Iedereen gedoemd: 'Vlucht niet van dementie!'

Een jaar na zijn ontroerende Eén-reeks ‘Voor ik het vergeet’ is Wannes Deleu weer bijna dagelijks in het woon-zorgcentrum te vinden waar zijn dementerende ‘grootmoe’ in juni van dit jaar overleed. Dit keer draait hij er het al even pakkende vervolg ‘Voor ik hen vergeet’, iedere woensdag te volgen in ‘Iedereen beroemd’.

Wannes Deleu «In november werden in Den Olm de bewoners herdacht die het voorbije jaar waren overleden. Zelf was ik er niet bij op die dag, maar mijn ouders wel: zij vertelden me achteraf dat ze ’t zo frappant vonden dat van de in totaal 170 bewoners er zo’n zeventig waren gestorven. Dat hallucinante cijfer triggerde me. Ik dacht: eigenlijk zou ik terug naar Den Olm moeten gaan, om de realiteit te laten zien van wat dementie doet. Bij Eén vonden ze dat een goed idee, dus ga ik nu weer regelmatig langs bij de mensen die ik vorig jaar heb leren kennen toen ik een maand lang in Den Olm woonde. In sommige gevallen is dat hartverwarmend, maar soms is het ook snoeihard. Lea bijvoorbeeld, met wie ik vorig jaar een goeie band had opgebouwd, is erg achteruitgegaan – ze reageert nauwelijks meer op wat ik zeg. En ik voel ook altijd een pijnlijke steek wanneer ik voorbij de kamer wandel waar mijn grootmoe heeft gewoond.»

HUMO Daar woont nu iemand anders?

Deleu «Ja, een heel sympathieke dame. Zo gaat dat, hè: een bewoner overlijdt, en een paar dagen later zit er alweer een nieuwe bewoner, omringd door zijn of haar persoonlijke spullen. Ik denk dat dat vooral voor het personeel erg moeilijk moet zijn. Om de haverklap sterft er iemand die ze door en door hebben leren kennen, en komt er iemand bij wie ze van nul moeten beginnen. Dementie is bij iedereen ook compleet anders, hè.»

HUMO Uit eigen ervaring weet ik dat er ontstellend weinig bezoek komt op een dementenafdeling.

Deleu «Ja, vreselijk is dat. Toen ik een maand in Den Olm woonde, kon ik zien dat enkele bewoners veel bezoek kregen, maar dat er ook bewoners waren bij wie in een hele maand niemand op visite is geweest. Je merkt dat die mensen sneller achteruitgaan, omdat ze geen klankbord hebben, en te weinig prikkels ervaren.

»Deze serie, en ook het boek dat ik over het thema heb geschreven, is een warme oproep aan iedereen die, net als ikzelf tot anderhalf jaar geleden, niet weet hoe hij met een familielid met dementie moet omgaan, en de situatie dan maar ontvlucht. Doe dat niet, zou ik willen zeggen. Ga wél op bezoek bij je grootvader, grootmoeder, vader of moeder met dementie. In het begin kan dementie een ontoegankelijke wereld lijken, maar oefen wat geduld en je zult zien dat het loont.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234