null Beeld

Humor: The Fast Show Special

Een welgemeend ‘Boutros Boutros-Ghali!’ aan alle betrokkenen: het waarlijk briljante ‘The Fast Show’ viert zijn twintigste verjaardag. Bij de BBC vonden ze dat aanleiding genoeg om een gloednieuwe tweedelige special te bestellen van de beste sketchreeks van de jaren negentig and beyond, en die nog uit te zenden ook: terwijl u zich verheugt op een eenmalige terugkeer van klassieke comedypersonages als de mediterraanse weervrouw Poula Fisch (‘Scorchio!’), de roodneuzige wauwelaar Rowley Birkin QC (‘I’m afraid I was very, very drunk’) en de immer onfortuinlijke Unlucky Alf (‘Bugger!’), halen wij herinneringen op met Charlie Higson (rechts op foto) en Paul Whitehouse, drijvende krachten achter én voornaamste acteurs in ‘The Fast Show’.

Charlie Higson «Begin jaren negentig werkten Paul en ik mee aan ‘Harry Enfield and Chums’, een populair tv-programma van Harry Enfield (Britse komiek, red.), toen we op een idee kwamen: ‘Waarom maken we eens geen comedyprogramma met alleen maar hoogtepunten?’»

Paul Whitehouse «Zo is ‘The Fast Show’ dus ontstaan: het idee was dat we alle opbouw en afwikkeling van sketches lieten vallen, en ons enkel en alleen concentreerden op de grappige passages. Toegegeven, af en toe zat er al eens een mindere grap tussen, maar dat maakte niet uit: als kijker wist je dat de volgende grap niet lang op zich zou laten wachten.»

- Vooral in het begin waren enkele tv-recensenten niet mals voor ‘The Fast Show’. Men vond vooral dat jullie te zeer leunden op catchphrases.

Whitehouse «Wat is er eigenlijk mis met een goeie catchphrase? Het publiek is er dol op, omdat je ze kunt imiteren. Zo’n uitdrukking als ‘Suits you!’ of ‘Where’s me washboard?’: de eerste week haalt iedereen z’n schouders op – ‘Is dit nu grappig?’ De tweede week grijnzen ze, de derde week wordt er al eens gelachen en na vier weken is het al gieren nog voor je ‘Suits you!’ gezegd hebt.»

- Waar hebben jullie de inspiratie voor de twee oversekste ‘Suits you!’-kleermakers eigenlijk vandaan gehaald?

Whitehouse «Vroeger woonde ik in Hackney, Groot-Londen, en in het gemeentehuis werkte een kerel die dingen zei als: ‘Gisteren met een dame uitgegaan, meneer? Oh! En, was het van dattum? Did she want it, sir? Oh!’ Die vent heb ik gecombineerd met enkele personeelsleden van een kledingwinkel in Enfield waar ik als kind weleens met mijn ouders kwam. Nét iets te familiaire types, die weleens ongevraagd de paskamer betraden en in je kruis tastten, en dan een opmerking maakten als: ‘Ruimte genoeg nog in die broek, hè, jongeman?’»

Higson «Na een seizoen of twee waren we zo bedreven in het verzinnen van dialogen voor die twee kleermakers, dat we van iedere activiteit iets obsceens konden maken. Neem nu iets onschuldigs als bloemschikken: ‘Heeft u het graag vochtig, sir? Het moet vochtig zijn, want dan kunt u het einde er héél diep in steken, sir!’ (lacht)»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234