null Beeld

hongkongoppositieleider nathan law

‘Iedereen die iets op het internet post, kan nu in de cel gegooid worden’

Nathan Law, één van de gezichten van de protesten in Hongkong, is in juli naar Londen gevlucht. De 27-jarige activist en oprichter van de partij Demosisto leeft er ondergedoken, beducht voor de tentakels van de Chinese overheid. 'De democratische wereld moet een coalitie vormen tegen China.'

Nathan Law was één van de leiders van de Paraplubeweging, zo genoemd omdat de protestanten paraplu's gebruikten om zich te beschermen tegen de waterkanonnen, de pepperspray en het traangas van de politie. In juli moest hij op de vlucht slaan, en nu woont hij in Londen. Hij is op zijn hoede en ziet een videogesprek niet zitten, maar wil onze vragen wel beantwoorden via versleutelde WhatsApp-berichten.

NATHAN LAW «Toen ik uit Hongkong vertrok, had ik niet meer dan een kleine koffer met kleren en wat spullen bij me. Ik keek door het vliegtuigvenstertje naar de stad die ik mogelijk voor jaren niet meer zou terugzien. Ik was bang. Ik dacht tot op het laatste moment dat de politie me zou oppakken. Maar tot mijn verbazing hielden ze me niet tegen. Ik was nochtans al langer een doorn in het oog van Peking. Ze hebben me eerder al maanden opgesloten, omdat ik betrokken was bij de protesten. In augustus 2017 kreeg ik een gevangenisstraf van acht maanden. Leuk was dat allerminst, maar in Hongkong in de cel zitten is niet zo erg als op het Chinese vasteland: daar worden mensen vaak gemarteld in de gevangenissen. De mensenrechten worden er op grote schaal geschonden, zonder dat iemand protesteert.»

HUMO Waarom besloot u Hongkong te ontvluchten?

LAW «Het Permanente Comité van het Nationale Volkscongres in China heeft in juni een veiligheidswet gestemd, waardoor verdachten in Hongkong onder het Chinese recht vallen. Iedereen die kritiek uit, kunnen ze nu in de cel gooien. Het is een manier om politieke rechten aan banden te leggen en de vrijheid van meningsuiting in te perken. Het is een draconische wet, die met terugwerkende kracht geldt. Ik had meteen door dat ik in gevaar verkeerde. Nu kunnen véél mensen in Hongkong gearresteerd worden, enkel en alleen omdat ze slogans hebben geroepen bij een demonstratie of omdat ze commentaren op het internet hebben geplaatst. Ik dacht dat de afkondiging van die wet internationaal protest zou uitlokken, maar slechts een paar landen hebben erop gereageerd.»

HUMO Heeft dat u ontgoocheld?

LAW «Het is beter dan niets, maar het maakt eens te meer duidelijk dat we de buitenwereld moeten tonen wat er gaande is. We moeten zoveel mogelijk mensen wakker schudden. Ik geef interviews, neem deel aan conferenties en probeer Europese politici te doen luisteren. Er gaat een grote dreiging uit van China, en er moet wereldwijd een coalitie gevormd worden om die het hoofd te bieden. Het is een autoritair regime dat zich steeds nadrukkelijker internationaal profileert en zijn invloed vergroot. Democratische landen mogen dat niet laten gebeuren. Ik hoop dat het Westen inziet dat het gevaar reëel is, en niet te onderschatten. Maar China is een economische grootmacht, en sommige landen zijn bang voor repercussies als ze zich ertegen durven uit te spreken.»

HUMO Ondanks uw celstraf blijft u politiek actief.

LAW «Die straf heeft me alleen maar meer gemotiveerd. De Paraplubeweging heeft veel mensen duidelijk gemaakt dat er iets moet veranderen. Ik heb mee de politieke partij Demosisto opgericht, waarmee we voor een meer democratisch regime wilden vechten. Ik werd in september 2016 verkozen voor de Wetgevende Raad van Hongkong, maar ik heb nooit de kans gekregen een verschil te maken. Ik heb de eed afgelegd, maar ik sprak me ook uit tegen het communistische regime met de woorden van Mahatma Gandhi: 'Je kunt me ketenen, je kunt me martelen, je kunt zelfs mijn lichaam vernietigen, maar je kunt nooit mijn gedachten gevangenzetten.' Ik wilde duidelijk maken dat we ons niet zouden laten muilkorven. Het werd me niet in dank afgenomen, maar ik vond dat ik dat statement moest maken. Ik heb er geen spijt van, integendeel.»

HUMO Bij YouTubevideo's met interviews met u staan heel wat commentaren waarin u een verrader en een oppor-tunist wordt genoemd.

LAW «Het regime in Peking probeert me zwart te maken, dat is de manier waarop ze werken. Ze noemen me een verrader, iemand die alleen maar bezig is zijn eigen hachje te redden. Met hun propaganda stigmatiseren ze mensen die voor democratie vechten. In China werkt die aanpak, maar in de rest van de wereld gelukkig veel minder.»

HUMO Hoe gaat het nu met u?

LAW «Ik heb het moeilijk. China heeft overal ter wereld invloed en kan die ook laten gelden. Ik ben voortdurend op mijn hoede. Het is heel zwaar geweest om Hongkong en mijn familie en vrienden achter te laten. Ik heb geen contact meer met hen gehad, ik wil niet dat ze ervan beschuldigd worden met mij samen te spannen. Mijn ouders zijn niet altijd blij geweest dat ik me met politiek bezighield, maar uiteindelijk zijn ze bijgedraaid en begrijpen ze dat ik moet doen wat ik doe.»

HUMO Door de veiligheidswet is het protest in Hongkong intussen in de kiem gesmoord.

LAW «Het protest is er nog altijd, maar het is subtieler. Mensen gaan bijvoorbeeld alleen winkelen bij wie dezelfde democratische overtuiging heeft. Op een bepaald moment werd Jimmy Lai, de eigenaar van Apple Daily, de prodemocratische krant van Hongkong, opgepakt. Woedende burgers hebben toen alle exemplaren opgekocht om hem te steunen. Dat soort acties houdt het protest levend. We weten dat het een lange strijd wordt, maar we zijn er klaar voor.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234