null Beeld

Humor: Loslopend wild

‘Vrouwen zijn gek, mannen zijn stom. En de reden waarom vrouwen gek zijn, is dat mannen stom zijn.’ Elke gelegenheid is goed om de Amerikaanse comedian George Carlin te parafraseren. Het verschil tussen mannen en vrouwen blijft het fundament van goede comedy. Dat blijkt ook uit ‘Loslopend wild’, de sketchshow op Eén die zijn tweede jaargang in dartelt. De bedoeling was om actrice Camilia Blereau tot een luchtig gesprekje te verleiden, maar kijk, voor we het weten boren we een ander fundament aan: geld. En toch was de openingsvraag vrij onschuldig.

Tim Van Steendam

HUMO Je bent alomtegenwoordig dezer dagen: ‘Loslopend wild’, ‘Kinderen van Dewindt’...

Camilia Blereau «Correctie: ik ben alomtegenwoordig in heruitzendingen, maar daar verdien je als acteur geen rotte bal mee. Een Vlaamse acteur wordt betaald per prestatie. Dat is een groot verschil met Engeland, waar de acteurs eigenaar zijn van hun auteursrechten. Bij elke heruitzending worden ze dus uitbetaald. ‘F.C. De Kampioenen’ mag hier nog honderd keer uitgezonden worden, Boma en co zullen er geen frank meer mee verdienen. Gelukkig is de Acteursgilde dankzij actrice Lien Van de Kelder bezig met onze nevenrechten (vorm van auteursrechten, red.). Zij behaalde een master in de intellectuele rechten en werkt op het kabinet van minister Vande Lanotte.

»Weet u dat ik in 2012 bijna zes maanden op den dop heb gestaan? Nochtans werkte ik keihard aan drie verschillende televisieseries en theaterstukken. Daar kruipt veel repetitietijd in, maar ook daar worden we niet meer voor betaald. Intussen werk ik als havengids in Havencentrum Lillo, een educatie- en informatiecentrum in het Antwerpse havengebied. Ik geef er rondleidingen voor middelbare scholen.»

HUMO Zijn er veel acteurs met een bijbaantje?

Blereau «Meer en meer. Veel acteurs geven les aan een academie of gaan opnieuw studeren. Daarnaast blijven reclamespots een mooie bron van inkomsten.»

HUMO Toch heerst er in televisieland een hoerasfeertje: onze series gaan internationaal, onze acteurs winnen prijzen.

Blereau «Sommigen doen het uitstekend, ja. Maar we zijn ongeveer met een duizendtal professionele acteurs. In Vlaanderen is dat veel te veel. Begrijp me niet verkeerd: ik hou zielsveel van het leven als acteur. Maar het is vaak vechten tegen de bierkaai. Je probeert zo veel mogelijk audities mee te pikken, maar je wordt niet altijd gekozen. Ik ben er intussen 62. Het zij zo.»

HUMO Ik durf er bijna niet over te beginnen, maar de tweede reeks van de humoristische sketchshow ‘Loslopend wild’ gaat van start.

Blereau «O, maar daar heb ik me echt goed geamuseerd, met al die vrouwen voor en achter de schermen. De scenariste, Charlotte Vanhecke, is zó’n toffe madam. Ze schreef en regisseerde de tweede reeks net na de bevalling van haar kind (lacht). Wellicht zat ze in één of andere postnatale fase toen ze die geweldige sketches schreef.

»Voor Gilda De Bal, Reinhilde Decleir en mijzelf schreef ze speciaal de bomma-­battles, sketches waarbij iets oudere vrouwen met elkaar in de clinch gaan. Prettig om te doen. Ik krijg er ook veel reacties op: ‘Dat was precies mijn schoonmoeder!’ (lacht) Charlotte heeft echt een neus voor doordeweekse dialogen.»

HUMO Valt het u trouwens ook op dat bij televisieseries altijd de acteurs in het spotlicht staan, soms de regisseur, maar nooit de scenarist?

Blereau «Dat is inderdaad heel vreemd, want we hebben alles aan die mensen te danken. Ik hoor acteurs vrij dikwijls foeteren, op kap van de scenarist: ‘Die dialogen trekken op niets!’ Soms denk ik dat ze een excuus zoeken voor hun gebrek aan inzicht in de structuur van een verhaal. Oei, dat zal me door mijn collega’s niet in dank afgenomen worden.»

HUMO Ach, we staan in een uithoekje van Humo. Niemand zal ons lezen.

Blereau (lacht) «Dan is het goed.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234