null Beeld

Iedereen beroemd: de Storysnapper

Fijn ‘Iedereen beroemd’-rubriekje voor wie zijn neus al eens graag buiten de eigen landsgrenzen steekt: de Storysnapper. Niet, zoals de naam zou kunnen doen vermoeden, een gauwdief die het voorzien heeft op roddelblaadjes.

Wel een wonderlijke machine annex auto waarmee radiopresentatrice Barbara Rottiers twintig dagen door Tanzania en Kenia trok. Daar ging ze, Arnout Hauben-gewijs, verhalen sprokkelen bij mensen die ze onderweg tegen het lijf liep. Hoewel het er vaak lichtvoetig aan toegaat, is haar reis toch niet geheel vrijblijvend. Het idee van de Storysnapper ontstond immers uit een hardnekkig jeukende wrevel over hoe hier in ons Belgenlandje naar Afrika wordt gekeken.

Barbara Rottiers «Ik kan me erg kwaad maken over de beeldvorming van Afrika hier in Vlaanderen. Dan begint mijn rechtvaardigheidsgevoel serieus op te spelen (lacht). Dat hoeft trouwens niet alleen over Afrika te gaan. Ik krijg het ook van mensen die nog steeds laatdunkend over ‘Borgerokko’ spreken of systematisch negatief zijn over Wallonië.

»Bij Afrika is het vaak nog extremer: ofwel krijgen we alleen de ellende te zien, ofwel die typische beelden van vrolijk dansende zwarten. Dat vond ik echt niet correct, een frustratie die ik deelde met mijn goede vriendin Annick De Rop. Op een dag stootte zij op een interessante speech van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Adichie, ‘The Danger of a Single Story’. Daarin roept ze op om zo veel mogelijk verschillende beelden van één land of cultuur de wereld in te sturen. Alleen zo kan het beeld als geheel juister worden. Annick en ik hebben dat vertaald naar: hoe meer pixels een foto heeft, hoe scherper het beeld. En dus zijn we op zoek gegaan naar verhalen die het beeld van Afrika scherper stellen.»

HUMO Keken ze daar niet raar op als jullie met dat vreemde autootje kwamen aantuffen?

Rottiers «Mensen moesten er vooral erg om lachen. Ik wou stiekem al lang eens een gekke machine bouwen. Het past ook perfect bij ons concept: een machine is, in tegenstelling tot een mens, neutraal. Als ik zelf met iemand praat, denk ik altijd wel iets als ‘Ik vind u stom’ of ‘Ik vind u mooi’ – ik ben ook maar een mens, hè. Maar een machine maakt dat onderscheid niet. Bij de Storysnapper is iedereen welkom met zijn verhaal.»

HUMO Twee jaar geleden zijn jullie al eens met de Storysnapper naar Afrika getrokken, maar dan zonder camera.

Rottiers «Ja, twee mensen die we tijdens die eerste reis hebben ontmoet, hebben we nu terug opgezocht. Eentje is een r&b-zangeres, echt een straffe griet uit een vooraanstaande Afrikaanse familie. Ik denk dat ze zelfs haar eigen Wikipedia-pagina heeft. Die jonge vrouw zegt letterlijk: ‘Ik word zo boos van de manier waarop er in het Westen over ons land en ons continent wordt gesproken. Ik heb al heel mijn leven in Afrika gewoond, and I’ve never seen war. Dus houd elle bakkes.’ Oké, dat laatste misschien niet, maar daar kwam het wel op neer (lacht). En zo was elk van de twintig mensen die we hebben geportretteerd wel op één of andere manier trots op zijn land.»

HUMO Jullie wilden dus het Afrikaanse geluk vatten?

Rottiers «Hm, dat is misschien wat overdreven. We wilden zeker geen predikers worden van een Afrika waar alles troetelbeertjesgoed is. Het zou fout zijn om te beweren dat alles daar super gaat. Of om te doen alsof er geen armoede bestaat. Maar mensen leiden daar vaak een heel normaal leven.»

HUMO Mochten jullie van de VRT een vrijgeleide krijgen, waar trekken jullie volgende keer dan naartoe met jullie Storysnapper?

Rottiers «Ik zou graag eens naar een moslimland gaan. Iran, bijvoorbeeld. Of wie weet steken we gewoon de taalgrens over, naar Wallonië (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234