I need a Dodge! Joe Strummer on the Run

In 1985 bestond The Clash eigenlijk niet meer, maar ze brachten toch nog een plaat uit. Joe Strummer had op aanraden van zijn manager co-songsmid Mick Jones buitengegooid en maakte met een stel huurlingen ‘Cut the Crap’, één van de grootste miskleunen uit de geschiedenis van de rock-’n-roll.

Strummer besefte al snel dat hij geblunderd had, en vluchtte naar Spanje. Naar Andalusië meer bepaald. Weg van zijn Londense besognes, op zoek naar zichzelf.

Over die Spaanse periode heeft de in Barcelona residerende regisseur Nick Hall nu een film gemaakt: ‘I Need a Dodge! Joe Strummer on the Run’. Bij het eerste deel van die titel is wat uitleg nodig. Strummer had in Spanje een Dodge gekocht, een Amerikaanse slee die eigenlijk veel te groot was voor de smalle Andalusische straatjes.

Een auto met symbolische waarde: ‘to dodge’ betekent ontwijken, of vluchten. Na een zware nacht stappen in Granada (waar intussen een plein naar hem is vernoemd: Placeta Joe Strummer) kreeg Strummer telefoon van zijn ex-vriendin: dat zijn dochter geboren ging worden, en dat hij haar nooit te zien zou krijgen als hij niet bij de bevalling was.

Strummer reed naar Madrid, parkeerde zijn auto in een parkeergarage, en vloog naar Londen. Terug in Madrid was hij vergeten in welke garage hij zijn wagen had achtergelaten. De Dodge werd nooit meer teruggevonden, een oproep van Strummer op de Spaanse openbare radio in 1997 ten spijt.

Nick Hall gaat op zoek naar de Dodge en gebruikt hem als rode draad om de Spaanse jaren van Strummer – waarover tot dusver bijzonder weinig geweten was – te reconstrueren. Hall spreekt met de oude kompanen van The Clash, leden van de Spaanse punkrockers 091, voor wie Strummer een plaat producete, en de groep Radio Futura, waarmee hij ginds goed bevriend raakte. Het levert een mooi beeld op van de mens achter de punkrocker, van Strummer die ver weg van de haaien en vijanden weer een open boek kon zijn.

Wat Strummer dertig jaar geleden niet lukte, lukt Hall wel: hij vindt de parkeergarage terug waar de Dodge werd achtergelaten, maar het gezicht van de zoon van de toenmalige eigenaar spreekt boekdelen: ‘1986, meneer? Nee, die staat hier niet meer.’ In de film zit een replica van de Dodge van Strummer, maar over de kleur van de originele bak raakt niemand het eens. Van Joe Strummer zelf werd intussen al meer dan twaalf jaar zelfs geen replica meer gezien. En misschien maar goed ook.


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234