null Beeld

Humo trok naar de haartovenaar op zoek naar nieuw haar: de prijzen, de technieken, de klinieken

Jules Smedts is Vlaanderens meest gerenommeerde haarwerkspecialist; Coen Gho is Nederlands succesvolste haardokter. Hun levenswerk: kalende beroemdheden en gewone stervelingen nieuw haar geven.

Jan Stevens

'Op kaal worden rust een groter taboe dan op seks'

Haarwerken Smedts in Boom ziet er op het eerste gezicht uit als een doodgewoon kapsalon. Maar de meeste bezoekers komen hier niet voor een permanent of een kleurspoeling: ze willen een bos golvend nieuw haar.

‘Mijn vader opende de zaak in 1937,’ zegt haarwerkspecialist Jules Smedts (65), zélf gezegend met een paar flinke inhammen. ‘Toen was het nog een heel gewoon kapsalon. Begin jaren 70 bouwde ik het om tot een volwaardig haarwerkbedrijf.’ Jules is net als zijn vader François kapper van opleiding. ‘Vader voerde pruiken in uit Duitsland, maar ik vond die lelijk. Ik ging op zoek naar beter materiaal, trok op prospectie naar Azië en trof er een uitgebreid aanbod van kwaliteitsvol mensenhaar aan. De perfecte grondstof voor onze haarwerken.’

Jules haat het woord ‘pruiken’: ‘Dat klinkt verschrikkelijk denigrerend. Mensen hadden het vroeger meesmuilend over een ‘toupet’ of een ‘perruque’. Ik spreek altijd over ‘haarwerken’.’

HUMO Hoe je het ook noemt: een man of vrouw met een duidelijk zichtbare pruik op, is geen gezicht.

Jules Smedts «Zodra je kunt zien dat iemand een haarwerk draagt, is het een slecht product. Maar ik ben er zeker van dat ook in jouw kennissenkring mensen al jaren een haarwerk dragen zonder dat je er ooit iets van gemerkt hebt. Helmut Lotti was zeventien jaar klant bij ons. Niemand had door dat hij een haarwerk droeg. Als je een foto van de huidige Helmut ziet, lijkt hij toch verdacht veel op Vladimir Poetin? (lacht) Met onze haarwerken is ook zijn grote succes verdwenen.»

null Beeld

'Ik reis de wereld rond om het meest kwaliteits­volle haar uit te kiezen'

HUMO Zitten er veel BV’s onder uw clientèle?

Smedts «Toch wel. Veel BV’s willen niet met hun kaalheid in de openbaarheid komen. Over hen mag ik niets zeggen: beroepsgeheim. Ik praat alleen over degenen die er zelf voor uitkomen of wier ‘geheim’ ooit de pers gehaald heeft. Ex-wielrenner Johan Museeuw is hier klant. Het is nu een tijdje geleden dat ik hem nog gezien heb: hij soigneert zijn haarwerk zelf. In 2012 beweerde Danny Fabry tegen een journalist van Dag Allemaal dat hij een haartransplantatie had ondergaan in Nederland. Die journalist belde me: ‘Zou het kunnen dat Danny Fabry’s nieuw haar van over de grens komt?’ Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing. ‘Danny is al meer dan twee jaar klant bij ons. Hij heeft helemaal geen transplantatie gehad.’ Maar ‘ik draag een haarwerk’ was blijkbaar erger dan ‘ik heb een haartransplantatie ondergaan’. Nadien is Danny zich komen verontschuldigen.»

HUMO Rust er sowieso een taboe op kaal worden?

Smedts «Ja, meer dan op seks. Mensen vinden het lastig om te vertellen wat ze allemaal in bed uitspoken, maar ze vinden het nog veel lastiger om over hun kaalheid te spreken. Vraag maar eens aan een kalende jongen van een jaar of 15 wat hij daarvan vindt. Als je met een volle haardos gezegend bent, is het makkelijk om stoer te verkondigen: ‘Mij zou het niet storen om kaal te worden.’»

HUMO Kaalgeschoren mannen kunnen toch ook sexy zijn?

Smedts «Natuurlijk, maar kale heren die geen mooi gezicht hebben, zitten wél met een gigantisch probleem. Wij hebben één van onze klanten zelfmoord weten plegen: kaal worden had hem in een zware depressie geduwd.»

