null Beeld

Humo sprak met Vera Dua, voorzitter van Groen!

'Ik, zwakke punten? Ik kan niet meteen iets bedenken.' Het toch nog vrij kloek uitgevallen Vera Dua-interview.

Redactie

Stel dat er een groene Noël Slangen bestond: zou die dan een betere precampagne kunnen verzinnen dan de klimaathype die de afgelopen maanden, met dank aan Al Gore, over de planeet is getrokken? En toch lijkt de partij van Vera Dua ook nog wel een langgerekte dioxinecrisis te kunnen gebruiken voor ze er, na de oplawaai van 2003, weer helemaal bovenop is. Al zien wij dat volgens de voorzitster van Groen!, niet geheel onverwacht, compleet verkeerd.

Net voor we bij Vera Dua binnenstappen, bericht de radio over de elektriciteitsrekening van Al Gore: met een maandelijks verbruik van 21.000 kilowattuur doet de voormalige toekomstige president van de Verenigde Staten het minstens tien keer beter dan de gemiddelde Amerikaan. 'Het zal zijn geloofwaardigheid geen deugd doen', weet de voormalige Vlaamse minister van Landbouw en Milieu (1999-2003). Conservatieve denktanks die haar willen klissen, mogen zich de moeite echter besparen. Een verwarmde zwembad heeft Dua niet, en voor het overige: 'Allemaal spaarlampen, dank u wel.'


HUMO Maar daarvoor kwamen we dus niet. Hoe vaak hebt u het zich al beklaagd dat u in 2003 de leiding van Groen! hebt overgenomen?

VERA DUA (verbaasd) « Nog geen enkele dag! Waarom zou ik? Toen de partij mij eind 2003 vroeg om voorzitter te worden, heb ik die opdracht met veel enthousiasme aanvaard. Ik heb mezelf toen twee grote doelen gesteld: ik wilde voor Groen! opnieuw een plek in het politieke landschap veroveren - wat bij de verkiezingen van 2004 en 2006 gelukt is - en ik vond dat de partij grondig vernieuwd moest worden. Ook dat is aan het lukken: het is de bedoeling dat we in juni een nieuwe generatie ecologisten naar Kamer en Senaat sturen.»


HUMO Sinds de pijnlijke nederlaag bij de federale verkiezingen van 2003 is uw partij alleen nog in het Vlaams Parlement vertegenwoordigd. Hoe frustrerend is dat?

DUA « Swingen doet het daar niet echt. Gelukkig is er enige beterschap merkbaar sinds Marleen Vanderpoorten het voorzitterschap heeft overgenomen van Norbert De Batselier. Maar ik kijk zeker niet neer op ons oppositiewerk daar. Als er ministers in de fout gaan, leggen wij de vinger op de wonde: die controle is belangrijk in een democratie.»

U vindt het volledige interview met Vera Dua in Humo 3470

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234