null Beeld

Ico Maly - De beschavingsmachine

Ico Maly heeft de Humo-cover van drie weken geleden met de titel 'Verovert de islam Europa?' vast allang losgescheurd en in zijn Grote Islamplakboek gekleefd. De islam verkoopt, constateert hij in 'De beschavings-machine' (EPO). Voor de media is die godsdienst een 'monsterlijk succes'. Onze kranten en vooral onze televisiestations maken volgens Maly deel uit van een reusachtige hersenspoelinstallatie die in Europa en Amerika na de val van de Muur op gang is gebracht om een nieuw vijandbeeld te creëren: de moslim, een bloeddorstig, vrouwonvriendelijk, antidemocratisch en van 's morgens tot 's avonds de Koran citerend wezen.

Bert Govaerts

Waarom zou het Westen behoefte hebben aan zo'n machine en aan zo'n zelfgeschapen vijand? Om de neokoloniale en imperialistische projecten van de Verenigde Staten en hun geallieerden voor te stellen als een missie voor democratie en beschaving, meent Maly. Het eerste project van de nieuwe tijd was volgens hem de Eerste Golfoorlog. Dichter bij huis zorgt het vijandbeeld ervoor dat we allerlei mechanismen van uitsluiting en racisme kunnen toedekken onder de retoriek van de 'inburgering'. Onze ex-minister van Inburgering Marino Keulen krijgt een flinke pandoering voor zijn beleid, dat onder meer taaleisen koppelde aan het recht op een sociale woning.

Ico Maly wijst verontwaardigd de beschuldiging van neomarxisme aan zijn adres van de hand, maar zijn analyse komt wel degelijk uit dat winkeltje. Zijn boekje is een pleidooi om door al het geratel en gedaas over identiteit en cultuur heen te kijken en weer oog te krijgen voor wat er écht toe doet: politieke en economische machtsverhoudingen. Dat kan zeker geen kwaad nu de slinger in de media inderdaad helemaal de andere kant begint uit te slaan. Maar Maly gaat wel érg ver in het ontkennen van culturele elementen en verzwijgt soms zelfs direct daarmee verbonden harde economische gegevens. Zo vermeldt hij wel de relatieve armoede van Turken en Marokkanen in Europa, maar niet de grote geldstromen naar de thuislanden. De berichtgeving over 9/11 veegt hij hautain van tafel: 'Daar was de islam en zijn koppeling met terrorisme, fundamentalisme en radicalisme weer.' Zou dat niet een héél klein beetje aan mijnheer Bin Laden zélf gelegen hebben?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234