null Beeld

Humo trakteert: kijk gratis naar een volledig seizoen van deze successeries

Valt het nieuwe tv-seizoen een beetje tegen? Humo zou Humo niet zijn als we ook daar geen oplossing voor wisten: volgende week vindt u bij dit prachtblad een unieke code waarmee u op lumiereseries.com één volledig seizoen van een serie naar keuze kunt downloaden. Hier alvast twaalf titels die u gezien móét hebben.

sw


Meer info over de actie vindt u hier »

The Bridge Aantal seizoenen: 3

De reeks die van de negen kilometer lange Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö een toeristische trekpleister heeft gemaakt. Het uitgangspunt van ‘The Bridge’ blijft even eenvoudig als geniaal: een lijk wordt teruggevonden op de brug, netjes neergelegd op de grens tussen Zweden en Denemarken, waardoor een Zweedse en Deense rechercheur verplicht worden om samen op jacht te gaan naar de dader. Geloofwaardigheid is niet altijd de belangrijkste bekommernis van de scenaristen, maar ‘The Bridge’ blijft spannend tot het einde. Net als het leven zelf! Na het eerste seizoen leek het concept niet voor herhaling vatbaar, maar ondertussen is er al een vierde serie afgewerkt, die later dit jaar in première zal gaan. ‘The Bridge’ kreeg bovendien al een remake die zich afspeelde aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, en deze herfst komt er op de Russische tv een versie waarin Rusland en Estland centraal staan. Om de grote droom van de bedenkers te laten uitkomen – een ‘The Bridge’ tussen Noord- en Zuid-Korea – lijkt de tijd dan weer niet echt rijp.

Al gezien? Kies dan voor ‘Below the Surface’ (één seizoen), een nieuwe Deense thriller die zich onder de grond afspeelt: in de metro van Kopenhagen, waar terroristen een treinstel kapen.

undefined


Midnight Sun Aantal seizoenen: 1

Wie dacht dat het in het noorden van Scandinavië allemaal peis, vree en rendieren was, zal na vijf minuten ‘Midnight Sun’ zijn mening herzien. In de openingsscène van deze misdaadreeks – bedacht door de makers van ‘The Bridge’ – wordt een man wakker, vastgebonden aan de wieken van een helikopter. De motor start, de wieken draaien en een paar seconden later ligt de ongelukkige verspreid over het glooiende groen rondom. Als de politie er na enig puzzelwerk achterkomt dat het slachtoffer een Franse zakenman was, vertrekt rechercheur Kahina Zadi uit Parijs richting Lapland, waar ze samen met een lokale collega de moord zal onderzoeken. ‘Midnight Sun’ is Noords noir dat zich voor een keer niet in de regen en het halfduister afspeelt, maar onder de middernachtzon – het blijft 24 uur per dag licht en iedereen loopt wat suf rond door slaapgebrek. Kiruna, het Zweedse stadje dat een paar kilometer moet opschuiven omdat de lokale ijzerertsmijn voor grondverzakkingen zorgt, bestaat trouwens echt.

Al gezien? Kies dan voor ‘Trapped’ (één seizoen), een IJslandse krimi over een havendorpje waar een lijk wordt gevonden terwijl er een sneeuwstorm over de daken raast.


Borgen Aantal seizoenen: 3

Nog altijd het absolute pronkstuk aan de Scandinavische tv-kroon en voor de verandering géén misdaadserie – tenzij u natuurlijk van mening bent dat alle politici corrupte zakkenvullers zijn. ‘Borgen’ is Deens voor ‘burcht’, en verwijst naar Christiansborg, het gebouw in Kopenhagen waar het parlement en het kabinet van de premier gehuisvest zijn en dus het politieke hart van het land. Onze gids door de burcht is het politieke groentje Birgitte Nyborg, die bij de start van de serie bijna per toeval tot premier verkozen wordt als haar tegenstanders in een schandaal betrokken raken. Zij en haar spindoctor Kasper Juul – voor de jongeren onder ons: Euron Greyjoy uit ‘Game of Thrones’ – moeten daarop proberen het programma van de Middenpartij enigszins ongehavend uit te voeren en ondertussen de aanvallen van politieke tegenstanders én zogezegde medestanders afslaan. Onbeschaamd didactisch – zelfs een weinig sexy thema als ‘de Europese Unie’ gaan de scenaristen niet uit de weg – maar drie seizoenen lang bijzonder intelligent en meeslepend.

