null Beeld

Humo Sprak Met Rik Torfs

Hij doet niet mee met de verkiezingen, en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid doet hij binnenkort ook helemaal niet meer mee met CD&V. Humo sprak met professionele querulant/galmende windvaan/onverschrokken vernieuwer (schrappen wat niet past) Rik Torfs.

Eric Goens

Het is niet zo dat ik u wil onderschatten, beste lezer, maar tenzij u weet wie Zeger Bernard Van Espen is, mag u de volgende alinea's overslaan.

Zo, Marc Reynebeau zijn we bij dezen kwijt, maar u bent er gelukkig nog. Van Espen dus, alias Espenius, was in de jaren 1700 zo'n beetje de Rik Torfs van vandaag. Ook kerkjurist, ook eeuwige recalcitrant, ook alomtegenwoordig - Torfs ten voeten uit, quoi.

Espenius had dermate lak aan alles dat hij op den duur weigerde om nog les te geven, zelfs een leerstoel van zes weken weigerde hij pertinent. Dat verhinderde hem namelijk om na te denken. 'De vergelijking is te veel eer, maar zo’n contemplatief bestaan, ik zou dat ook kunnen,' grijnst Rik Torfs. 'Eén van mijn zwakheden blijft dat ik nogal snel inga op een appel van buiten, maar ik kan heel goed alleen zijn. Ik verlang daar zelfs naar.'

Rest nog de belangrijkste parallel: in het gezegende jaar 1728 werd Espenius eruit geknikkerd door de KU Leuven, in opdracht van de aartsbisschop van Mechelen. Hij had het iets te bont gemaakt met zijn wereldse bespiegelingen over de heilige maagd en de pauselijke almacht.

Het zou Rik Torfs ook kunnen overkomen, opper ik, als eeuwige luis in de pels van kerk en partij. Hij grijnst, andermaal: 'Recalcitrantie is een opdracht. Mensen die nóóit last met hun superieuren hebben gehad, moeten zich vragen stellen. Dan heb je je werk niet goed gedaan. Je kan je niet verdiepen in een discipline én beste maatjes blijven met het systeem, dat is onverenigbaar. Alleen onbenulligheid behoedt mensen voor vervolging.'

HUMO Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat uw recalcitrantie in de politiek een stuk hardnekkiger is dan in uw vakgebied.

Rik Torfs «Op dit moment misschien wel. Maar ik ben in het verleden ook zeer kritisch geweest voor de kerk, wat echt niet makkelijk is geweest. In de tijd van kardinaal Danneels betekende dat per definitie dat je nergens werd geïnviteerd - voor hem was ik persona non grata.

»Daardoor heb ik sneller voor een internationale carrière moeten kiezen: alleen in dat circuit kon ik aan het woord komen. Binnen de Belgische kerk was mijn stem onbestaande.

»Maar ik was niet per se op het martelaarschap uit. Ik heb daar een vrij aparte definitie van: alleen ijdelheid maakt het martelaarschap mogelijk. Wíl je een martelaar worden, dan ben je eigenlijk een carrièrist. Het martelaarschap moet je overkomen, je kan er nooit naar streven.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234