HUMO Zijn kaalheid was uitgegroeid tot een obsessie?

Smedts «Veel mensen zijn gefixeerd op hun haar. Net zoals er mensen zijn die de deur van de plastisch chirurg platlopen en hun lichaam laten verbouwen terwijl dat niet nodig lijkt. Je kunt daar uren met hen over discussiëren.

»Kijk, ik vind het tof dat mensen die een probleem met hun haar hebben, naar ons komen. Wie kaal wordt en zich daarbij neerlegt, belt ons niet. Wij zijn er voor die grote groep voor wie kaalhoofdigheid wél problematisch is. 35 procent van alle mannen neigt naar kaalheid, minstens de helft daarvan raakt daardoor in de miserie. Die mensen móéten wij helpen. Waarom denkt u dat zoveel bekende Vlamingen klant bij ons zijn? Ik vind het eerlijk gezegd bizar dat ze er niet over willen getuigen. Vrouwelijke BV’s pakken nog liever met hun borstvergroting uit dan met hun haarwerk.»

HUMO Ze komen langs de achterdeur binnen?

Smedts «Hoe weet jij dat? (lacht) We hebben ook aparte cabines voor hen, waar ze in alle discretie hun haarwerk kunnen laten verzorgen. Al stoppen we onze klanten liever niet in een donker hoekje. Een paar jaar geleden hebben we de zaak verbouwd en nu zitten mensen met identieke haarproblemen samen in een ruimte als ze dat willen. Ze beginnen met elkaar te praten en vinden zo begrip en steun.»


Biljartbal Trump

HUMO Wat vindt u van de haartooi van Donald Trump?

Smedts «Hij heeft een heilige schrik om zijn haar te verliezen. Hij draagt het van achteren naar voren en kamt het van de ene zijkant naar de andere. In werkelijkheid is hij zo kaal als een biljartbal. Zijn haarconstructie spuit hij vol lak waardoor die urenlang blijft staan. Maar als hij uit zijn bed komt, hangt dat haar tot op z’n schouders. Hij zou beter eens bij Haarwerken Smedts passeren.»

HUMO In de kamer hiernaast zag ik op een tafel een verzameling halve voetballen van plastic, met daaraan vastgemaakt plukken haar.

Smedts «Dat zijn de schedelvormen van klanten met stalen van hun echt haar. De vormen zijn even groot als hun kale plek en zijn de basis voor de microdunne kunsthuid waar hun haarwerk op bevestigd zal worden. Als de schedel helemaal kaal is, kleven we het haarstuk vast met medische pleisters. Als er nog haar is, verweven we het haarstuk ermee. Met je nieuwe haar kun je slapen, zwemmen, douchen.»

undefined

null Beeld

'In werkelijkheid is Donald Trump zo kaal als een biljartbal'

HUMO Dat nieuwe haar is mensenhaar?

Smedts «Ja. In 1 kilo mensenhaar van 45 centimeter lengte kruipt ontzettend veel werk: je moet dat selecteren, ontkleuren en opnieuw kleuren. Voor zo’n pakketje betalen wij ongeveer 1.500 à 1.800 euro. Korter haar kost ons 800 euro. Voor een haarwerk voor mannen gebruiken we gemiddeld 150 gram; voor vrouwen schommelt dat rond de 300 gram. Alles wordt volledig met de hand gemaakt.»

HUMO Waar komt dat mensenhaar vandaan?

Smedts «China, India, Spanje, Moldavië… Haarfabrikanten verzamelen het bij kappers en bij mensen die hun haar afknippen om een centje extra te verdienen. Bij de hindoes maakt het afscheren van hoofdhaar deel uit van hun rituelen. Al die bergen haar worden vervolgens op kwaliteit geselecteerd en in aparte partijen verdeeld. Ik reis zelf geregeld de wereld rond om het meest kwaliteitsvolle haar uit te kiezen.»

HUMO Hoeveel betaalt de klant voor zijn haarwerk?

Smedts «1.500 à 1.800 euro, afhankelijk van de grootte van het stuk en de lengte van het haar. Als je een doktersbriefje hebt, krijg je van het ziekenfonds 180 euro terug.»

