null Beeld

Humo sprak met Patrik Sjöberg

'Wat je niet zag'. Met een spraakmakend boek doorbreekt de Zweedse gewezen wereldkampioen hoogspringen Patrik Sjöberg het laatste taboe in de sport: hij vertelt dat hij, als jonge tiener, jarenlang seksueel is misbruikt door zijn coach. En iedereen zweeg. Wat je niet zag: als Sjöberg sprong, sprong hij uit zijn vel.

Jan Antonissen

In zijn boek, dat voorlopig alleen in het Zweeds verkrijgbaar is, stelt Sjöberg het beeld van Viljo Nousiainen (zijn coach) gevoelig bij: de man heeft hem, voor zijn puberteit, jarenlang seksueel misbruikt. En Sjöberg is niet het enige slachtoffer van de legendarische coach.

Het is dinsdagavond en het zomert zachtjes in Göteborg. Sjöberg (46) is stipt op de afspraak. Nog altijd boomlang (metertje of twee), niet langer spichtig (kilootje of honderdvijftien), zijn ontzagwekkende lichaam bedekt met tal van tatoeages. Hij draait met zijn beker koffie, hij schraapt zijn keel. Met veel moeite begint hij aan het verhaal over de lang verzwegen episoden uit zijn leven. Als het hem te machtig wordt, zwijgt hij, en schieten zijn ogen vol. Vikings huilen ook.

Enkele quotes van Patrik Sjöberg

«Hij pakte het subtiel aan: op de training stelde hij ons voortdurend persoonlijke en minder persoonlijke vragen. Zo kwam hij een hoop over ons te weten. Dat kan je als je twee uur lang twintig jongens coacht, en daarna ook nog eens een aantal onder hen met de wagen naar huis brengt. Wij hadden niks in de gaten: een coach móét veel over zijn atleten weten. Maar intussen checkte hij wel wie nog bij zijn beide ouders thuis woonde en wie niet. Als je de verhalen van de andere jongens hoort, komt het altijd op hetzelfde neer: hij ging na welke jongens uit eenoudergezinnen van moeders kwamen - daar was hij naar op zoek. Hij zocht, zoals alle pedofielen, naar een makkelijke prooi.»

«Ik was weinig gewend thuis. We waren arm, we kwamen nergens, we kregen niks gratis. En met de atletiek veranderde dat op slag: op mijn twaalfde gingen we op trainingskamp naar Italië, stel je voor. Gewoon, omdat ik goed sprong. Dichter bij het paradijs kon iemand als ik niet komen. Natuurlijke besefte ik dat zijn aanrakingen ongepast waren, en dat hij te ver ging. Maar onmiddellijk stelde ik mezelf ook de vraag: 'Wil ik dit verliezen?' Nee, natuurlijk niet, nooit. Dit was het leven waar ik van gedroomd had.»

«Ik heb hém gebroken: ik weet wel zeker dat ik hoger had kunnen springen als ik niet zo veel fouten had begaan. Ik wil het niet allemaal op hem afschuiven - ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen daden - maar veel van die fouten heb ik begaan enkel en alleen om hem te treffen. Een topatleet hoort niet drie nachten per week aan de rol te gaan, waardoor hij om vijf uur 's ochtends stomdronken zijn bed opzoekt, en om tien uur 's ochtends met een kater op de eerste training verschijnt. Ik deed het wél, om zijn reactie te zien: hij werd er onnozel van. Woest. Ik vertelde hem ook in geuren en kleuren waarom ik er zo ellendig uitzag, en dat ik twee meisjes naar huis had gebracht, en veel plezier met ze had beleefd (lacht).»

«Ik heb reacties van mensen uit de gevangenis gekregen, die misdaden hadden begaan omdat ze met hun frustratie geen blijf wisten. Ik had gelukkig de sport als uitlaatklep - daar kon ik mijn agressie in kwijt. Maar ik strafte mezelf ook door te vaak te gaan stappen. Alleen: met twintig is het niet makkelijk om alle verleidingen te weerstaan als je geld en succes binnen handbereik hebt.»

Het volledige interview leest u in Humo 3693 van dinsdag 14 juni 2011.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234