null Beeld

Humor: Balls of Steel

Voor wie zich afvroeg waar hij gebleven was: twee jaar geleden verkaste de eens zo alomtegenwoordige Hans Otten van het toenmalige VT4 naar het productiehuis Eyeworks, om daar als hoofd Research & Development in zelfgekozen afzondering nieuwe programmaformats uit te denken. Die strategie werpt nu zijn eerste vrucht af in de vorm van ‘Balls of Steel’, een vanavond op 2BE van start gaand verborgencameraprogramma dat in goede banen wordt geleid door de lieve, kleine William Boeva.

Noud Jansen

Hans Otten «‘Balls of Steel’ is tien jaar geleden ontstaan in de UK, en al sinds die tijd hebben verscheidene Vlaamse tv-makers geprobeerd om een Vlaamse versie van de grond te krijgen – ik was er zelf al mee bezig toen ik nog bij VT4 zat. Niemand kreeg het aan een zender verkocht, wellicht omdat men vreesde dat het een iets te choquerend programma zou zijn voor de gemiddelde Vlaming. Maar het is nu dus wél gelukt.

»Het gaat zo: je hebt negen specifieke typetjes, gespeeld door acteurs, en per aflevering laten vijf van hen aan William en het studiopubliek een filmpje zien van een verborgencameragrap van die week. Het publiek beslist wie van de vijf het meest heeft getoond dat hij of zij over stalen ballen beschikt, en dus de aflevering wint.

»Zo is er Nancy Nympho, een jonge vrouw die alle bezette mannen het bed in probeert te praten, nog het liefst waar hun vrouw bij is. En je hebt Gastapo, een Congolees die een jaar geleden in België is komen wonen en nu íéts te blij is dat hij een job heeft gevonden als GAS-ambtenaar: hij deelt boetes uit aan joggers die de muziek in hun oortjes te luid hebben staan, of aan strandgangers die zonder bouwvergunning een putje zitten te graven. En De Blote Madam is een dame die altijd wel een reden vindt om in het openbaar haar kleren uit te trekken. Els Meyvisch heet ze in het echt, en ze is een een ex-stripteaseuse. Vijftien dames heb ik op mijn bureau mogen ontvangen voor een Blote Madam-auditie: dat was niet onaangenaam.»

HUMO Jij speelt zelf ook een typetje.

Otten «Ja, ik speel de quizmaster from hell in de zogeheten ‘Grote Hans Otten quiz’, waarin het de bedoeling is om iedere keer op een andere manier een nietsvermoedende kandidaat erin te luizen. We zorgen ervoor dat zijn buzzer niet werkt, bijvoorbeeld, of hij moet zo veel mogelijk voorwerpen memoriseren die we aan een rotvaart voor ’m langsgooien, zodat hij geen flauw idee heeft. Of oneerlijke kennisvragen: twee kandidaten zitten mee in het complot, de derde is de klos. De eerste krijgt de vraag ‘Hoe heet de tekenaar van ‘Kuifje’?’, de tweede ‘Hoe heet de tekenaar van ‘Jommeke’?’ en de derde ‘Hoe heet de tekenaar van de uit de hippiestroming voortvloeiende stripbeweging die vooral een satirische weerklank vond in de vrijheidsbeweging van midden jaren 60?’ En ze trappen er glansrijk in, hè (lacht). Blijkbaar zijn mensen toch nog altijd onder de indruk van een tv-decor, ook al is dat samengesteld uit aftandse rommel die we in de decorhal van VTM vonden – ik geloof dat de panelen nog uit ‘De juiste prijs met Jan Theys’ komen.»

HUMO In het Britse origineel onderwierp jouw tegenhanger Alex Zane een nietsvermoedende kandidaat eens aan een ‘Shocking Game’, waarin die kandidaat bij ieder foutief antwoord een elektrische schok kreeg toegediend. Zeg me alsjeblieft dat jij dat ook gaat doen.

Otten «Nee, sorry, dat hebben we niet overgenomen. Maar ’t is wel edgy genoeg, hoor. We hebben bijvoorbeeld een spelletje met een hartslagmeter, waarin een heteroman met allerlei foto’s wordt geconfronteerd: alles wat neigt naar homoseksualiteit doet z’n hartslag stijgen, en alles wat neigt naar heteroseksualiteit doet z’n hartslag dalen.»

HUMO Lachen!

Otten «Da’s de bedoeling, ja.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234