null Beeld

Humor: Tegen de sterren op

Wat hebben Adil El Arbi, Otto-Jan Ham, Luk Alloo, de Lau en Patje Krimson met elkaar gemeen? Het correcte antwoord is ‘Guga Baúl’. De man die van ‘in andermans huid en stem kruipen’ zijn beroep heeft gemaakt, neemt in het vijfde seizoen van ‘Tegen de sterren op’ al deze manspersonen – en nog veel meer – voor zijn rekening.

td

Guga Baúl «Blij dat het jullie is opgevallen, want dat was inderdaad de bedoeling. Er wordt vooral nog meer in de studio, voor een levend publiek, opgetreden. Er zijn twee zijpodia bijgekomen, één voor stand-ups en aankondigingen, zoals van omroepster Eva Daeleman/Ella Leyers, en één voor de sketches in kleinere decors, zoals ‘De ideale wereld’. De bedoeling is om er nog meer een wervelende liveshow van te maken, een beetje à la ‘Saturday Night Live’.»

HUMO Er is een karrenvracht nieuwe imitaties te bewonderen. Was dit vijfde seizoen ook voor de acteurs harder werken?

Baúl «Ik ben dit seizoen alvast meer dan ooit van nul moeten beginnen. In het verleden kwam ik geregeld aandraven met BV’s waarvan ik wist dat ik ze onder de knie had. Een aantal daarvan is in de vorige seizoenen geregeld teruggekeerd. Maar dit seizoen kwam productiehuis Dedsit met een hele lijst nieuwe namen op de proppen.»

HUMO Krijgen jullie die typetjes dan in de maag gesplitst?

Baúl «Als ik iemand absoluut zie zitten, dan kan ik die nog altijd voorstellen. Otto-Jan Ham had ik bijvoorbeeld vorig seizoen al aangereikt, maar dat is er nu pas van gekomen. Als de programmamakers zelf iets voorstellen, dan mogen we dat wel laten bezinken. Zie ik het na wat oefenen niet goedkomen, dan kan ik wel passen. Al gaat Dedsit er meestal wel van uit dat we de imitaties tot een goed einde brengen.»

HUMO Jij tourt ook buiten ‘Tegen de sterren op’ als stemmenimitator. Doen de anderen vaak een beroep op jouw expertise?

Baúl «Ik zou dat best leuk vinden, maar het gebeurt eigenlijk niet. Ik betwijfel trouwens of stemimitaties coachbaar zijn. Het is grotendeels een gave, en die kun je moeilijk overbrengen. Daarnaast is elke imitatie, voor ieder van ons, een nieuwe, persoonlijke zoektocht.»

HUMO Wie vormde voor jou de grootste uitdaging?

Baúl «Luk Alloo. Met zijn typische overenthousiaste stijl lijkt hij misschien een hapklare brok, maar dat viel tegen. Intonatie en accent zijn vrij snel te imiteren, maar ik heb lang geworsteld met zijn stemtimbre. Uiteindelijk is het misschien wel mijn favoriete typetje van het seizoen geworden. Maar ik kan ook genieten van wat mijn collega’s presteren. Ik lig telkens dubbel als ik Nathalie Meskens Maggie De Block zie vertolken. Chapeau, ook voor de grimeuses!»

HUMO Dit seizoen imiteer je ook Chris Van den Durpel, zowat de uitvinder van het genre in Vlaanderen. Is hij een voorbeeld voor jou?

Baúl «Dat zal wel zijn! Als kind kluisterde ‘Chris & co’ me aan de buis. Dát wilde ik ook gaan doen! Onze wegen hebben elkaar trouwens al regelmatig gekruist, bijvoorbeeld voor ‘Funnymals’, waarin we stemmen gaven aan dieren. Toch was ik bijzonder zenuwachtig toen ik mijn inspiratiebron voor het eerst moest nadoen. Vooraf was ik me daar totaal niet van bewust, maar zodra de camera’s draaiden, gingen mijn zenuwen met me aan de haal. Ik kreeg zelfs van die Erik Van Looy-achtige trekjes, tot vloekens toe. Dat is me in al die jaren bij ‘Tegen de sterren op’ nooit eerder overkomen!»


Bekijk een fragment uit het nieuwe seizoen:

undefined

Bekijk meer video's van Tegen de Sterren op op vtm.be

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234