HUMO U biedt ook haartransplantaties aan?

Smedts «Ja, maar die zijn maar geschikt voor 5 procent van alle kalenden. De kale plekken mogen niet te groot zijn. Bij een transplantatie verplaatsen we haar van de achterkant van het hoofd naar boven. Haar van de achterkant is immuun voor uitval. De wortels zijn anders gestructureerd. Daarom houden kaal wordende mannen altijd een rand haar over.»

HUMO Groeit dat verwijderde haar terug?

Smedts «Nee. Als de wortel is weggenomen, komt er niets in de plaats. Op één dag kunnen we tot zesduizend haren transplanteren. We hebben daar een chirurg voor in dienst. Een transplantatie lukt altijd, maar als het hoofdhaar dat er nog zat, óók begint uit te vallen, ben je terug bij af.»

HUMO Coen Gho ontwikkelde de haarstamceltransplantatie, waarbij niet het hele haarwortelzakje wordt verwijderd, maar een klein deel dat stamcellen bevat. Daardoor blijft volgens hem het haar aan de rand intact.

Smedts «Ik vrees dat die transplantatie rooskleuriger wordt voorgesteld dan ze is. Als ze echt zou werken, was ik daar wel als eerste van op de hoogte. Het is heel simpel: met een kaal hoofd kun je 100 jaar worden, met kanker niet. Er worden dus miljarden in het onderzoek naar kanker en andere levensbedreigende ziektes gepompt, maar niet in dat naar haaruitval.»

HUMO Voor vrouwen is kaal worden een nog groter probleem dan voor mannen?

Smedts «Ons clientèle bestaat uit 35 procent vrouwen en 65 procent mannen. Veel van onze vrouwelijke klanten hebben dun haar of verliezen hun haar door chemotherapie. We raden kankerpatiënten aan om vóór de start van hun behandeling langs te komen. Dan kunnen we een haarwerk maken dat er precies zo uitziet als hun echte haar. We helpen ook mensen die hun haar kwijtgeraakt zijn door een ongeluk of een brand.»

HUMO Bestaan er haargroeimiddelen die helpen?

Smedts «Nee. Ooit had je Minoxidil: een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk dat als bijwerking heeft dat er een fijn donslaagje begint te groeien als je het op je hoofd smeert. Het product stimuleert haartjes die nog niet afgestorven zijn om even hun kopje boven te steken. Een flacon kost handenvol geld en per maand heb je er drie nodig. Maar behalve tijdelijk wat dons, is er geen blijvend resultaat. Als haaruitval in je genen zit, word je vroeg of laat kaal.»

undefined

'Een haarwerk kost 1.500 à 1.800 euro. Maar als je een doktersbriefje hebt, krijg je 180 euro terug van het ziekenfonds'


Visitekaartje

Dokter Coen Gho (49) helpt in zijn haarklinieken in Maastricht, Amsterdam, Londen, Cap d’Antibes en Jakarta kalende prinsen en sjeiks, politici, artiesten als Frans Bauer en voetballers als Wesley Sneijder aan een dos vers haar. Samen met de Rotterdamse professor dermatologie Martino Neumann ontwikkelde hij de haarstamceltransplantatie. Gho bouwde zijn hypermoderne Hair Science Institute in Maastricht ondergronds, onder een schitterend historisch pand aan de rand van de stad. Een aparte celebrity-ingang is er niet. ‘In dit gebouw zijn er ook nog andere praktijken gevestigd, zoals bijvoorbeeld een osteopaat. Bekende mensen kunnen hier dus ook voor een pijnlijke rug langskomen.’

HUMO Het eerste waar u naar keek toen ik daarnet uw kantoor binnenstapte, was mijn kapsel.

Coen Gho «Je kapsel is nu eenmaal je visitekaartje. Onze haartooi bepaalt waar medemensen ons mee associëren. Maar ook een man met een volledig kaalgeschoren schedel, strak in het pak, kan heel mooi zijn.»

HUMO U bent een wetenschapper met een gevulde haardos. Waar komt uw persoonlijke fascinatie voor haar vandaan?