Al gezien? Kies dan voor ‘The Code’, een Australische politieke thriller die gefilmd is in en rond het Parliament House in Canberra, over een groepje hackers die een samenzwering dreigen bloot te leggen.

undefined


Top of the Lake Aantal seizoenen: 2

Ooit was Jane Campion – met films als ‘The Piano’, ‘The Portrait of a Lady’ en ‘Bright Star’ – de meest eigenzinnige vrouwelijke regisseur van Hollywood, maar toen de filmindustrie te onservatief werd voor haar ideeën verkaste ze naar de televisie. In 2013 kwam ze op de proppen met ‘Top of the Lake’, een serie over een politieagente (gespeeld door Elisabeth Moss uit ‘Mad Men’) die in een klein Nieuw-Zeelands dorpje op zoek moet naar een verdwenen tienermeisje. Aan de buitenkant lijkt het een simpele misdaadthriller, maar onderhuids is ‘Top of the Lake’ een feministisch drama, waarin getoond wordt hoe vrouwen verdrukt en verstikt worden in een patriarchale maatschappij – we vermoeden dat Campions ervaringen in Hollywood voor inspiratie hebben gezorgd. Het eerste seizoen ging hier en daar nog een beetje van de rails, maar het nieuwe tweede seizoen – over de moord op een jong Aziatisch meisje dat in een bordeel in Sydney werkte – is over de hele lijn een voltreffer.

Al gezien? Kies dan voor ‘The Young Pope’, een drama van Paolo Sorrentino met Jude Law als de jonge, onconventionele paus Pius XIII. Evenveel star quality als ‘Top of the Lake’, maar een tikje meer patriarchaat.

undefined


The Fall Aantal seizoenen: 3

We zijn er tot nog toe in geslaagd om ‘50 Shades of Grey’ en opvolgers volledig aan ons voorbij te laten gaan, maar desalniettemin durven we met gerust gemoed te zeggen dat Jamie Dornan in ‘The Fall’ de beste acteerprestatie uit zijn nog jonge carrière neerzet. Hij speelt Paul Spector, een onschuldig ogende familieman en psychotherapeut die dubbelt als psychopaat – hij heeft de vervelende gewoonte zijn jonge vrouwelijke slachtoffers eerst wekenlang te stalken en ze daarna om het leven te brengen. Wat ‘The Fall’ zo bijzonder maakt, is dat je als kijker van bij het begin weet wie de seriemoordenaar is; de reeks draait vooral om de manier waarop rechercheur Stella Gibson (Gillian Anderson) moet proberen in het hoofd van de psychopaat te kruipen, hoe ze hem moet leren te begrijpen vooraleer ze hem kan vatten. Een kat-en-muisspelletje dat zeker in het eerste seizoen erg beklemmend kan worden.

Al gezien? Kies dan voor ‘Acquitted’, een Noorse dramaserie over een man die ooit ten onrechte verdacht werd van de moord op zijn vriendin en twintig jaar na de feiten zijn naam wil zuiveren.

undefined


Gomorra Aantal seizoenen: 2

Een serie gebaseerd op de verfilming van een boek? Dat klinkt niet veelbelovend, maar ‘Gomorra’ veegt alle vooroordelen in geen tijd van tafel. Deze Italiaanse reeks gaat over de Savastano-clan, één van de machtigste families in de camorra – zoals de maffia in en rond Napels genoemd wordt – en hoe die haar positie in de streek probeert te handhaven. ‘Gomorra’ is vooral sterk omdat de serie niet alleen aandacht heeft voor de capo’s en hun gewelddadige exploten, maar ook laat zien hoe de tentakels van de camorra door de hele maatschappij heen kronkelen, tot bij de jongeren van de wijk Scampia, die dromen van een bestaan als maffioso. Veel sympathieke personages zult u niet tegenkomen, maar deze blik op de onderbuik van Italië is wel uitermate beklijvend. Roberto Saviano, de auteur van het originele boek die sinds 2008 onder politiebescherming leeft, noemt het zelfs een meesterwerk.

Al gezien? Kies dan voor ‘1992’, een tiendelig drama over het corruptieschandaal dat in 1992 de Italiaanse politiek op haar grondvesten liet daveren, en voor opvolger ‘1993’, waarin de opkomst van Silvio Berlusconi – dankzij datzelfde schandaal – centraal staat.

undefined

Meer info over alle series die u kunt downloaden – bijna dertig in totaal – vindt u op humo.be/lumiere.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234