null Beeld

Humo sprak met Tom Barman & Tim Vanhamel

Tim Vanhamel stond op Pukkelpop achteloos lesjes in rock-'n-roll te geven bij Magnus, het heerlijk ongemanierde danspasje van Tom Barman. Ja, die van dEUS. En van zijn oceanische zelve. Magnus - het project van Barman met CJ Bolland - is klaar met zijn tweede plaat. Live staat Vanhamel dus mee op het podium.


Over de gevoelige artiest

Tom Barman «Bij ons thuis heerste een gezond wantrouwen tegenover de gevoelige artiest, een goedbedoeld dédain tegenover de fragiele kunstenaar. 'Zoek dan een normale job, gast' - dat soort aards realisme. Nu, ik voel dat vuur in mij, ik bén een kunstenaar. Maar ik zal dus nooit vergeten dat ik ervoor gekozen heb. En dat ik niet moet zeiken.»


Over solliciteren

Tim Vanhamel «Ik heb lang in alle ernst gedacht dat muziek maken geen job is. Als iets je passie is, redeneerde ik, kun je het toch geen werk noemen? En dus heb ik jarenlang gedacht dat ik werkloos was. Ik ben toen gaan solliciteren bij een kledingbedrijf, en pas daarna besefte ik dat werk en leven perfect mogen samenvallen. Eigenlijk werd ik plots wakker in mijn eigen leven, en stelde ik vast: 'Wow, dat valt hier goed mee. Meer nog: het is zálig.'»


Over cynisme

Vanhamel «Cynisme is kanker. Ik ren er met volle overgave van weg. Ik luister ook niet graag naar liedjesteksten die cynisch zijn, en ik ben allergisch aan stand-upcomedians met een hoger diploma zwartgalligheid. Zelfs ironie maakt me onbehaaglijk: de wereld vanop een superieur afstandje beschouwen, ik vind dat zo póver.»


Over muzikale samenwerkingen

Barman «Soms willen we een vaste waarde, zoals Tim. Soms gaat het om iemand met wie we al lang iets wilden doen. Soms werken we met iemand samen omdat hij de buurman is – zo prozaïsch kan het zijn. Soms is het een noodgeval dat goed uitdraait: hebben we bijvoorbeeld een congaspeler nodig, en blijkt die vervolgens de pannen van het dak te spelen. En soms is het ook gewoon: de gast die we de nacht voordien op café zijn tegengekomen (lacht)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234