Gho «Ik heb geneeskunde gestudeerd, specialisatie dermatologie. Mijn toenmalige hoogleraar in Rotterdam had haar als hobby. In 1991 zei hij me: ‘Niemand weet iets over haar.’ Er was ook niemand in geïnteresseerd, want kaalheid is niet dodelijk. Ik heb toen meegewerkt aan een studie over de werking van Minoxidil. Dat onderzoek resulteerde in het eerste officieel geregistreerde middel tegen haaruitval. Als je het medicijn op je hoofd smeert, krijg je echt donshaar. Daarna heb ik me verder verdiept in de wetenschappelijke studie van haar. Ik specialiseerde me in tissue engineering, in het kweken van cellen. Stamcelonderzoek is nu heel hip, maar wij waren echte pioniers.»

HUMO In dat stamcelonderzoek zijn toch heel wat charlatans actief?

Gho «Veel artsen die nu stamceltherapie aanbieden, zijn kwakzalvers. Ze klooien maar wat aan, halen ergens stamcellen weg en injecteren die waar ze helemaal niet thuishoren. Dé basisregel bij stamceltherapie is nochtans: plant ze nooit op de verkeerde plaats. Want dan krijg je ellende. Ik haal een heel klein stukje van de haarwortel aan de achterzijde van het hoofd weg. In dat kleine stukje zitten er voldoende stamcellen om nieuwe haargroei op te wekken. Ik stop die cellen een paar uur in wat je kunstmest zou kunnen noemen, en stop ze vervolgens terug in de voorkant van het hoofd. Die ingeplante stamcellen groeien in negen maanden tijd uit tot nieuwe haartjes. Bij een traditionele haartransplantatie wordt de hele haarwortel weggehaald, wat voor littekens zorgt. Bij onze therapie is dat niet zo. Je ziet er niets van. We hebben talloze celebrity’s, muzikanten en royals behandeld. De meesten staan er liever niet mee in de belangstelling, maar ze zijn wél allemaal uiterst tevreden.»

HUMO Uw haarstamceltransplantatie werkt altijd?

Gho «Ja. In principe kan een ‘man met een hoefijzer’ via onze transplantatie weer een normaal kapsel aangemeten krijgen.»

HUMO ‘In principe’?

Gho «We bespreken altijd eerst wat bij iemand past. Het doel van een haartransplantatie is niet: hoe maak ik het nieuwe kapsel zo vol mogelijk, maar wel: hoe maak ik het zo natuurlijk mogelijk? Voor een man van 60 is het niet echt natuurlijk om de volle lange manen te kweken die hij op zijn 18de had.»


Mercedes met deuken

undefined

null Beeld

'Een behandeling kost tussen de 4.400 en de 9.000 euro'

HUMO U staat ondertussen bekend als de dokter die zowat heel bekend Nederland nieuw haar bezorgde.

Gho «Ik heb ook veel bekende Vlamingen behandeld, hoor. Dat groeit vanzelf: de ene beroemdheid maakt reclame bij de andere. ‘Als je kaal wordt, moet je naar Coen.’ Ze geven dan mijn gsm-nummer door en ik vind dat niet erg. We staan nu allemaal verwonderd te kijken naar wat een man als Donald Trump met zijn haar uitspookt, maar er zijn heel wat beroemdheden die net als Trump hun haar van de ene kant naar de andere over hun kale hoofd draperen. Iedereen denkt dat Emile Ratelband, de positiviteitsgoeroe van ‘Tsjakkaa!’, altijd veel haar gehad heeft. Dat was vroeger niet zo, hij camoufleerde het alleen heel goed, stukken beter dan Trump. Emile is bij ons in behandeling geweest en heeft nu opnieuw een normaal kapsel.

»Zelfs veel naaste medewerkers weten niet welke beroemdheden bij mij in behandeling geweest zijn. De celebrity’s eisen absolute discretie. Nu, ik heb het grote voordeel dat ik beroemdheden niet herken. In onze kliniek in Londen vroeg ik eens aan een man: ‘Wat is uw beroep?’ Waarna die niet meer bijkwam van het lachen: ‘Herkent u mij niet?’ ‘Nee, ik zou begot niet weten wie u bent.’ (lacht)

»Soms staan celebrity’s niet op anonimiteit: zanger en presentator Gerard Joling kwam er wel in primetime voor uit dat hij hier behandeld is. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor, want het heeft onze kliniek een flinke boost gegeven.»

