door het leven gaat als Zaïna Alsabah Binladin, kreeg de internationale pers hem in het vizier: wekenlang hielden 'de terroristenzoon en de oma' de Britse tabloids in de ban. Sindsdien ontpopte het koppel zich als ambassadeurs voor de vrede. Omar en Zaina, die bij ons gesprek aanwezig is, zijn ervan overtuigd dat hij zijn vader kan bewegen tot onderhandelingen met het Westen. 'Ook al heb ik hem al bijna tien jaar niet meer gezien, ik ben er zeker van dat mijn vader mij hoort.'


HUMO Mis je hem?

Omar bin Laden «Natuurlijk, hij is mijn vader.»


HUMO Weet je waar hij nu is?

Omar «Nee. Ik ga ervan uit dat hij in Afghanistan zit, maar het kan evengoed Pakistan zijn. Als ik aan hem denk, denk ik aan Afghanistan omdat ik hem daar voor het laatst heb gezien. Daar heb ik met hem geleefd tot ik achttien was.»


HUMO Hoe was het om opgevoed te worden door Osama bin Laden?

Omar «Gewoon. Ik heb een heel normale jeugd gehad: een perfect normaal gezinsleven, met mijn moeder, broers en zussen. We hebben ook altijd in gewone huizen gewoond.

»Van Afghanistan herinner ik me vooral dat het er erg koud kon zijn. Voordien hadden we jaren in Soedan gewoond: dat was één en al zand. In heel Khartoem was er misschien één geasfalteerde weg. Maar nogmaals: ik denk niet dat mijn leven zo heel erg anders is dan van dat van jullie.»


HUMO Wat voor iemand was je vader?

Omar «Ik zeg altijd dat hij een zachtaardig man is. Héél zachtaardig. Je hoort hoe ik nu spreek? (erg stil, red.) Wel, hij spreekt nóg zachter. En hij glimlacht altijd. Hij verheft nooit zijn stem.»


HUMO Ook niet als jij ongehoorzaam was?

Omar «Nooit. Je ziet hoogstens dat hij bedroefd is.

»In de Arabische wereld is opvoeding iets helemaal anders dan bij in Europa. Mijn vader stelde de regels op, maar de opvoeding liet hij over aan mijn moeder.»


Tom Pardoen & Raf Weverbergh

Foto's Stephan Peleman

U vindt het volledige interview met Omar bin Laden in Humo 3528

undefined

Fragment uit Koppen met Omar bin Laden:
Eén, donderdag 17 april, 21.40

undefined

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234