Humo sprak met Tony Mary

Zes weken na zijn ontslag gunt Tony Mary ons een blik in de interne keuken van de VRT: 'Er was geen geld om te koken: ik wist dat we rauwe patatten gingen eten.' Comme Chez Tony.

'Ik sta op straat,'
Tony Mary
'Wat gaat u nu doen?'
'Lunchen,'
Geert Bourgeois

Ik ben voor tekst en uitleg bij Tony Mary thuis - mooie straat, Elsene. Hij heeft zelf een blocnote klaar liggen, leeg blad. Ik mag zijn verhaal brengen op één voorwaarde, heeft hij me al gezegd: dat ik het helemáál breng.

Men zoeke dus een gemakkelijke stoel.


HUMO Het zou uw laatste job worden, zei u bij uw aantreden, daarna wenkte het pensioen.

TONY MARY « Dat is een statement dat me nog achtervolgt, ja. En het hád best mijn laatste job kunnen zijn. Er is nóóit een probleem geweest met de man die mij aangeworven had, Dirk van Mechelen, nochtans niet de gemakkelijkste mens die er rondloopt. Want veel dingen zijn vreselijk opgeblazen, hé? Sporza werd altijd zo'n eigengereid initiatief genoemd, maar het is wél goedgekeurd door de volledige raad van bestuur én door de minister. Er is veel over gedebatteerd, dat is juist, maar ik heb als gedelegeerd bestuurder dikwijls veel moeten discussiëren.

» Maar dan komt de tweede helft, en daarin is het van in het begin verkeerd gelopen, want de nieuwe minister van Media Geert Bourgeois vond onmiddellijk dat de gedelegeerde bestuurder te veel macht had en hij deed een aantal uitspraken, bijvoorbeeld over Sporza, zonder dat hij geïnformeerd was. We werden onmiddellijk in de hoek gedrongen.

» Om alles goed te begrijpen, is 26 augustus 2005 een belangrijke datum. Toen werd er gezegd: de VRT wordt een EVA, een Extern Verzelfstandigd Agentschap, iets waar de overheid richtlijnen aan geeft. Waarmee dus het fundament van de openbare omroep onderuit gehaald werd, want dat fundament is de volledige onafhankelijkheid van de politiek.

» Die EVA werd uiteindelijk in december afgevoerd, maar dan kwam er in mei 2006 die absurde decreetswijziging die stelt dat voortaan de raad van bestuur alle strategische beslissingen neemt. Ik weet niet eens of de VRT met dat nieuwe decreet nog beantwoordt aan de definitie van een openbare omroep zoals de Raad van Europa die hanteert.»


HUMO 'Onder dat decreet kan ik niet functioneren,' had u ruim op voorhand aangekondigd. Men verwachtte daarom uw ontslag. Nam u het niet omdat u dan naar uw ontslagvergoeding kon fluiten?

MARY « Laat ik dat eerst klaar en duidelijk stellen: ik zou nóóit naar mijn ontslagvergoeding moeten fluiten hebben. Want ik had daar volgens mijn arbeidscontract recht op. Ik had het vaste voornemen nóóit ontslag te nemen. Ik zou wél procederen als het moest, de zaak voor de arbeidsrechtbank brengen - wat ik uiteindelijk ook heb moeten doen.

» En men moet er eens mee ophouden te zeggen dat ik daarom een geldwolf ben. Ik had in juli 2002 een contract afgesloten: dat zei wat ik moest doen en wat de andere partij moest doen. Het enige wat ik wou was dat dat contract werd uitgevoerd. Dirk van Mechelen had me gezegd: 'U kan niet meer verdienen dan 300.000 euro' - dat was minder dan de helft van wat ik verdiende. En mijn opzegvergoeding mocht maximum dertig maanden zijn - dat is zestig procent van wat normaal is voor iemand van mijn niveau, leeftijd en anciënniteit, namelijk 48 maanden. Maar ik heb daar niet lastig over gedaan: ik heb getekend, voor een bepaalde job met bepaalde bevoegdheden.

» Maar twee jaar later kwam een andere minister me dus vertellen: 'We gaan uw bevoegdheden uithollen! En bovendien ga ik uw ontslagvergoeding niet betalen!' Dan heb je geen rechtsstaat meer, hé? Ik heb Bourgeois verschillende keren gezegd: 'Gij, als minister en dus vertegenwoordiger van de rechtsstaat, én als jurist, zoudt de eerste moeten zijn om te weten dat zoiets niet kan.'»

U vindt het volledige interview met Tony Mary in Humo 3453

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234