Humo sprak met Pieter De Crem - en Washington leest mee (zegt WikiLeaks)
Humo wordt grondig gelezen op de VS-ambassade in Brussel. Dat blijkt in elk geval uit telexen van de ambassade die via WikiLeaks gelekt zijn. Eén van die telexen bevat de vertaling van het interview met defensieminister Pieter De Crem (CD&V) in de Humo van 14 juli 2009.
In het interview houdt minister De Crem onder andere een pleidooi voor meer Belgische troepen in Afghanistan, een stellingname die niet overal in de Wetstraat op gejuich werd onthaald. Telexen van een paar dagen later laten zien dat de VS onze defensieminister beschouwen als bijzonder nuttig voor hun buitenlandbeleid.
undefined
HUMO Hallo, minister De Crem? Tipt u zelf de VS-ambassade over uw interviews?
Pieter De Crem «Absoluut niet. Voor een weekblad is het toch een uitstekende zaak dat zijn interviews zo belangrijk worden gevonden? Het is bijvoorbeeld ook gebruikt tijdens de hearings in het Amerikaanse Congres over de aanstelling van ambassadeur Howard Gutman in ons land (de benoeming van Gutman werd op 24 juli 2009 goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat, red.). Dat interview is worldwide opgepikt omdat het politiek relevant was!»
HUMO Uw uitspraken over het sturen van meer Belgische troepen naar Afghanistan waren gesneden koek voor Hillary Clinton, en ze waren ook perfect getimed. Was dat zo afgesproken?
De Crem «Of mijn uitspraken gunstig zijn onthaald door het State Department (het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, red.), weet ik niet. Ik heb in 2009 voorgesteld om het Belgische engagement in Afghanistan te verlengen tot eind 2010. Daarna is er beslist over een verlenging tot eind 2011, én over een plafond van maximum 626 soldaten. Dat waren beslissingen van de héle federale regering, hè.»
HUMO Uit de gelekte telexen van de VS-ambassade blijkt dat ze u een nuttig hulpje voor hun buitenlandbeleid vinden. Laat u zich voor het karretje van de VS spannen?
De Crem «Dat soort opmerkingen doet me glimlachen. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik goede contacten heb met de Amerikaanse diplomatie, maar ik voer óns federaal regeerakkoord uit, en dat doe ik met overtuiging. België was in die periode trouwens niet het enige land dat zijn inspanningen in Afghanistan heeft opgedreven. Ook Frankrijk, Italië en Duitsland hebben toen een tandje bijgestoken.
»De telexen van WikiLeaks vertellen ook maar een stuk van de waarheid. Zo'n telex is niet meer dan een individuele interpretatie van een diplomaat van hoe de zaken ervoor staan. Als er belangrijke internationale beslissingen worden genomen, bijvoorbeeld binnen de NAVO, dan gaat daar uiteraard veel diplomatiek overleg aan vooraf, maar weinig pillow talk.
HUMO In de telexen staan ook gedetailleerde tips voor mevrouw Clinton over hoe ze het best communiceert als ze in België op bezoek komt. Speelt u haar dat soort tips door?
De Crem «Nooit. Ik heb niets te maken met de telexen die de VS-ambassade naar het State Department stuurt. Als ik met VS-collega's of de ambassadeur praat, geef ik mijn globale visie over bijvoorbeeld onze publieke opinie. Ze nemen daar notitie van, maar of ze daar iets mee doen is hun zaak.»
undefined
Lees het volledige artikel in Humo 3705 van dinsdag 6 september 2011.