null Beeld

'I Am Cait': de kruistocht van Caitlyn Jenner

Stel u voor: een beroemde atleet, winnaar van Olympisch goud, coverhunk van Playgirl en all-American dude met zes kinderen bij drie echtgenotes (onder wie één Kardashian), beslist als zestiger opeens om, ondanks zijn oerconservatieve Republikeinse opvattingen, zijn hele leven achter zich te laten en vróúw te worden… Als er ooit íéts in de sterren van het televisielandschap stond geschreven, dan wel dat Caitlyn Jenner (née Bruce) ooit haar eigen docusoap zou hebben. En kijk: ‘I Am Cait’ – stichtende televisie, zonder twijfel – is alweer aan zijn tweede seizoen toe.

vvp

'Er bestaat helaas geen operatie om liberaal te worden.' Jenny Boylan over de transgender Caitlyn Jenner (foto midden)

Eén troef van het programma alvast: de politieke kwesties worden geenszins uit de weg gegaan en daarbij fungeert als voice of reason vooral Jenny Boylan, professor aan de University of Columbia en – als transvrouw – Caitlyns mentor bij haar overgangsproces.

- Kon u erbij dat Caitlyn haar steun uitsprak voor de mesjogge Ted Cruz?

Jenny Boylan «Een verrassing was het alvast niet. Ik had haar die mening al keer op keer op keer horen verkondigen toen we dit seizoen aan het draaien waren. ’t Is om kwaad van te worden, hè: Caitlyn is minstens zo conservatief als één helft van het land. In de eerste aflevering zie je mij haar met een opgerolde krant om de oren slaan. Dat is geen liefdevol ironisch gebaartje; ik mep haar als een hond die net op het tapijt heeft gekakt.

»Ik ben al mijn leven lang een trotse Democraat, terwijl ik uit een Republikeins nest kom, en ik snáp gewoon niet waarom je als lid van de LGBTQ-gemeenschap tegen je eigen winkel zou stemmen. Maar – rationeel of niet – de wereld loopt vol aartsconservatieve LGBTQ-leden. Dus ja, kijk.»

- Waarom doet u dan toch mee aan de show? Zou u zich niet beter van haar distantiëren?

Boylan «Tijdens de tweede opnamedag heb ik nog geprobeerd om ermee op te houden. Ik had een lang gesprek met de showrunner waarin ik ’m vlakaf zei: ‘Dit hou ik niet vol. Ik wil naar huis.’ Maar goed, uiteindelijk ben ik toch blijven hangen. Deels vreemd genoeg vanwege ‘Survivor’ (de Amerikaanse ‘Expeditie Robinson’, red.): dat is mijn favoriete tv-programma en ik word altijd enorm kwaad als kandidaten daar halverwege met het spel willen stoppen. Terwijl ik dan denk: je wist goed genoeg dat je tekende om 39 dagen op een eiland te zitten met niks dan droge rijst en geroosterde tarantula’s om te overleven. Zo was het bij mij ook ongeveer (lacht).

»Maar uiteindelijk is het poepsimpel:

‘I Am Cait’ draait níét rond politiek en je mag je daar dan ook niet op blindstaren. Weet je wat ik het ergste vind dat op dit moment in dit land gebeurt? Dat we het vermogen verliezen om met elkaar te praten. Ons hele land is een soort oneindig Thanksgiving-diner geworden, maar wat dóén we daaraan? We kunnen gemene tweets en kwaaie blogs posten op internet – en believe me, dat doe ik elke paar weken weleens – of we kunnen proberen om met elkaar te práten.»

- En práten met Caitlyn, gaat dat wat?

Boylan (wuift weg) «Voor alle duidelijkheid, de vraag is niet: zal Cait ooit een liberaal worden? Daar bestaat helaas geen operatie voor. Maar ze kan wél iemand worden die luistert, haar hart openstelt en compassie toont. En ik hoop: ikzelf ook.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234