null Beeld

Humor: Loslopend wild

Een vrouw die zich, in het vooruitzicht van een potje stomende kantoorseks, per abuis op het bureau van de verkeerde collega drapeert, of een dame die maar rond de pot blijft draaien wanneer men haar vraagt wat ze zo lang in het wc-hokje heeft uitgevreten: 't zijn maar twee van de vele sketches uit de nieuwe achtdelige Eén-reeks 'Loslopend wild'.

Katrien Depecker

Daarin wordt op luchtige wijze weergegeven hoe verschillende generaties vrouwen (de cast reikt van rijzende ster Anemone Valcke tot gevestigde waarde Reinhilde Decleir) de dag heelhuids proberen door te komen, maar zich daardoor net nog dieper in de nesten werken.

Bedenkster Charlotte Vanhecke, die eerder ook al meewerkte aan 'Benidorm Bastards', putte inspiratie uit het dagelijkse leven.

Charlotte Vanhecke «Ik heb samen met drie andere vrouwen het scenario geschreven, en daarvoor hebben we ons gebaseerd op wat we dagelijks rondom ons zien. Uiteindelijk bevat 'Loslopend wild' tweehonderd sketches – vijfentwintig per aflevering – maar we hadden nog een pak meer ideeën: de inspiratie blééf maar komen (lacht).

»De aanzet tot 'Loslopend wild' waren enkele competitieve oma's die ik bezig hoorde tegen elkaar. Tegenwoordig heb je veel jonge grootmoeders – zestigers – en die lijken elkaar alsmaar te willen overtroeven: ze scheppen op over hun talenkennis, of vechten om de aandacht van hun kleinkind.

»Als ik zoiets tegenkom in het echte leven, denk ik: 'Dat is geknipt materiaal voor een tv-programma!' Et voilà: 'De bommabattle' is een wekelijks terugkerende sketch geworden. Reinhilde Decleir, Gilda De Bal en Camilia Blereau spelen daarin oma's die mekaar constant proberen de loef af te steken – wat weleens durft te escaleren.

»Maar het gaat evengoed over dertigers en veertigers die te veel hooi op hun vork nemen en zichzelf daardoor in de problemen werken. Ik zie dat zelf bij mijn vriendinnen: ze willen een succesvolle carrière, een liefdevol gezin, leuke hobby’s én een drukke sociale agenda. Maar dat lukt natuurlijk niet zomaar.

»Nu, het programma levert daar geen kritiek op: de moderne vrouw wil gewoon veel en denkt dat ze alles ook kan bolwerken omdat ze kan 'multitasken'. De humor van 'Loslopend wild' zit in de herkenbaarheid van de situaties waarin je daardoor als vrouw terechtkomt.»

HUMO Zoals in 'Rap-rap', een sketch waarin de dagdagelijkse handelingen versneld worden weergegeven.

Vanhecke «Ja. De kinderen worden dan niet meer afgezet aan de crèche, maar snel-snel binnengesméten. En de was wordt gewoon op het rek uitgekieperd in plaats van netjes opgehangen.

»'De vechter' komt ook wekelijks terug. Daarin komt Inge Paulussen telkens in een situatie terecht waarin ze wordt geconfronteerd met zaken die ze niet onder controle heeft. Neem nu de autokeuring. Die mannen ginder kunnen je echt het gevoel geven dat je niet met de auto kunt rijden: dan vragen ze je om de mistlampen te doen branden, en o wee als je die niet meteen kunt vinden.

»Op dat moment steekt de vechter de kop op en verandert de brave vrouw in een harde tante in latexpak die de boosdoeners een oplawaai geeft. In gedachten hebben we het allemaal al gedaan: ík kan me in elk geval bijzonder goed in dat item vinden (lacht).

»Elke aflevering eindigt met 'Sing-along', een sketch waarin een vrouw meezingt met een liedje – in de auto, in de badkamer of op kantoor – en zich daarin volledig laat gaan.

»Alle andere sketches staan los van mekaar en bevatten een mix aan personages: van pubermeisjes over verbaasde moeders tot oma's. En er doen ook mannen mee, want die zijn natuurlijk onmisbaar in een programma over de doorsneevrouw. Hoe kijken zij naar een shoppende vrouw? Wat denken ze als ze ons horen tetteren op een terras? Onder meer Lucas Van den Eynde en Ben Segers vertolken de mannelijke personages.»

HUMO Snapten ze alle grappen?

Vanhecke «Laat ik het zo zeggen: de manier waarop ze de sketches speelden, bewees toch dat de situaties hun niet vreemd waren (lacht)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234