HUMO U laat u niet uit het lood slaan door een prins of koning op uw behandeltafel?

Gho «Nee. Ik heb een heel simpel motto: ik behandel iedereen zoals ik zelf behandeld wil worden. Zodra die mensen hier op de stoel zitten, gedragen ze zich perfect normaal. Sommigen zijn óók bang voor de naalden (lacht). Zo was er die stoere American football-speler, een beer van een kerel: ik liet hem de naald zien en hij viel flauw (lacht).»

'Een man met een hoefijzer kan via onze transplantatie weer een normaal kapsel krijgen'

undefined


HUMO Komen er veel vrouwen op consultatie?

Gho «Steeds meer. Ongeveer 40 procent van alle vrouwen krijgt vroeg of laat met haaruitval te maken. Bij de mannen is dat 80 procent. Dames camoufleren hun kale plekken soms heel vernuftig. Dan denk ik: ‘Waarom komt die mevrouw bij me langs?’ Ze lijkt een schitterend kapsel te hebben, tot ze me de kale plek toont.»

HUMO U hebt geen bezwaar tegen pruiken of haarstukjes?

Gho «Nee. Voor wie een gigantische haarbos ambieert, is een kwaliteitspruik zelfs ideaal. Maar bijna alle mannen en vrouwen raken op een bepaalde leeftijd die pruik beu. ‘Ik wil dat ding niet meer.’ Onlangs behandelde ik een jongen van 35 die al verschillende haarwerken geprobeerd had. Hij kon niet naar de sauna of met zijn kinderen stoeien en hij was dat spuugzat.

»Ken je Finasteride? Dat is een medicijn tegen prostaatvergroting dat als bijwerking heeft dat het haaruitval stopt. Nu wordt dat als Propecia en Proscar ook voorgeschreven voor jonge mannen, om hun haaruitval zoveel mogelijk af te remmen. Dat zijn momenteel de beste middelen tegen haaruitval, alleen hebben ze soms vervelende bijwerkingen.»

HUMO Zoals?

Gho «Impotentie. Daar zit je als man niet echt op te wachten (lacht).

»Nee, een haartransplantatie is volgens mij de meest natuurlijke weg om je haar te herstellen. Bij brandwonden worden al jaren stukjes gezonde huid naar beschadigde plaatsen getransplanteerd. Wij doen eigenlijk net hetzelfde met onze haarstamceltransplantatie: ik heb als allereerste een brandwondenpatiënt zijn wenkbrauwen teruggegeven.»

HUMO Hoe ziet een doorsnee behandeling er bij u uit?

Gho «Die duurt van ’s morgens halfacht tot zes uur ’s avonds. Eerst krijg je een kopje cafeïnevrije koffie, dan wordt je hoofdhuid geschoren en plaatselijk verdoofd. De stamcellen worden er vervolgens uitgehaald. We gaan maar een paar millimeter diep. Een behandeling bij de tandarts is veel erger. Daarna worden de stamcellen op kweek gezet, gaan we lunchen en een paar uur later worden ze op de juiste plek ingeplant. Je vertrekt littekenvrij terug naar huis.»

HUMO En negen maanden later heb ik gegarandeerd haar?

Gho «Na negen tot twaalf maanden zie je het eerste haar, waarna het doorgroeit tot kwalitatief goed haar. Een behandeling kost tussen de 4.400 en 9.000 euro, afhankelijk van het aantal grafts, het aantal haarzakjes, dat verplaatst moet worden. Van één haar maken we nu twee haren, maar we hebben al wetenschappelijk aangetoond dat we van één haar ook vijf haren kunnen maken. Ons ultieme doel is: honderd haren van één haar. Zover zijn we nog lang niet, al weet ik zeker dat het mogelijk is.»

HUMO U hebt nog bloeiende haarklinieken in Amsterdam, Londen, Cap d’Antibes en Jakarta. U bent ondertussen een heel rijk man?

Gho «Toch niet. Ik rij met een Mercedes uit 2006 met twee deuken in: hij staat hier op de parking (lacht). Ik doe nog steeds mijn boodschappen in de Lidl en ga met de kinderen naar McDonald’s.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234