null Beeld

Humo tipt: theater 'MACBAIN'

Cobain is in the air! U bent vorige week naar ‘Montage of Heck’ gaan kijken in de (voorlopig) eenmalige bioscoopvertoning – of u hebt de Kurt Cobain-documentaire al lang ergens op het internet zien rondslingeren – en bent nu alweer toe aan een nieuwe fix? Tijd voor theater!

Frederick Vandromme

Schrijver Gerardjan Rijnders heeft een mash-up gemaakt van de gezamenlijke dagen van de Nirvana-man en Courtney Love enerzijds, en ‘Macbeth’, Shakespeares beruchtste, anderzijds. Het Nederlandse theatergezelschap Dood Paard – in casu de acteurs Gillis Biesheuvel en Manja Topper – voert het op, kreeg daar al een hele rits enthousiaste recensies voor, en komt op 30 april ook naar Antwerpen voor de Belgische première in de Monty.

HUMO Hoe komt een mens erop?

Gerardjan Rijnders «Bij toeval. Ik had eerder al eens ‘Macbeth’ geregisseerd voor Toneelgroep Amsterdam. Later was ik op een Canarisch eiland, en daar las ik ‘Heavier Than Heaven’, een Cobain-biografie. Toen vielen me ineens allerlei overeenkomsten op tussen het echtpaar Macbeth en het echtpaar Cobain-Love. Echt opvallend véél overeenkomsten. Een gedeelde obsessie met baby’s, bijvoorbeeld. Cobain deed bijvoorbeeld al eens of hij zwanger was, en daarin herkende ik de frustratie van Macbeth omdat hij geen kinderen kon krijgen. En dan had je de ouders van Love: echte hippie-ouders die na haar geboorte de moederkoek hebben gemarineerd en opgegeten...»

HUMO Als ik me niet vergis, heeft Courtney Love een jaar of tien geleden eens bijna Lady Macbeth gespeeld, in een door Luc Besson te producen maar nooit afgewerkte film.

Rijnders «Dat wist ik niet, maar ze lijkt mij perfect voor die rol. Ik laat in het midden hoe Cobain gestorven is, maar kijk meer naar hoe ze na de geboorte van Frances Bean in hun huis rondzwalpten, helemaal aan de drugs en weg van de wereld. Doet dus heel erg aan ‘Macbeth’ denken, allemaal.»

HUMO ‘MACBAIN’ is tot stand gekomen zonder regisseur.

Rijnders «Dood Paard werkt nooit met regisseurs. Ze hebben wél nog een paar dingen toegevoegd aan mijn tekst. Voorafgaand aan het eigenlijke stuk voeren de acteurs eerst een soort compilatie uit interviews met Love en Cobain op. Daarna zie je een poppenkastversie van Shakespeares ‘Macbeth’, dat vertelt het verhaal tot op het moment dat mijn stuk begin, met name wanneer Macbeth terugkomt van zijn tweede bezoek aan de heksen. »Ik vond dat prima keuzes; mijn stuk is er vooral voor mensen die ‘Macbeth’ al heel goed kennen. Door die toevoegingen wordt het ook uitgelegd voor wie minder op de hoogte is.»

HUMO Zijn er tijdens de opvoering ook Nirvana-songs te horen, eigenlijk?

Rijnders «Dat zou je kúnnen zeggen. Dood Paard heeft er componist-muzikant Wessel Schrik bij gevraagd, en hij heeft enkele composities van Cobain bewerkt met middeleeuws klinkende instrumenten. Maar je moet al een héél grote Nirvana-kenner zijn om die nummers erin te horen (lachje).»

undefined


'MACBAIN' is te zien op 30 april in de Monty in Antwerpen en komt in mei nog naar Brugge, Genk en Mechelen. Meer info: hier!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234